myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce i dodaję drożdże i łyżeczkę z potrzebnego cukru. Resztę składników mieszam razem i wlewam(...)każde osobno wałkuję w prostokąt na wielkość foremki ( keksówka). Na rozwałkowany prostokąt daję mak z puszki i rozprowadzam na cieście, i zwijam ciasno w rurkę. Formę można wysmarować tłuszczem a ja piekę w papierze do pieczenia. Zwinięte ciasto wkładam do formy w papierze i zostawiam do wyrośnięcia jeszcze raz. Gdy ciasta w foremce przybędzie drugi raz tyle wtedy wkładam
Tanio smacznie i prostosyte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. + jogurt typu greckiego Wykonanie: Zimniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy(...)ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło
paapilotkaabiałko: 122 g węglowodany: 138 g tłuszcze: 99 g Zatem jeden baton dostarcza ok 195 kcal, 12,2 g białka, 13,8 g węglowodanów i blisko 10 g tłuszczu. Wykonanie: Orzechy, śliwki i morele rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 - 30 minut
Taste Of My Daynajlepiej brązowego szklanka kawy zbożowej z dwóch łyżeczek szklanka miodu 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju opakowanie przyprawy korzennej do pierników 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony(...)miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą
Gorący kąsekprzez tydzień. Przed podaniem zdjąć z góry galaretki tłuszcz, ukroić podłużny kawałek, doprawić wedle uznania solą, pieprzem i octem. Poniżej zdjęcie gotowej galaretki wieprzowej jeszcze przed zdjęciem warstwy tłuszczu z wierzchu. Jeżeli nie macie zimnej piwniczki, to galaretkę lepiej rozlać do mniejszych miseczek i włożyć do stwardnienia do lodówki (bo w cieple galaretka nie stężeje). Można również zrobić połowę
Passions hobbies lifektóra ma gorzki smak. 3. Ostudzone i obrane orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na płynną masę. Najpierw orzechy zostaną rozdrobnione na proszek, potem zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Miksujemy do czasu, aż masa orzechowa nabierze płynnej konsystencji. 4. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jeszcze ciepłą dodajemy do masy orzechowej. Miksujemy do połączenia składników
W kuchni KatieJajka – 4 szt Cukier – 30 dag Margaryna – 25 dag Śmietanka 12% - 1 szklanka Kakao – 2,5 łyżki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat śmietankowy Tarta bułka do formy Tłuszcz do formy Polewa czekoladowa gotowa Rodzynki Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia(...)śmietankę. Wszystko razem połączyć. Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami
Camilla w kuchniszkl mleko - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl jajko - 1 szt soda - 1 łyżeczka przyprawa do piernika - 0,5 opak Dodatkowo : polewa czekoladowa posypka cukierkowa kolorowa tłuszcz do formy Przygotowanie : Ciasto Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao(...)przyprawą do piernika. Do utartego jajka, dodać mleko i olej, zmiksować. Następnie dodać przesiane składniki, dokładnie wymieszać robotem. Do zmiksowanego ciasta dodać powidła śliwkowe, wymieszać. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok.20 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone. Ostudzone muffiny, polać polewą czekoladową
Kuchnia Danusinaprawdę wychodzą pyszne pierniczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: 1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać
Kuchnia domowa Anismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg szynki wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo(...)już pieczarki z cebulką będą miękkie i gotowe , wyłączamy gaz , odstawiamy je do wystygnięcia . Na rozbitych kawałkach szynki układamy farsz , delikatnie solimy i pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy pod przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut
Ogrodnik w podróżyjałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz(...)wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec i dusić około 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso będzie miękkie. Podałam z kaszą orkiszowa i szpinakiem. zastawa
królestwo garówpieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego(...)masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól
Słodkie okruszkiaromatem użyczył nam Rafex: https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 800 g halibuta 1 cebula 600 g marchewki 3 jajka 1 łyżka pieprzu cytrynowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Halibuta filetujemy, usuwamy skórę i razem(...)cebulą mielimy. Mięso doprawiamy pieprzem cytrynowym, formujemy kotlety. Marchewki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą „oblepiamy” kotlety rybne. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenSkładniki : 20- 30 dag wątróbki drobiowej tłuszcz do smażenia, mąka około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone sól(...)pieprz, miód lub cukier wino czerwone, ocet balsamiczny Przygotowanie : Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku (podlałam kilkoma łyżkami wody) do momentu aż się lekko rozpadły (można pomóc sobie rozgniatając wiśnie widelcem ) i dodałam
Proste Potrawyłyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać go. Marchew obrać(...)końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchcik gotuje