tłuszcz - 4436 przepisów (strona:16/296)

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 282

ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół prowansalskich. Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła(...)Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie powstałym sosem - ewentualnie, gdy jest potrzeba - uzupełniamy wodę.  Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz  do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki. Polędwiczki kroimy w plasterki i polewamy sosem. Podajemy według upodobań

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasto przekładane malinami 238

pudru cukier waniliowy  surowe żółtko Przełożenie: szklanka cukru szklanka wody 75 dag malin tłuszcz do wysmarowania formy  tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy

Gorący kąsek
Placek z serem i jeżynami ( niby sernik ) 239

przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny

kolorowotorcikowo
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 249

sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać się aromatyczny pomarańczowy tłuszcz. Ewentualnie, jeżeli będzie go zbyt mało, możesz dodać trochę oliwy. Cebule pokrój w piórka, a paprykę w paski i dorzuć na patelnię. Chilli posiekaj, możesz usunąć wcześniej pestki, wtedy(...)minut na średnim ogniu, aż kiełbasa się przysmaży i warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i koniecznie podawaj ze świeżym chlebem, którym będziesz wycierać aromatyczny paprykowy tłuszcz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 222

wstaw do lodówki na noc.  Uformuj z masy niewielkie kiełbaski, pomaga posmarowanie dłoni oliwą. Usmaż je na chrupiąco na odrobinie oliwy - w czasie smażenia ze słoniny wytopi się tłuszcz, dlatego oliwa potrzebna jest tylko w celu rozpoczęcia procesu smażenia. Podawaj z musztardą lub chrzanem.  Uwagi: Postaraj się bardzo drobno pokroić wszystkie składniki kiełbasek, dzięki temu masa będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) 221

naszym deserze jest w środku. Ten deser zawsze przygotowuję z najlepszych składników, najlepiej ze śmietany od dużej zawartości tłuszczu, ja stosuję tą o 36 % zawartości tłuszczu, gdyż tłuszcz jest przekaźnikiem smaku. Ale jak ktoś chce przygotować lekkie semifreddo to może wykorzystać jogurt naturalny. Bo najlepsze desery, w tym lodowe są domowe. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z boczkiem i szałwią 204

szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił się tłuszcz z boczku(...)koniec smażenia dodajemy do boczku świeże listki szałwii, możemy zastąpić szałwię bazylią, pietruszką, czy też inną zieleniną.Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię z boczkiem i szałwią, mieszamy aż tłuszcz wytopiony z boczku przyklei się do makaronu. Makaron z boczkiem i szałwią wykładamy na talerz. Smacznego. My generalnie lubimy dania z makaronem. Polecam również na szybko: sos pomidorowy błyskawiczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
STAROPOLSKA BABA PARZONA 210

Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj tak, aby niebyło grudek. Gdy masa wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu(...)Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii (resztę pozostaw do dekoracji), szczyptę soli i cukier waniliowy staranie wymieszaj. Wyrobione ciasto nałóż do formy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Wstaw

RAROSSA
Big Mac - domowy 327

nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron.  Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki

Zainspiruj się kuchnią
Pączki 183

ściereczce łączeniem do dołu , poczekać , aż urosną i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (nie za gęsto - tak , żeby swobodnie pływały) odwracając dolną stroną do góry.Podczas smażenia trzeba uważać , żeby tłuszcz(...)był zbyt gorący , bo pączki za mocno się zrumienią , a w środku będą surowe (sprawdzać patyczkiem). Każdą porcję smażyć po kilka minut i wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli 208

niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę, zawierają witaminę A, B2, B6, C i E Jedna porcja (25g) zawiera: kcal 76 4% cukry 15,3g 17% tłuszcz 0,3g <1% kw.tłn. 0,02g <1% błonnik 2,6g 10% sód 0,003g <1% Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji(...)produktu %GDA w porcji Wartość energetyczna 1271kJ/ 301kcal 319kJ/ 76kcal 4% Białko 5,4g 1,4g 3% Węglowodany 61,9g 15,5g 6% Cukry 61,3g 15,3g 17% Tłuszcz 1,2g 0,3g <1% Kwasy tł. nas. 0,06g 0,02g <1% Błonnik 10,3g 2,6g 10% Sód 0,013g 0,003g <1% Witaminy

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 185

wspomagający układ nerwowy, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania mięśni, zawierają witaminę B6 wspomagającą m.in. regulację aktywności hormonalnej. Jedna porcja (25g) zawiera: kcal 71 4% cukry 16,2g 18% tłuszcz 0,1g <1% kw.tłn. 0,04g <1% błonnik 1,6g 6% sód 0,013g <1 Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji(...)produktu %GDA w porcji Wartość energetyczna 1208kJ/ 285kcal 302kJ/ 71kcal 4% Białko 2,3g 0,6g 1% Węglowodany 64,6g 16,2g 6% Cukry 64,6g 16,2g 18% Tłuszcz 0,5g 0,1g <1% Kwasy tł. nas. 0,16g 0,04g <1% Błonnik 6,5g 1,6g 6% Sód 0,053g 0,013g <1% Witaminy

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pieczarkami 395

dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wartość odżywcza w 100g produktu (soczewicy czerwonej) Wartość energetyczna 1440kJ (341kcal) Białko 25,4g Tłuszcz  3,0g w tym kwasy tłuszcze nasycone   0,45g Węglowodany  48,6g w tym cukry 1,1g   Błonnik 8,9g Tiamina (wit. B1) 1,1 mg (79%)* Ryboflawina

Emcia Pichci
Crumble bez glutenu z jagodami i brzoskwinią 160

mąkę, słodzik i tłuszcz w odpowiednich proporcjach. Tym razem zrobiłam klasyczne crumble, ale z użyciem mąki bezglutenowej, ksylitolu i oleju kokosowego. Oczywiście można wszystko modyfikować: mąki, słodzik i tłuszcz też, co kto lubi. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 257

ubijałam mięso wałkiem). Później obtoczyłam w mącę i na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Podsmażyłam z dwóch stron i przełożyłam do garnka. Gdy usmażyłam całe mięso wlałam do garnka tłuszcz z patelni, następnie dwukrotnie przelałam patelnię wodą, aby wydobyć z niej smak i również wlałam do garnka. Dorzuciłam pół cebuli grubo pokrojonej w półkręgi, 4 ziarenka pieprzu, 2 ziela

Brzuszki Łakomczuszki