tłuszcz - 4436 przepisów (strona:13/296)

Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 152

patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki: Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając(...)wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję

Oryginalny smak
Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem 159

które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw

Smaczna Pyza
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 232

cukier waniliowy. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić do "ruszenia się " drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić

Walijskie Pichcenie
OPONKI SEROWE 167

300g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka(...)dziurkę np.kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można również usmażyć.Wycięte oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy

Walijskie Pichcenie
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 136

waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej.  Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy(...)stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :) Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kurczakiem i grzankami 7285

łyżki przyprawa do kurczaka-0,5 opak 0,5 łyżki soku z cytryny tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia.  Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski.  Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach

Kuchnia Danusi
Mini pączusie z serem. 275

naprawdę tyciej wielkości (większego orzecha laskowego) kulki. Tłuszcz rozgrzewamy do temp ok 180 stopni  i smażymy na złoty kolor. One w większości przypadków same się obracają w tłuszczu, ale niekiedy należy im pomóc ;). Usmażone pączki wyjmujemy do np miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, który wchłonie nam zbędną ilość tłuszczu. Gotowe i wystudzone posypujemy sporą ilością cukru pudru

Malinowe Pocałunki
Najlepsze faworki świata! 225

zjem.  Te są po prostu idealne.  Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków(...)powietrza. Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy długie prostokąty nacinamy je w środku i wywijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis. Ja je zrobiłam bardziej po swojemu. Chodzi

Malinowe Pocałunki
Królewiec 200

wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać.  Do mąki dodać jajko,  sodę i miód,  zagnieść ciasto.  Ciasto podzielić na 2 części, każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze.  Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić. BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 175 stop. MASA  Do rondla wlać 1 i 3/4 szkl mleka, dodać masło , cukier, cukier waniliowy, zagotować.  Mąki wsypać do miski, wymieszać z pozostałym mlekiem.  Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń.  Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu

Kuchnia Danusi
Spaghetti napoli 205

do smażenia - starty ser do posypania - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna, masło, olej lub oliwa, to bez znaczenia ;) Gdy cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 230

czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy, by nam wyschła. Gdy ziemniaki(...)będą już miękkie (mogą być leciutko twardawe, choć bez przesady), studzimy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na niej ląduje pierwsza warstwa pieczarek, a na nich połowa cebuli. Całość zalewamy połową sosu, a potem znów kadziemy warstwę ziemniaków, pieczarek i cebuli, tym razem jednak dodając wędlinę. Teraz pozostaje już niewiele - wylewamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Wieprzowina słodko-kwaśna 289

domowego sosu słodko-kwaśnego . Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) - sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie) - mrożona mieszanka chińskich warzyw - sos sojowy - pieprz - tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu, w którym ważne jest, by wszystkie smaki się przegryzły, dlatego więc gdy będzie(...)gotowy, odstawiamy go do przestygnięcia. Następnie mięso kroimy w niezbyt grube paski, warzywa rozmrażamy. Jeśli chcecie użyć świeżych, skład mojej ulubionej mieszanki znajdziecie tu . Tymczasem mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i wkraczamy w najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 376

Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy(...)zaś kroimy na malutkie kawałeczki. Ja użyłam bodaj czterech, bo tyle mi zostało w słoiku, Wy użyć możecie więcej, jeśli ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony

Kulinarne zapędy Kokosa
Roladki schabowe z piekarnika 728

Roladki schabowe z piekarnika SKŁADNIKI: schab b/k- 1 kg pieczarki- 0,5 kg papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej sól i pieprz koncentrat pomidorowy- 1 łyżka cebula -1 szt tłuszcz  PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.  Mięso oprószyć solą(...)pieprzem, odstawić na godzinę.  FARSZ  Paprykę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.  Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano.  Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem.  Na brzeg

Kuchnia Danusi
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 153

jeszcze do smaku. W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy z obu stron kromki pokrojonej bułki. Pod koniec na gorący tłuszcz kładziemy listki szałwii, trzymamy na patelni aż zmiękną. Zupę rozlewamy na talerze, na środku układamy paseczki boczku, listki szałwii i grzanki. Smacznego!   The post Zupa z dyni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania