tłuszcz - 4436 przepisów (strona:14/296)

Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 490

pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były  przepieczone. Wyłowić swój  „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy ze smakiem ,żeby przepowiednia się

Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń rzymska 998

łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny Wykonanie: Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem

Gorący kąsek
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 154

śmietany 2-3 łyżki mąki  1/2 łyżeczki bazylii pieprz sól oliwa lub smalec ok. 2  szklanki bulionu, lub woda z kostką rosołową 1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy na złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości(...)dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby nie przywierały do patelni. Gotowe grzyby dodajemy do rondla z mięsem. 3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny

Apetyczna babeczka
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 246

tłuszcz dodajemy do pasztetu. 3. Przestudzone mięso, wątróbkę oraz plastry plastry podgardla mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, resztę tłuszczu ze smażenia i sól jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy wszystkie składniki.  4. Pozostałą słoninę kroimy w cienkie plastry, wykładamy nią foremki w środku i na wierzchu pasztetu. Pasztet pieczemy

Apetyczna babeczka
TORT WIŚNIOWY 161

proszkiem do pieczenia.  Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.  Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.  Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.  Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.  Wyłożyć ciasto, ostudzić.  BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości(...)Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę

Kuchnia Danusi
Gołąbki w kapuście pekińskiej 214

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści(...)przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową

Kuchnia Danusi
Naleśnikowy cordon bleu 206

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu,położyć po plastrze szynki,polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej. Farsz nakryć żółtym serem(...)koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki. Naleśniki składamy,zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierujemy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor,po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze z 5 minut. Naleśnikowe cordon bleu wyjmować na talerze,udekorować kleksami keczupu i natką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Strogonow z papryką i pieczarkami 211

pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy

Kuchnia Danusi
Pieczeń rzymska 141

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże(...)pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę

Kuchnia Danusi
Pierogi z kapustą i mięsem 205

specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.  FARSZ  Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta(...)nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.  Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Łosoś w naleśniku 179

Ciasto na naleśniki jajko -1 szt mąka - 250 g mleko - 250 ml woda - 100 ml sól wędzony łosoś w plastrach - 150 g twarożek kremowy - 100 g sałata zielona liście tłuszcz(...)cytryny sól i pieprz DEKORACJA oliwki ogórek świeży PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie

Kuchnia Danusi
Skrzydełka faszerowane 161

kości ze skrzydełek. W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. FARSZ Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do mięsa., dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka. Koniec skrzydełekn należy(...)spiąć wykałaczką. Skrzydełka układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, opsypać przyprawą. Piec około 1 godz. w 175 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Karczek duszony w sosie własnym 199

stronę :   KLIK    Karczek duszony w sosie własnym  SKŁADNIKI:  karkówka - 80 dag  sól i pieprz  mąka do obtoczenia  liść laurowy  tłuszcz do smażenia  wegeta(...)PRZYGOTOWANIE:   Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 kotlety grubości 2 cm, lekko rozbić. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami

Kuchnia Danusi
Wątróbka faszerowana pieczarkami 139

takim wydaniu, znikła z talerza w mig.  Wątróbka faszerowana pieczarkami SKŁADNIKI: wątróbka wieprzowa- 0,5 kg cebula - 2 szt pieczarki -5 szt dużych sól i pieprz tłuszcz mąka do obtoczenia(...)DEKORACJA rzodkiewka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ   Pieczarki umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzony farsz nakładać do wątróbki, spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być

Kuchnia Danusi