podanej porcji wychodzi ok.50 sztuk Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru cukier waniliowy 4 żółtka 1łyżeczka sody oczyszczonej 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta) mały kieliszek spirytusu cukier puder do posypania Wykonanie; Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka(...)rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem
Anioły w kuchniboczku wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Po lekkim zezłoceniu dodajemy pokrojoną w kostkę cebule Jak wszystko nabierze ładnego złotego koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu przekładamy do garnka z fasolką Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę ciągle mieszamy aż się zrumieni Dodajemy ostrożnie chochelkę wywaru z garnka z fasolą Po wymieszaniu wlewamy do reszty fasolki
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSmażymy na dużej, teflonowej patelni lub garnku. Uzyskany tłuszcz zbieramy co jakiś czas do oddzielnego garnuszka, a skwarki do innego. Następnie podsmażamy na dwóch łyżkach wytopionego tłuszczu cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy jabłko (też drobna kostka) i smażymy, aż powstanie sosik z jabłka. Teraz dodajemy czosnek, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól(...)koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną (ale się nie rozgotują). Przyszedł czas na przełożenie skwarek do słoików lub glinianych naczyń. Teraz przelewamy wytopiony tłuszcz do każdego słoika. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPaprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić(...)cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiPlacuszki drobiowe filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -2 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę,oprószyć solą i pieprzem,odstawić na 2 godziny(...)chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiRoladki rybne z kapustą SKŁADNIKI: filet panga -0,5 kg kapusta kwaszona -1 garść marchewka -1 szt cebula -0,5 szt jabłko -1 szt sól i pieprz olej tłuszcz przyprawa do ryb PRZYGOTOWANIE: Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać(...)dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć kapustę, zwijać w rulony, spiąć wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć roladki smażyć na wolnym ogniu w głębokim tłuszczu kilka minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiparówki cienkie - 0,5 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki sól i pieprz woda -0,5 szkl wegeta tłuszcz(...)listek laurowy listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć, pokroić na plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę, dodać przesmażoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół(...)dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku
Kuchnia Danusiwyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz(...)smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć morszczuka na półmisek, obłożyć warzywami. Rybę podawać na gorąco. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiszklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków owsianych 2 łyżeczki miodu lub słodkiego mleka kondensowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu. Dodajemy płatki owsiane, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu ok. 3-4 minuty. Placuszki po usmażeniu odsączamy od tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy po pięć placuszków, polanych dżemem
Kuchnia Łukaszaoczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia . Robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte pączki smażymy partiami po 3-4 sztuki. Nie może ich być za dużo(...)rondlu, bo spadnie temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami
Kulinarne przygody Gatitykilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając, by równomiernie się przysmażyły. Muszą być rumiane. Przy pomocy plastikowej łopatki do przewracania i widelca, zdejmując placuszki z patelni usunąć nadmiar tłuszczu (tłuszcz spłynie na patelnię(...)przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, odwrócić na drugą stronę i po chwili można już podawać odsączone placuszki. Przed smażeniem kolejnej partii dołożyć ok.1 łyżki oleju, w większej ilości tłuszczu lepiej się przypiekają, są wówczas super chrupiące, Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, ale można dodać własne dodatki. Smacznego
Smaczne Zdroweprzesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem przez około 4 minuty - do lekkiego zarumienienia. Następnie filety przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyłem(...)początkowo tak przygotowywany sos ma bardzo ostry zapach. Gotowałem go intensywnie mieszając około 5 minut i pozostawiłem na patelni. Na inną patelnię dodałem niewielką ilość wytopionego wcześniej gęsiego tłuszczu i podsmażyłem na niej kopytka, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem
Wyprawy kulinarnegóry dziękuję. Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem(...)dodać zrumienioną wędlinę wraz z tłuszczem. Doprawić przyprawami, wymieszać przelać do szklanej miseczki lub słoiczka, przestudzić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuosuszamy ją ręcznikiem papierowym. Na patelnie z wytopionym tłuszczem po boczku dodajemy nieco oleju, aby powstała warstwa na ok. 2 mm. Włączamy średni gaz. Kiedy tłuszcz prawie zacznie dymić przyrumieniamy wołowinę. Jednorazowo umieszczamy na patelni zaledwie kilka kawałków mięsa. Ich zbyt duża ilość zbytnio obniży temperaturę na patelni. Smażymy często obracając(...)mięso, by przyrumieniło się równomiernie z każdej strony. Przesmażoną wołowinę przekładamy do brytfanki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni kilka minut i dorzucamy do mięsa. Tłuszcz po smażeniu zlewamy z patelni. Nie myjąc jej wlewamy wino i zeskrobujemy aromatyczne pozostałości, całość przelewamy do brytfanki. Następnie oddajemy bulion wołowy, w takiej ilości by niemal nakrył mięso
Kolizje Smaków