jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga AZgotuj! Ps. przepraszam, że ostatnio rzadko zajmuję się swoim
Fabryka pomysłówtygodniu, aby uzupełnić w witaminy wymieniono powyżej.Stwierdzam, że naprawdę warto je jeść! :) Wartość energetyczna i odżywcza w 100g: kilokalorie: 666 kcal kilodżule: 2787 kJ białko:15 g tłuszcz: 62 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g węglowodany: 12,1 g substancje balastowe: 6,1 g - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf Wartość energetyczna i odżywcza w 100g(...)kilokalorie: 666 kcal kilodżule: 2787 kJ białko:15 g tłuszcz: 62 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g węglowodany: 12,1 g substancje balastowe: 6,1 g - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf Wartość energetyczna i odżywcza w 100g: kilokalorie: 666 kcal kilodżule: 2787 kJ białko:15 g tłuszcz: 62 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Truskawkowa FiestaKiedy spotykamy się z przyjaciółmi żeby pogadać i napić się wina czy piwa dobrze jest także zjeść coś dobrego. Dania na przekąskę nie muszą być pracochłonne
Smaczna PyzaJeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że
Ze smakiem i z pasjąmalarski pędzel. Do rondelka wkładamy tłuszcz np. margarynę lub plantę ( może też być olej, ale wtedy nie podgrzewamy ! ) podgrzewamy , aby zrobiła się płynna. Bierzemy pędzel, zanurzamy w tłuszczu i smarujemy nim blaszki. Gdy chcemy posmarować foremkę lub blachę grubą warstwą tłuszczu np. formy karbowane na babki wielkanocne , wtedy nasz tłuszcz do smarowania podgrzewamy tylko troszkę(...)był bardzo gęsty. A gdy chcemy posmarować blaszkę cienką warstwą tłuszczu, podgrzewamy go bardziej wtedy tłuszcz zrobi się bardziej płynny i będzie nam cieniutko malował nasze blaszki. Pędzel gdy jest nowy należy oczywiście najpierw wygotować w wodzie, usunąć wypadające włosy i dokładnie osuszyć. Tłuszcz który nam zostanie nie wyrzucajmy, możemy go użyć ponownie przy następnym pieczeniu ciast
Przepisy i porady kulinarnedostępnego bez recepty preparatu zawierającego orlistat. Orlistat to stosunkowo bezpieczna substancja, rekomendowana przez lekarzy. Powoduje zmniejszenie wchłaniania tłuszczu z przewodu pokarmowego. Zalecany u osób, których BMI>28. Należy pamiętać, że stosowanie orlistatu może potencjalnie zaburzać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E i K). W związku z tym zaleca się przyjmowanie uzupełniająco preparatów wielowitaminowych. Objawy(...)została jednoznacznie udowodniona. Należy ją stosować równolegle z ćwiczeniami fizycznymi, mobilizując mięśnie do pracy. Należy także stosować jednocześnie dietę, w przeciwnym wypadku l-karnityna będzie działać jedynie na tłuszcze przez nas zjadane, a nie na tkankę tłuszczową. Nie należy jej stosować długotrwale. Werdykt? Myślę, że jest to substancja nad którą warto prowadzić dalsze badania, pozwalające potwierdzić bądź też
Powiedz dietom nietypowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie i każdy z tych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy(...)minerałów. Zjedzone na śniadanie dostarcza nam niezbędnych wartościowych składników odżywczych na resztę dnia :) Poniżej dwa proste pomysły na jajecznice. 1. Jajecznica ze szczypiorkiem jajka szczypior sól, pieprz tłuszcz do smażenia Szczypior drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wbijamy jajka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Gdy białka się zetną dodajemy szczypior i całość mieszamy. Taki sposób smażenia
Taste Of My Daykwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety w typowym maśle orzechowym, które możemy dostać w większości supermarketów natkniemy się na tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne, które są niestety szkodliwe, dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety i nie dać się wrobić. Osobiście nie uznaję masła orzechowego masowej produkcji(...)upodobań. Możemy też dorzucić pokrojone fistaszki jeśli wolimy wersję "crunchy". Gotowe masło przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Z czasem może dojść do oddzielenia się tłuszczu- to naturalne zjawisko i wtedy wystarczy przemieszać całość. Fabryka szczęścia;) Masło orzechowe możemy również zrobić z orzechów nerkowca i migdałów. Te pierwsze mają dość ciekawy smak, który do złudzenia przypomina
peanutbuttermonsterpszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać(...)Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej
Praktyczna plżółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie
Smaczne Zdrowenapojów, deserów. MASŁO GHEE To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać(...)smakują one przepysznie. Mimo swoich właściwości zdrowotnych należy zaznaczyć, iż jest to nadal tłuszcz, dlatego nie powinno się go spożywać w dużych ilościach (zaleca się dwie porcje tłuszczów na dzień, czyli ok. 2 łyżki). NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Piłam już kilka mlek roślinnych, jednak nigdy nie to z połączenia ryżu i kokosu. W składzie tego ekologicznego napoju możemy
Zdrowie na języku :Ppóźniej zalewam gorącą wodą i się chwilkę moczą - pokroić orzechy - ja je rozdrabniam w robocie kuchennym. Teraz zabieram się za przygotowanie foremki ( ja piekę w keksówce ) i nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem. W drugiej większej misce ubijam białka z odrobiną soli. Pianę łączę z żółtkami i cukrem, dodaję mąkę i mieszam(...)polewą. Koszt: 1/4 litra miodu - 14,99 zł/litr tutaj trzeba 1/4 litra - 3,75 zł 1 cała przyprawa do piernika - 1,19 zł 3 łyżki wody 4 dkg tłuszczu (margaryna) - 1,19 zł za całą potrzeba 4 dkg czyli 0,19 zł 5 żółtek - 1,30 zł za 5 szt. 20 dkg cukru - 0,43 zł 50 dkg mąki
Tanio smacznie i prostośrodku wzdłuż na 3-4 cm i przewinąć przez ten otwór jeden z końców. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometra wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu ( np. widelcem ) i układamy na bibule(...)Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia. Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć
Przepisy i porady kulinarnepodczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze(...)smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę. Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem, aby nie zatłuścił nam całej kuchenki oraz podłogi. Uważajmy także
Przepisy i porady kulinarne