tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na najmniejszym ogniu
królestwo garówjajek, a w przypadku choroby toczeń odpada także szpinak. Żeby zwiększyć kaloryczność i ilość tłuszczu, możesz rozważyć posmarowanie omleta masłem (o ile je jadasz). Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Porcja 460 kcal 1,7 g 0,7 g 42,4 g 2,5 g 19,9 g Dieta paleo Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa(...)Smacznego! Smacznego! Niestety nie Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Zboża szkodzą | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Zielone jajka – omlet ze szpinakiem pojawił się najpierw na PaleoSMAK
PaleoSMAKpozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Po 30 minutach - smażenie pączków : W rondlu rozgrzewam tłuszcz ( olej ze smalcem ) można użyć samego oleju lub samego smalcu . Gdy tłuszcz mam mocno rozgrzany kładę pączki górą do dołu i smażę z każdej strony na złoty kolor . Po włożeniu pączków do oleju rondel nakrywam pokrywką i smażę , gdy obrócę pączki(...)drugą stronę to już nie przykrywam rondla i smażę bez przykrycia . Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Nadziewanie (jeżeli nie nadziewaliśmy przed smażeniem ) : Gdy pączki są lekko ciepłe nadziewam je marmoladą . Marmoladę nakładam do worka cukierniczego . Końcówkę wbijam od dołu w pączka i wciskam porcję nadzienia . Jeżeli marmolada była by za gęsta to możemy dodać
Uwaga Babcia Gotujedetergentu. Do plastiku zaś zarówno tłuszcz jak i płyn domycia naczyń przywiera mocniej i stanowczo trudniej doczyścić takie naczynie. Białka ubijane w naczyniu z choć najmniejszym śladem tłuszczu nie ubiją się należycie i beza nie uda się. By mieć 100% gwarancję że miska do ubijania jest odtłuszczona, można przetrzeć jej wnętrze połówką cytryny a potem dokładnie wypłukać(...)ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy od razu wstawić bezę do piekarnika. Czekanie, szczególnie jeśli zostały dodane orzechy, wiórki – spowoduje opadniecie bezy. Dzieje się tak z powodu tłuszczu zawartego w orzechach. 7. Temperatura. Czyli jak uzyskać śnieżnobiałą bezę. Bezy właściwie nie piecze się a suszy w piekarniku dlatego tak ważne jest by temperatura piekarnika była niska . Najwięksi
maniapieczeniamoim zdaniem najlepsze. Przepis stworzyłam sama, po zmianie kilku przepisów :) ale jest super i w przyszłym roku zrobię chyba te same. Ps. Jeśli wolicie pączki bez tłuszczu, po prostu upieczcie je w piekarniku (około 15 minut pieczenia w 180 ° C), a potem dodajemy nadzienie, pudrujemy, lukrujemy i gotowe. Składniki: 50 dkg mąki (+ ok. 1 szklanka do podsypania) 12 dkg masła(...)mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 6 żółtek 3 łyżki cukru 25 ml rumu (spirytusu, wódki lub octu)* ½ olejku rumowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1-1 ½ kg tłuszczu, smalcu, bądź oleju np. słonecznikowego ok. 50 dkg marmolady np. różanej ok. 1 szklanka cukru pudru *Alkohol lub ocet powodują, że ciasto nie wchłania zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Drożdże
Smakowy RajJajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek. Na gorący tłuszcz powoli wylewamy ciasto łyżką, formując różne kształty. Chrust pieczemy obustronnie na złoty kolor. Gotowe chrusty wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek i pozostawiamy na chwilę(...)pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy ciastka na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajtrawienne i pracę jelit Nie jest trawiony i wchłaniany przez nasz organizm – nie jest źródłem kalorii, ale powoduje uczucie sytości Zapobiega zaparciom, często towarzyszącym nadwadze i otyłości Zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu Spowalnia wchłanianie cukru do krwi Kto powinien unikać błonnika? Osoby cierpiące na stany zapalne żołądka, trzustki i jelit oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Werdykt? Jestem(...)jelitowej i wpływa na poprawę odporności organizmu. Jaki jest jej związek z odchudzaniem? reguluje częstość wypróżnień, zmniejsza stężenie cukru we krwi, reguluje przemiany węglowodanów oraz tłuszczów, ma znikomą ilość kalorii Teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g tej substancji na dobę, Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem
Powiedz dietom niepokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę
Kuchnia Beatymiodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Z mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele(...)miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commiejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne(...)urośnie odrywamy od całości po kawałku ciasta, lekko go spłaszczamy na stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta.Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość.Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem.Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś
Moje pyszne gotowaniezaskakująco szybko. Przepyszne, wprost rozpływające się w ustach, a do tego tak apetycznie wyglądające! Niestety na tym kończą się ich zalety bo to mieszanka tłuszczu z tłuszczem, z dodatkiem tłuszczu trans i cukru oraz śladową ilością orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy. Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną(...)Fresano( do nabycia tutaj ) . Świetnie sprawdzi się tu również gorzka czekolada, cynamon lub mąka migdałowa- eksperymentujcie! Jak łatwo się domyślić, tak przygotowane łakocie, to przede wszystkim doskonałe źródło zdrowych tłuszczy , mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i chroniących przed wieloma chorobami. Dodatkowo spożywanie ich zmniejsza chęci na sięganie po te mniej zdrowe słodycze. W orzechach znajdziemy również białko oraz
peanutbuttermonsterwpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. ma bardzo dużo przeciwutleniaczy, i jest bogatym źródłem steroli roślinnych. olej rzepakowy kwasów tłuszczowych nasyconych zawiera tylko 7%. Najwięcej tych tłuszczów znajdziemy w oleju z orzechów kokosowych, palmowych, arachidowych. Również oliwa ma ich więcej bo 14%, a olej sojowy prawie 15%. Trzy lata temu powstał program propagujący używanie niedocenianego oleju rzepakowego(...)odżywczych , zdrowotnych właściwości, oraz znaczenia w codziennej diecie oleju rzepakowego. Czy ta kampania spełniła swoje zadanie? Okazuje się że tak. Większa ilość osób uważa, że olej rzepakowy jest zdrowym tłuszczem, uniwersalnym. Przez okres 3 lat zrealizowano masę działań, które były skierowane do różnych grup społecznych. Odbywały się warsztaty, briefingi, spotkania, akcje informacyjno-degustacyjne. Kampania "Pokochaj Olej Rzepakowy" była obecna
Malinowe Pocałunkirobię drapacze Ziemniaczane drapacze SKŁADNIKI: ziemniaki -850 dag jajka -3 szt zioła prowansalskie -1 łyżka olej -3 łyżki mąka -7 łyżek wegeta sól i pieprz mleko słodkie -3 łyżki tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę(...)Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz. Na samym końcu dodać jajka i mleko, zagnieść ciasto. Drapacze smażyć jak frytki w głębokim tłuszczu. Łyżeczką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusisakiewki SKŁADNIKI: plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag ) cebula -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki sól i pieprz pieczarki -30 dag papryka konserwowa kolorowa -3 paski tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kotlety bardzo(...)dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zrumienić. Następnie dodać pieczarki i paprykę, udusić na tłuszczu. Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na środku
Kuchnia Danusicebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę(...)dobrze zlepiać pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusi