tłuszcz - 4436 przepisów (strona:15/296)

Kebab na frytkach 195

piersi drobiowe przyprawa kebab- gyros tłuszcz do smażenia mięsa 600 g frytki mrożone firmy IGLOTEX pieprz sól papryka słodka majonez ketchup PRZYGOTOWANIE: Frytki  usmażyć w głębokim tłuszczu.  Pomidory umyć, osączyć, pokroić w talarki.  Kapustę pekińską cienko pokroić.  Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.  Wrzucić mięso na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, dodać    przyprawę

Kuchnia Danusi
Śliwkowe z posypką orzechową 167

laskowe mielone do obsypania  jajka -2 szt  drożdże -3 dag  125 g margaryna  125 g smalec  szczypta soli  jajko do posmarowania ciasta  tłuszcz do formy(...)śliwki węgierki  PRZYGOTOWANIE:   Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej długiej blaszki jak na metrowca, całe ciasto. Śliwki węgierki, wypestkować, ułożyć na cieście. Jajko

Kuchnia Danusi
Patisony faszerowane 147

łyżki sól i pieprz wegeta tłuszcz cebula - 1 szt  PRZYGOTOWANIE: Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem lub wydrążyć łyżką. Mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną tłuszczu, smażyć na wolnym ogniu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z pomidorem i miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 188

Puratos - 900 ml dżem wiśniowy -1,5 słoika PONCZ woda gotowana - 1,5 szkl sok z cytryny herbata cukier DODATKOWO barwnik czerwony perełki srebrne lalka bułka tarta do formy tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Żółtka odzielić od białek.  Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia.  Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier(...)dalej ubijać.  Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać.  Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.  Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę. Wstawić obie formy do piekarnika i piec

Kuchnia Danusi
Faworki (chrusty) 177

jeszcze rozwałkować do uzyskania efektu 'kartki papieru'. Składniki: 1 kg mąki, 15 żółtek, 1 duża śmietana 18%, 5 łyżek spirytusu, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: tłuszcz do smażenie (u mnie olej Kujawski), cukier puder. Przygotowanie:   Faworki robię z tego samego ciasta co róże karnawałowe, jednak w większych proporcjach. Do przesianej mąki z proszkiem(...)szerokości ok 3 cm. Na środku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec faworka. Układamy na ściereczce i przykrywamy, by nam nie wyschły. Gdy już powycinamy wszystkie faworki rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok. 2 min do złotego koloru. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Pączki z serka homogenizowanego 132

pieczenia, szczypta soli, olej Rapso. Przygotowanie: Jajka rozbijamy, dodajemy serek waniliowy homogenizowany. następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy. Podgrzewamy tłuszcz. Gdu tłuszcz już będzie rozgrzany łyżką nakładamy niewiwlką ilość ciasta. Następnie maczamy łyżkę w oleju i nakładamy kolejnego pączka. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i układamy na ręczniku papaierowym

Aga w kuchni
Ruskie na oleju rzepakowym 163

niezapominajmy, jeść trzeba,i to niezależnie od płci i od tego, czy prowadzimy aktywny tryb życia czy nie. A tłuszcze odgrywają ważną rolę w naszej diecie.  Tłuszcze nie tylko dostarczają skoncentrowanej formy energii, ale także są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dlatego zrobimy sobie dziś to co lubią w zasadzie wszyscy, to co pachnie polską

Z Kuchni Do Kuchni
Szwajcarskie rosti 143

można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz do smażenia  Umyte oraz obrane(...)ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć, dodać pieprz , sól, posiekany szczypiorek, pokrojony ser żółty i pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z tartej cukinii 203

Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby zbyt rzadka ( a musi przypominać masę jaką robimy gdy przygotowujemy placki ziemniaczane ) dosypujemy jeszcze łyżkę mąki pszennej Na rozgrzany tłuszcz kładziemy masę i dokładnie rozprowadzamy  Smażymy z obydwu stron na rumiano Możemy posypać cukrem albo zjadać na ostro np. z keczupem Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała(...)jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią .  Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie  dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić . Warto wypróbować

Proste Potrawy
Ptysie 148

krupczatka, woda w ilości 1:1 w stosunku do mąki, tłuszcz (masło), jajka i sól. Ciasto ptysiowe przygotowuje się następująco : -wodę zagotowuje się w naczyniu, dodając do niej tłuszcz i trochę soli. Po zagotowaniu zdejmuje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dokładnie wymieszaną masę ponownie stawia się

Proste Potrawy
Faworki 147

Słodkości ciąg dalszy... Składniki : 50 -70 dag mąki TORTOWEJ 4 żółtka  niecała butelka  piwa jasnego - około 250 ml 1 łyżka śmietany 30 % łyżka masła- miękkiego szczypta soli tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy Stopniowo wlewamy(...)długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę) Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze Posypujemy pudrem. SMACZNEGO

Proste Potrawy
Maślaki w śmietanie z makaronem 178

około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków

Proste Potrawy
Kotlety mięsno- pieczarkowe 174

cebula  20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej(...)smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy.  Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem. Na pewno usmażyłyby się razem z mięsem. Czas przygotowania kotletów byłby zatem krótszy. Gdy tylko wypróbuję, podzielę się spostrzeżeniami

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 163

ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie(...)dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane   ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 187

duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie : Fasolę gotujemy według tego przepisu Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli Po wymieszaniu składników dodajemy koncentrat, przyprawy i sól - mieszamy i jeszcze

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania