mąki pszennej * 1/5 kostki świeżych drożdży * 3 żółtka * szklanka ciepłego mleka * 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru * łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli * tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec * marmolada z róży * lukier Przygotowanie : Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać(...)dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam
Magiczne Życie Martygwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Najcenniejsze
W kuchni Karmel-itkinastępnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do maku dodaję pozostałe składniki, mieszam. Ciasto: Mąkę przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko(...)delikatnie mieszam, po czym wbijam jajka i zagniatam ciasto. Na samym końcu, kiedy odchodzi od rąk (jeśli się tak nie dzieje, dosypać mąki), cienkim strumieniem, ciągle zagniatając, wlewać ostudzony tłuszcz. Zagnieść dokładnie elastyczną kulę i zostawić do podwojenia objętości, przykryte płócienną szmatką w cieple. Kiedy już wyrośnie, wykładam na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej
W kuchni Karmel-itkisłoiku pulpety chwilę odstoją i ostygną, na wierzchu wytrąci się smalczyk. To normalny objaw, ponieważ podczas gotowania tłuszcz z kotlecików dostał się do zalewy, a że jest to tłuszcz zwierzęcy, stężeje się i przybierze postać miękkiego smalczyku. SMACZNEGO! Pozdrawiam karnawałowo! Karmel-itka insertCookd("3adfa411f197e6f72b6676bffd922ce2
W kuchni Karmel-itkimelasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo zdrowa, bogata w cenne witaminy i minerały. Stanowi źródło żelaza niehemowego, czyli tego, które wchłania się znacznie trudniej. Jego wchłanianie możliwe jest dzięki witaminie C, także obecnej(...)pomaga w jej regeneracji. Badania naukowe wykazały, że to świetny środek na niwelowanie złego cholesterolu. Dobra nowina dla odchudzających się - melasa zmniejsza wchłanianie tłuszczy, więc dodawanie jej do potraw ciężkich i obfitujących w tłuszcz zmniejszy ryzyko tycia, co dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa
W kuchni Karmel-itkiulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo, unikając przypalenia(...)efekcie gorzkiego posmaku). Jeżeli stosujemy wersję uproszczoną, gotowy smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatemperaturze pokojowej 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g cienkich kabanosów 100 g żółtego sera Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki(...)jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego
Monia miesza i gotujemąki pszennej 2 łyżki cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 190 g maślanki 1/2 łyżki oleju dodatkowo: ok. 8 parówek 24 szt. wykałaczek tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z maślanką oraz olejem. Suche składniki miksujemy(...)parówek usuwamy osłonki, przecieramy je ręcznikiem papierowym i dzielimy każdą na 3 równe części. Następnie nabijamy je na wykałaczki i obtaczamy dokładnie w cieście. Wkładamy do gorącego, głębokiego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem, musztardą
Domowy Smak Jedzenialubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około(...)talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru. Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny 2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia(...)użyciu szklanki. Na każdym kółku układamy porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła. Panierujemy je w białku, a następnie w bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym
Kubki smakucukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat
Pobite gary Barbaryłyżeczki proszku do pieczenia 2 batoniki kokosowe (np. Bounty) (po 100 gr.) 100 gr czekolady deserowe (ja wolę mleczną ;) ) 30 g masła wiórki kokosowe do posypania bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania i posypania kwadratowej blachy Wykonanie: Najpierw ścieramy batoniki na tarce na największych oczkach. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy powstanie(...)puszysta masa, dodajemy powoli i stopniowo dalej miksując: olej, a następnie śmietanę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz starte batoniki. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Można tez użyć papier do pieczenia i pieczemy w 180*C przez 45 minut Kiedy ciasto nam ostygnie. Robimy polewę czekoladową roztapiając w garnuszku masło z czekoladą
W Moim Magicznym Domuciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy 4 - 5 średnich jabłek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy: cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dowolną kostkę wedle uznania i wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Poniżej mamy solidny kawałek tego na prawdę pysznego ciasta :) które polecam każdemu ^^ Smacznego
W Moim Magicznym DomuKrem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarniki do 200 *C. do 500 g mąki dodajemy śmietanę i ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało oraz szczyptę(...)końca. Grubość i długość jest tu chyba rzeczą indywidualną. Ja lubię jak paseczków jest dużo dlatego moje paski były długie i chude :) Można formy do rurek smarować tłuszczem czego ja nie robiłam bo też mi wyszły i lekko zeszły z formy. Gotowe pozawijane rurki obsypujemy cukrem kryształem i rurki stawiamy pionowo na blaszkę i do piekarnika. Może jest to pewna
W Moim Magicznym Domuciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy około 1 kg truskawek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy: cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Obrane wcześniej truskawki i umyte wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Niedługo więcej przepisów :D po nieco długiej przerwie :) Nie miałam czasu ponieważ byłam w trakcie przygotowywania się do obrony
W Moim Magicznym Domu