gwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Najcenniejsze
W kuchni Karmel-itkinastępnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do maku dodaję pozostałe składniki, mieszam. Ciasto: Mąkę przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko(...)delikatnie mieszam, po czym wbijam jajka i zagniatam ciasto. Na samym końcu, kiedy odchodzi od rąk (jeśli się tak nie dzieje, dosypać mąki), cienkim strumieniem, ciągle zagniatając, wlewać ostudzony tłuszcz. Zagnieść dokładnie elastyczną kulę i zostawić do podwojenia objętości, przykryte płócienną szmatką w cieple. Kiedy już wyrośnie, wykładam na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej
W kuchni Karmel-itkisłoiku pulpety chwilę odstoją i ostygną, na wierzchu wytrąci się smalczyk. To normalny objaw, ponieważ podczas gotowania tłuszcz z kotlecików dostał się do zalewy, a że jest to tłuszcz zwierzęcy, stężeje się i przybierze postać miękkiego smalczyku. SMACZNEGO! Pozdrawiam karnawałowo! Karmel-itka insertCookd("3adfa411f197e6f72b6676bffd922ce2
W kuchni Karmel-itkimelasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo zdrowa, bogata w cenne witaminy i minerały. Stanowi źródło żelaza niehemowego, czyli tego, które wchłania się znacznie trudniej. Jego wchłanianie możliwe jest dzięki witaminie C, także obecnej(...)pomaga w jej regeneracji. Badania naukowe wykazały, że to świetny środek na niwelowanie złego cholesterolu. Dobra nowina dla odchudzających się - melasa zmniejsza wchłanianie tłuszczy, więc dodawanie jej do potraw ciężkich i obfitujących w tłuszcz zmniejszy ryzyko tycia, co dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa
W kuchni Karmel-itkiulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo, unikając przypalenia(...)efekcie gorzkiego posmaku). Jeżeli stosujemy wersję uproszczoną, gotowy smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatemperaturze pokojowej 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g cienkich kabanosów 100 g żółtego sera Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki(...)jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego
Monia miesza i gotujemąki pszennej 2 łyżki cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 190 g maślanki 1/2 łyżki oleju dodatkowo: ok. 8 parówek 24 szt. wykałaczek tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z maślanką oraz olejem. Suche składniki miksujemy(...)parówek usuwamy osłonki, przecieramy je ręcznikiem papierowym i dzielimy każdą na 3 równe części. Następnie nabijamy je na wykałaczki i obtaczamy dokładnie w cieście. Wkładamy do gorącego, głębokiego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem, musztardą
Domowy Smak Jedzenialubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około(...)talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru. Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny 2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia(...)użyciu szklanki. Na każdym kółku układamy porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła. Panierujemy je w białku, a następnie w bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym
Kubki smakucukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat
Pobite gary Barbaryłyżeczki proszku do pieczenia 2 batoniki kokosowe (np. Bounty) (po 100 gr.) 100 gr czekolady deserowe (ja wolę mleczną ;) ) 30 g masła wiórki kokosowe do posypania bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania i posypania kwadratowej blachy Wykonanie: Najpierw ścieramy batoniki na tarce na największych oczkach. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy powstanie(...)puszysta masa, dodajemy powoli i stopniowo dalej miksując: olej, a następnie śmietanę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz starte batoniki. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Można tez użyć papier do pieczenia i pieczemy w 180*C przez 45 minut Kiedy ciasto nam ostygnie. Robimy polewę czekoladową roztapiając w garnuszku masło z czekoladą
W Moim Magicznym Domuciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy 4 - 5 średnich jabłek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy: cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dowolną kostkę wedle uznania i wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Poniżej mamy solidny kawałek tego na prawdę pysznego ciasta :) które polecam każdemu ^^ Smacznego
W Moim Magicznym DomuKrem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarniki do 200 *C. do 500 g mąki dodajemy śmietanę i ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało oraz szczyptę(...)końca. Grubość i długość jest tu chyba rzeczą indywidualną. Ja lubię jak paseczków jest dużo dlatego moje paski były długie i chude :) Można formy do rurek smarować tłuszczem czego ja nie robiłam bo też mi wyszły i lekko zeszły z formy. Gotowe pozawijane rurki obsypujemy cukrem kryształem i rurki stawiamy pionowo na blaszkę i do piekarnika. Może jest to pewna
W Moim Magicznym Domuciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy około 1 kg truskawek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy: cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Obrane wcześniej truskawki i umyte wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Niedługo więcej przepisów :D po nieco długiej przerwie :) Nie miałam czasu ponieważ byłam w trakcie przygotowywania się do obrony
W Moim Magicznym Domumyślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce i dodaję drożdże i łyżeczkę z potrzebnego cukru. Resztę składników mieszam razem i wlewam(...)każde osobno wałkuję w prostokąt na wielkość foremki ( keksówka). Na rozwałkowany prostokąt daję mak z puszki i rozprowadzam na cieście, i zwijam ciasno w rurkę. Formę można wysmarować tłuszczem a ja piekę w papierze do pieczenia. Zwinięte ciasto wkładam do formy w papierze i zostawiam do wyrośnięcia jeszcze raz. Gdy ciasta w foremce przybędzie drugi raz tyle wtedy wkładam
Tanio smacznie i prosto