okrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie pieczemy na złoty kolor, około 3 – 5 minut, co pewien czas je mieszając. Upieczone pączusie wyciągamy łyżką cedzakową najlepiej na siatkę (taką jak do frytkownicy) lub na papier kuchenny(...)nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po około 3 minutach pączki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajjeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach(...)jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto
Smakowy RajPołówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość
Smakowy Rajodstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, zmniejszamy ogień lub wyłączamy go na chwilę. Zbyt szybkie smażenie spowoduje, że pączki będą z wierzchu(...)upieczone, a w środku surowe. Po upieczeniu pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub na siatkę do pieczenia i pozostawiamy na chwilę, by ociekły z nadmiary tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich pączków nadziewamy je marmoladą przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Najlepiej przed nadziewaniem marmoladę rozmieszać, by była miększa. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając
Smakowy Rajpyszny, puszysty i delikatny. Składniki na 3 porcje: 3 jajka 3 łyżki cukru 200 g chudego twarogu łyżka mąki pszennej łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka soku z cytryny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier(...)miksujemy, następnie do masy dodajemy twaróg, mąkę, budyń i sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do nasmarowanych tłuszcze kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika
e-PrzepisyKulinarneborowiki lub inne ) 250 ml śmietany 18 % ( 1/2 szklanki ) Propozycja podania. 2 średnie cebule 1 - 2 łyżki świeżego mleka majeranek sól pieprz czarny mielony olej lub inny tłuszcz do smażenia zielona natka pietruszki do dekoracji papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania : Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy(...)odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni, odkładamy na talerz, a do tłuszczu w krórym smażyliśmy mięso wsypujemy pokrojoną cebulkę i odcedzone grzyby. Smażymy, aż cebula zrobi się miękka. Możemy dodać trochę
Przepisy i porady kulinarneśmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Tłuszcz roztopić,przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlać go do jajek, dodać pozostałą mąkę, wyrabiać ciasto, tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając ,aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia. Po czym podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastrasznym cholesterolem? Jest to mit, który dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki
Powiedz dietom nieprzekąskę bez dodatku cukru. Mimo, iż jest dosyć kaloryczna, zawiera mnóstwo pożytecznych substancji – nie są to więc tzw. puste kalorie. Zdecydowanie zdrowiej zjeść takiego batonika niż obfitującego w cukier, tłuszcze trans i mnóstwo chemii batona(...)sklepowego. Poświęćcie chwile czasu w domu, a niskim kosztem będziecie mieć zdrowe II śniadanie na kilka dni dla siebie i/lub swojej pociechy;) Migdały, pestki dyni, słonecznik, sezam - zawierają dobre tłuszcze, obniżają poziom cholesterolu, „przyjaciele” naszego serca i mózgu; Amarantus – o jego licznych zaletach pisałam tutaj ; Owoce suszone –mają wysoką zawartość błonnika, przeciwdziałają zaparciom. Starajmy się wybierać te bez dodatku
Powiedz dietom niesmarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu
Kulinarnie z Polką na Kresachmarchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać(...)pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę i nalewam świeżej. Moczę do dnia następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy(...)kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił Dolewamy wodę do wysokości wszystkich składników, ale nie więcej. Chyba, że ktoś preferuje bardziej rzadką wersję. Ja osobiście wolę gęstszą Gotowałam 1,5 h na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commalutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche. W przeciwnym razie tłuszcz będzie pryskał i się poparzycie Odjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie - nie przypalić, bo będzie(...)gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni Smacznego :) bo naprawdę jest bardzo dobre
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comżółtego gouda 8 zielonych oliwek z papryką 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól morska do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, oliwki kroimy w plasterki(...)miski przekładamy mięso, ser, oliwki, pieprz zielony, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy niewielkie kotleciki które smażymy na złoty kolor na niewielkim ogniu. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki