Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki piersi wyjąć z lodówki i ocieplić. Smażyć na nie za gorącej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po wytopieniu tłuszczu zdjąć piersi z patelni, a tłuszcz zlać do miseczki. Ułozyć piersi powtórnie na patelni, tym razem przesmażyć piersi od strony miesa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia(...)żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości(...)wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze jedna tajemnica, zasłyszana od pewnej wiejskiej gospodyni: żeby ciasto drożdżowe zachowało długo wilgotność, należy do podanej niżej
moj przepis naczym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy(...)łyżką cedzakową na papier pergamin lub siatkę, by faworki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem. By faworki pozostały dłużej świeże najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajwygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy ją włożyć na kilka minut w chłodne miejsce np. lodówka, zamrażarka itp. aby tłuszcz zastygł. Są to sprawdzone sposoby, zawsze tak robię gdy piekę ciasto parzone. Choć muszę przyznać, że na początku się męczyłem, nie raz eklery czy ptysie po upieczeniu nie mogłem
Przepisy i porady kulinarnewszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy ich na zimny tłuszcz bo będą wtedy twarde, ciężkie, mocno nasiąknięte tłuszczem, ciężko strawne i oczywiście nie zdrowe ! I nie będą miały białej obwódki dookoła
Przepisy i porady kulinarnemąki z rozczynem ,dobrze wyrobić. Odstawić na 30 min. Uformować niezbyt duże kulki, każdą spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe(...)olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe. Tłuszcz rozgrzać do temperatury takiej jak do smażenia faworków ,czyli 180stop.Foremkę wstawić do tłuszczu , nagrzać ,zanurzyć do ¾ jej wysokości w cieście i włożyć natychmiast do tłuszczu. Smażyć około 20sek.Wyjąć i widelcem zsunąć ciasteczko na bibułę. Nieraz spada samo. Nie wolno zanurzać całej foremki
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko ok. 0,5 l wanilia jajko do smarowania rogali - 1 szt tłuszcz do formy sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie
Kuchnia Danusimleko - 1 szkl jajka - 2 szt sól woda mineralna gazowana- 1 szkl tłuszcz Farsz kasza gryczana - 250 g grzyby leśne mrożone - 600 g cebula - 2 szt tłuszcz wegeta sól i pieprz Oraz bułka tarta jajka - 3 szt olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko(...)wodę, zmiksować ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor. Farsz Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao(...)rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder wsypujemy
Kuchnia Danusiniezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą. Ja osobiście stosuję trochę smalcu, trochę Planty(...)szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują
Z Kuchni Do Kuchniwłoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz(...)tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla, nie może ich być za dużo, bo wtedy spadnie temperatura tłuszczu
Kulinarne przygody Gatitysuszone morele. Kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę, wtedy kaczka będzie miękka i krucha, a nie sucha jak wiór. Tłuszcz wytopiony z kaczki można wykorzystać do pieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny sposób, chyba zrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis(...)stopni, pieczemy kolejne 30 minut. Następnie kaczkę ułożoną grzbietem do góry obkładamy obgotowanymi ćwiartkami ziemniaków, pozostałymi jabłkami i morelami i pieczemy jeszcze 30 minut. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę tłuszczem, który się wytapia podczas pieczenia. Zasada pieczenia kaczki jest taka: tyle ile waży kaczka tyle minut się ją piecze! Kaczka nie powinna być sucha, ani zbytnio spieczona. Gdy kaczka jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmało, kto wie i teraz zaskoczenie na śniadanie powinniśmy zjeść jakiś zdrowy tłuszczyk!! Proszę Pani! Ależ, co Pani wygaduje? Jak zdrowe odżywianie i tłuszcz? A no właśnie tak:) tłuszcz tłuszczowi nie równy. Są tłuszcze ZŁE( i od tych zdala) i DOBRE, czyli takie, które, używane w rozsądnych ilościach, pomagają utrzymywać właściwy poziom cholesterolu we krwi, chronić komórki
Farmażonyprowansalskimi. Postanowiłam wykorzystać go jak najszybciej - hasła "smażenie bez tłuszczu", "soczysta pierś kurczaka" trafiają do mnie od razu. Kurczaka smażonego w pergaminie przygotowuje się bardzo łatwo, wszystkie przyprawy i tłuszcze są już w paczce. w opakowaniu znajdują się 4 sztuki pergaminu jak widać pergamin jest w całości pokryty przyprawami i ziołami Składniki: 1 filet z kurczaka "Pomysł(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu i wyłożyć na talerz. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Pasja Smakucytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego warto to zrobić już wcześniej (żebyśmy potem nie musieli czekać). Drożdże rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka (z odmierzonej 3/4 szkl(...)powideł (pączki można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły. Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: tłuszcz musi być dobrze rozgrzany (warto wrzucić jednego pączka na próbę). W pierwszej fazie pączki smażymy pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią to je odwracamy i dalej
coolinarnastrefa.blogspot.comtworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych pomoże spalić tłuszcz i zgubić dodatkowe kilogramy. Także w utracie wagi pierwsze skrzypce gra kapsaicyna. Jest termogeniczna, co oznacza, że stymuluje spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie wydzielania ciepła. Nie należy zapominać o połączeniu diety z aktywnością fizyczną pomoże w walce z rakiem, gdyż kapsaicyna może zabić komórki raka trzustki bez szkody(...)cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry. Należy pamietać, że ostrość chili, a także na moment, w którym je poczujemy, wpływa ilość tłuszczu w potrawie. Olej i tłuszcze pokrywają czasteczki kapsaicyny zmniejszając, albo opóźniając odczuwanie ostrości. Zbyt duży dodatek chili do potrawy może zniwelować dodatek cukru, śmietany lub mleka kokosowego. ŁAGODZENIE OBJAWÓW PO ZJEDZENIU CHILI: Nie popijaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg) 50 dag pieczarek 1/4 kostki masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia tłuszcz do wysmarowania naczynia sól, pieprz Sposób przygotowania : Płaty karpia lekko solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. źródło: przepis od znajomej Ilość porcji: 4 Czas wykonania: ok. 1 h Koszt wykonania
Pobite gary Barbaryużywam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka, rozgrzać tłuszcz. Żeberka pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać(...)rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić
królestwo garówmnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, ponieważ lepiej i szybciej będzie się w nich rozpuszczał cukier, ponadto podczas ubijania zatrzymują więcej(...)mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu)'; document.write
moj przepis namojprzepisna.pl | Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek „Jejku jakie to pyszne” pomyślałam jak zjadłam pierwszy kęs tego ciasteczka. Mój mąż stwierdził, że przyjemne w smaku, coś więc musi być na rzeczy. Przy okazji robiąc ciasteczka możecie wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Czy wiecie, że: Dojrzałe banany mogą zwalczyć nieprawidłowo namnażające(...)bardzo proste, do zblendowanych bananów należy dodać pozostałe składniki, zamieszać, upiec i gotowe. Te ciasteczka to samo zdrowie, są lekko słodkie, pożywne i bardzo sycące. Nie zawierają białego cukru, tłuszczu, mleka i jajek, odpowiednie dla alergików i wegetarian. Polecam bo fajnie chrupią, ale nie są twarde. Składniki na 14 ciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo
moj przepis naciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu kakao, po czym wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczony, letni tłuszcz, stale miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy orzechy lub migdały. Gotową masę pozostawiamy, by przestygła. Jeśli chcemy przyspieszyć proces stygnięcia, wkładamy krem na chwilę do naczynia z zimną wodą(...)pewien czas mieszamy. Gdy krem jest już zimy przekładamy nim wafle. 2. Na zimno. Jajko ucieramy z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Osobno ucieramy miękki tłuszcz, po czym łączymy obie masy, dodajemy do nich kakao i mielone orzechy lub migdały. Gotową masą przekładamy wafle. Przełożone wafle przyciskamy deską kuchenną (lub taboretem) i pozostawiamy tak na kilka godzin
Smakowy RajSkładniki: produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 40,8% (płatki owsiane, mąka owsiana), czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), tłuszcz palmowy, wiórki kokosowe 9,7%, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, substancje spulchniające: węglany sodu, sól morska, melasa trzcinowa, aromaty. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów i mleka. Jedna porcja (2 ciasteczka) zawierają(...)pewno jest duża zawartość nieprzetworzonych ziaren owsa – źródła błonnika i minerałów. I smak ciasteczek - rewelacja – kokos i czekolada idealnie się uzupełniają. Niestety w składzie figurują: syrop glukozowy i tłuszcz palmowy. Jeśli ciastka nie zawierałyby ww. składników, ceny byłaby wyższa, co pewnie wpłynęłoby na decyzję wielu kupujących. Nie planuję ponownego zakupu. Niestety ciężko jest znaleźć na półkach sklepowych słodycze
Qlinarnie i QlinarnieBłyskawiczne w przygotowaniu, wymieszać składniki, rozgrzać tłuszcz i można smażyć. Pączki na serku homogenizowanym są idealne dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie pączków drożdżowych. Takie zwykłe pączki muszą wyrastać, trzeba czekać, a te tego nie wymagają, bo nie są na drożdżach. Za mną już chodziły takie pączki dawno, spróbowałam kiedyś ich w jednej z „sieciówek(...)serka homogenizowanego waniliowego; - 2 szklanki mąki pszennej; - 4 jajka; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1 łyżka cukru pudru; - szczypta soli; - 50 ml wódki; - cukier puder do posypania; - tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju) Wykonanie: Serek zmiksować z jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować. Tłuszcz rozgrzać w rondlu
dom-agi.pldodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze(...)trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Gdy nasze pączki już wyrosną, smażymy je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 140 C. Przestudzone nadziewamy marmoladą za pomocą foliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody 4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem(...)kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić w paski, a paski przekroić ukośnie. W środku każdego rombu zrobić niewielkie nacięcie. Przez to nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego faworki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Wyjęte z tłuszczu faworki ułożyć na serwetki, ab odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypać cukrem
Przepisy i porady kulinarnepodobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy(...)urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU: 1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach
Wypisz WymalujGoose lard Składniki. 30 dag tłuszcz gęsi, skórka 2 łyżki wody 1 cebulka 1 łyżeczka majeranku sól Wykonanie. Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody. Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się
Kulinarny karnet Christopherałączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto i zaczynamy zabawę. Do nagrzanego oleju wkładamy przyrząd do rozetek (tak aby się rozgrzał) i zanurzamy w cieście (pamiętając(...)zanurzyć go całkowicie. Nie będziemy mogli zdjąć naszego ciasteczka. Czyli tak aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem) i od razu wkładamy do tłuszczu. Po ok 30 sek zdejmujemy ciastko z urządzenia (czasami schodzi samo, czasami trzeba sobie pomóc np widelcem) i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. zimne przekładamy na tacę i obficie posypujemy cukrem pudrem
Malinowe PocałunkiWartosci odzywcze w 100 g : Kalorie 334 Węglowodany 46,3 g Białko 10,7 g Tłuszcze 10,3 g Tortelini w smaku mało wyrażiste . Smak farszu przypomina nadzienie z pierogów ruskich . Tortelini smakują jak połączenie ziemniaków z borowikami. Ciasto dobre(...)opak 250 g - 15,96 zł/kg Wartosci odzywcze w 100 g : Kalorie Węglowodany g Białko g Tłuszcze g Tortelini w smaku mało wyrażiste . . Ciasto dobre w smaku przypomina makaron . Moja ocena to 7/10 . Podsumowanie: Nr 1. Tortellini z Szpinakiem
Sylwetka Od Kuchnienergii brakuje tylko masła sezamowego słodzonego agawą. Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika jest idelane dla małych i dużych łasuchów. Wyborne w smaku, słodkie i wartościowe. Bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń(...)magnez. Składniki: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna ( z soi ), aromat: wanilina. Produkt może zawierać: orzeszki arachidowe, orzechy nerkowca i migdały . Tłuszcz sezamowy na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. I ten tłuszcz warto wmieszać w masełko ...aby się...nie zmarnowal. Produkt jest wysokiej jakości, gęsty i odpowiedni tak dla wegan
Z Kuchni Do Kuchnioponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek Oponki wiedeńskie SKŁADNIKI: CIASTO jajka -6 szt mąka -240 g sól-szczypta masło-100 g mleko -0,5 l cukier -1 łyżeczka tłuszcz roślinny do smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier(...)ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier
Kuchnia Danusiproszku do pieczenia. Moja rodzinka uwielbia moje placuszki bo są wyśmienite. Placuszki z jagodami SKŁADNIKI: mąka 350 g jogurt naturalny 1/2 litra soda 1/2 łyżeczki jajka 2 szt jagody tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, umyć, osączyć(...)sicie. Jajka wybić do miski, dodać jogurt i mąkę , zmiksować mikserem. Do zmiksowanego ciasta dodać sodę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do gotowego ciasta wrzucić jagody, wymieszać. Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni, łyżką kłaść na tłuszcz i smażyć placuszki z 2 stron na złoty kolor. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusikiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3 szt cebula - 2 szt duże pomidor - 2 szt duże sól pieprz wegeta papryka ostra do smaku kiełbasa cienka - 450 g tłuszcz(...)smażenia listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Na patelnię wlać tłuszcz, włożyć cebulę, podsmażyć z wegetą. Do garnka wlać odrobinę tłuszczu, dodać paprykę, dusić na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do papryki dodać kiełbasę, cebulę
Kuchnia Danusiprzyprawą do ryb, odstawić na 3 godz. Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Rybę panierować w jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody. Doprawić do smaku pieczarki wegetą. Warzywa udusić z wegetą(...)tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka minut. Smacznego:) (function
Kuchnia Danusibulionu 100 ml oleju sól, pieprz łyżeczka sproszkowanej kolendry Przygotowanie: W woku bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy do chrupiącej skórki żeberka ok. 10 min. Następnie w tymże tłuszczu obsmażamy pokrojoną w pół talarki cebulkę, dzięki bardzo wielkiej temperaturze oleju cebulka obsmaża się za 3-5 min. Po tym obsmażamy ziemniaki do chrupiącej skórki przez(...)usmażeniu każdy składnik solimy i pieprzymy. Z woku usuwamy tłuszcz i układamy kolejno: na sam dół usmażoną cebulkę, przy brzegach żeberka, a na środek ziemniaki, wlewamy szklankę bulionu i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 60 min. W trakcie duszenia pieprzymy i dodajemy kolendrę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bulionu. Smacznego
Kuchnia Łukaszaowoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wy konianie- Mąkę pszenną przesiać i zmiesza ć z rozczynionymi wcześniej drozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie - polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć(...)ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypa ć wiórkami czekoladowymi, skórką kandyzowanej pomarańczy. .. Można roztopi ć czekolad ę obotoczy
Z Kuchni Do Kuchnimąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone(...)oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityNastępnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone(...)pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPomysł na usmażenie za pomocą naleśnikarki placuszków bez tłuszczu chodził mi po głowie po pierwszym zastosowaniu naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 ze sklepu internetowego redcoon.pl . Bo czyż taki świetny duży blat ma tylko zastosowanie do naleśników? Otóż nie, placuszki bez tłuszczu też są pyszne. Serowe placuszki ze szczypiorkiem bez tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać(...)ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania beztłuszczowych potraw dla tych co liczą kalorie, gdyż zawartość tłuszczu w daniu staje się dla nich barierą nie do przejścia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiedź wspomagającą układ nerwowy, odpornościowy, włosy oraz skórę, zawierają witaminę B2, B6 oraz A wspomagającą m.in. prawidłowe widzenie Jedna porcja (25g) zawiera: kcal 71 4% cukry 14,9g 17% tłuszcz 0,3g <1% kw.tłn. 0,04g <1% błonnik 2,4g 10% sód 0,008g <1% Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji(...)produktu %GDA w porcji Wartość energetyczna 1191kJ/ 282kcal 299kJ/ 71kcal 4% Białko 3,5g 0,9g 2% Węglowodany 59,5g 14,9g 6% Cukry 59,5g 14,9g 17% Tłuszcz 1,2g 0,3g <1% Kwasy tł. nas. 0,17g 0,04g <1% Błonnik 9,4g 2,4g 10% Sód 0,03g 0,008g <1% Witaminy
Moje domowe kucharzenieOmega niż oliwa ? Dodatkowo zawiera optymalną ilość tych kwasów Omega 3 i Omega 6 ( w stosunku 2:1 ) - idealną z punku widzenia potrzeb żywieniowych. Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia(...)oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte
kolorowotorcikowotakie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około(...)sztuk. UWAGA! Ciasto nie musi wyrastać jak typowe ciasto drożdżowe. Uformowane pączki wystarczy, że poleżą kilka minut zanim rozgrzeje się tłuszcz. Potem urosną jeszcze podczas smażenia. Smacznego
Smaczne Zdrowenaczyń - miękka gąbka wystarczy. Naprawdę. Szorować tylko trzeba zacieki na spodniej części na patelni grillowej, a to przez to, że jak smażymy tłuste kawałki to podczas grillowania odlewamy tłuszcz. Jednak ta czynność nie wymaga(...)nadprzyrodzonych mocy. Po prostu myjka z tą bardziej szorstką stroną, trochę płynu do naczyń i do dzieła. Moje stare patelnie są od spodu trochę brązowo- pomarańczowe od przypalonego tłuszczu, który ciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę i grillowałam szaszłyki
Blondynka Gotuje