Czas na poświąteczny powrót do "zdrowej normy"... Napój intensywnie spalający tłuszcz...ten eliksir doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Pij go miedzy posiłkami. Składniki; 250 ml letniej wody, 1 cytryna świeżo wycisnieta, 3-4 cm startego imbiru /wyciśnij sam sok pozn ej do napoju/ opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Połacz składniki
Anioły w kuchniCiasto 60 dag mąki pszennej 1 czubata łyżka proszku do pieczenia 1 kostka masła 4-5 żółtek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 2 kg dość kwaśnych jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu 10-15 dag rodzynek 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 białka 1 łyżka(...)taka konieczność. W miarę potrzeby podsypujemy stolnicę mąką , pamiętaj aby nie dodać więcej mąki niż masz w miseczce ponieważ za duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową
W Moim Magicznym Domusmalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki i połową szklanki letniej wody(...)czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę z cukrami, wbić jajka, dodać śmietanę, sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części, następnie
Tradycyjna Kuchniałyżki cukru pudru 20 dag mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel
Gorący kąsekmiał temperaturę zbliżoną do pokojowej. Mięso kroimy w kostkę, o boku ok. 1,5-2cm (jeśli nie lubicie tłuszczu, możecie wyciąć go z kawałków, ale pamiętajcie, że tłuszcz to nośnik smaku i wzbogaci Wasz gulasz). Oprószamy kawałki mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min
Nerds KitchenTłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę
Wanilia i Kardamonsmażenia ok 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta oregano Cebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć z obu stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku. Dusić(...)przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować. Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką. Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka
Gotowanie jest łatweCzereśnie umyć, wydrylować. Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz, wlać wino zagotować, włożyć kaczkę. Dodać goździki, kardamon, dusić około 30 minut. Dodać 2/3 czereśni i dusić kaczkę do miękkości. Wyjąć kaczkę i trzymać ją w cieple. Zredukować, przez
królestwo garówząbek czosnku, 2 łyżki nalewki sosnowej, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka soli, 4 przepiórki, tłuszcz do głębokiego smażenia, Ząbek czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z nalewką. Przepiórki oczyścić, usunąć(...)resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i smażyć aż się zrumienią ze wszystkich stron. Nogi z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast piersi według przepisu przepiórka smażona. Podałam z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami
królestwo garów200g margaryny lub masła 82% 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 cytryny Polewa: 1 żółtko 1 łyżka cukru Sok wyciśnięty z 1 cytryny Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, po czym wbijamy do niego po jednym jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty na najniższe, dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie(...)miksujemy jeszcze około 5 – 7 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy i przelewamy do formy ( okrągłej o średnicy około 22cm) dobrze wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej bułką tartą. Babkę cytrynową pieczemy około 30 – 35 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca
Smakowy Rajmożna pomóc sobie malakserem lub blenderem, ja jednak wybrałam metodę ręczną). Gdy osiągniemy już bardzo drobne cząstki, rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią posiekaną skórę i wytapiamy z niej tłuszcz(czynność ta trwa aż do osiągnięcia chrupiących skwarek). Pozostałe posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dodajemy na patelnię, Podduszamy je na średnim ogniu. Czosnek i cebulę obieramy(...)odparowujemy część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli preferujemy bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione
Symfonia Smakówząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek i przecier pomidorowy(...)panierowania. W jednym głębokim talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i panierujemy pierw w jajku, następnie w bułce i pieczemy na gorącym oleju lub tłuszczu, na złoty kolor. Tak sobie pomyślałam, że można też upiec krokieciki bez panierki, jako sajgonki na samym tłuszczu. Jak wypróbuje to dorzucę foteczki :) Smacznego
Smakowy Rajokrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie pieczemy na złoty kolor, około 3 – 5 minut, co pewien czas je mieszając. Upieczone pączusie wyciągamy łyżką cedzakową najlepiej na siatkę (taką jak do frytkownicy) lub na papier kuchenny(...)nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po około 3 minutach pączki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajjeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach(...)jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto
Smakowy RajPołówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość
Smakowy Raj