tłuszcz - 4436 przepisów (strona:9/296)

Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 279

robiona z wieprzowiny. Jest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Jej podstawowy skład to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak. Uzupełnieniem jest czosnek, oregano(...)granulowanego Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną 284

niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz, a następnie drugą stronę. W żaroodpornym naczyniu ułożyć piersi skórką do góry i wstawić do piekarnika na około 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku, tym bardziej(...)będzie wysmażone. Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z serem i jagodami 416

przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać

kolorowotorcikowo
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 211

techniki smażenia. Niby niewiele a różnica olbrzymia. Zawsze smażyłam w wersji light- na minimalnej ilości oleju, jakoś tak zdrowiej. A okazuje się, że nie koniecznie. Dzisiejsze smażyłam w głębokim tłuszczu (oczywiście kokosowym, którego jestem wielką fanką, już od dłuższego czasu, praktycznie innego tłuszczu do smażenia nie używam) a wbrew pozorom nie były wcale opite tłuszczem. Nadmiar odsączałam dodatkowo na ręczniku(...)przekładam je kilka razy, tak by ładnie i równo się usmażyły. Mają być ładnie przyrumienione ale nie przypalone. Zdejmuję z patelni przy użyciu łopatki i widelca, odlewając nadmiar tłuszczu, który znajduje się na ich powierzchni. Dodatkowo odkładałam je na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone przekładam na półmisek i podaję moich żarłokom do jedzenia. Do każdej kolejnej, smażonej partii

Smaczne Zdrowe
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 300

związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam - bez sensu. Nieregularnie, bez planu, bez warzyw, biała mąka i tłuszcz. I w tym momencie trafiłam na dwie Panie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo .  No i okazuje się, że: kajzerka(...)potem robię się głodna, biorąc pod uwagę zasadę 5 posiłków w ciągu dnia jest to bardzo dobre; M. (mój M! człowiek - McDonald's, człowiek - schabowy ociekający tłuszczem) chodzi i mówi - "Od tego nie można schudnąć bo jest za dobre." Minusy: ciągle stoję w kuchni i gotuję - przyznam, że mam już tego dość, nie mniej jeśli dobrze się to zaplanuje można

Brzuszki Łakomczuszki
Brak tytułu 164

margaryny, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka śmietany, aromat migdałowy, 3,5 szkl. płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz(...)posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat migdałowy, płatki i bakalie. Wymieszać.  Białka ubić na sztywno, dodać do całości, delikatnie wymieszać i natychmiast kłaść łyżką ciasteczka na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 200-220 stopniach C, około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny

kolorowotorcikowo
Kopytka z białym serem 278

białym serem. Proste i pyszne połączenie. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1kg ziemniaków 1-2 jajka sól 30-35 dag mąki tłuszcz  30 dag białego sera Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, gdy kopytka wypłyną na wierzch, wybierać je łyżką cedzakową i odstawić na sito. Kopytka przełożyć do dużego naczynia, polać tłuszczem i wymieszać, żeby się nie skleiły.  Podawać polane tłuszczem i białym serem

Pasja Smaku
KASZA JAGLANA NA SYPKO 205

Składniki: - paczka kaszy jaglanej (350-400g) - wrząca woda, - łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub inny tłuszcz (można dodać np.masło) - sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki) Pusty, suchy (bez tłuszczu) garnek umieścić na palniku i nagrzać go chwilę (na niezbyt dużym ogniu). Następnie do rozgrzanego garnka wsypujemy kaszę i prażymy ją kilka minut, co jakiś czas mieszając drewniana łyżką(...)mieszamy tylko gotujemy ok.10 minut na malutkim palniku. Gdy zauważymy brak wody troszkę można dolać ale niezbyt dużo. Po dziesięciu minutach do kaszy dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz sól, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie kasza napęcznieje, urośnie i zmięknie. Jest pyszna, aromatyczna, bardzo sypka i baaardzo zdrowa. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babka zebra z białek 1487

ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników -  zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia(...)się składników - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy - piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione

Smakołyki Bereniki
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 175

także banany, łączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel

W kuchni Karmel-itki
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 170

gram (źródło: ilewazy.pl): eneria 174 kcal białko 21 g tłuszcz 10 g W porównaniu na przykład z piersią z kurczaka, która ma aż 21,5 g białka a tłuszczu jedynie 1,3g/100g, schab wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest mimo wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich(...)Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs, przesmażyć na oliwie z oliwek przez około 4-5 minut z każdej strony, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz ze smażenia i odłożyć na chwilę np. na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę  z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki. Następnie dodać

Zgrabne Gotowanie
Pączki 142

sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką(...)dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. *suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Pomysł na Lunch Boxa #3 - Szybki Garnek 189

Pora 300 g Cebuli - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1683   Węglowodany   274  g     Białko               134 g   Tłuszcze             9,2   g - WARTOŚCI ODŻYWCZE(...)LUNCH BOXA    - Kalorie  421   Węglowodany   68,5  g     Białko               33,5 g   Tłuszcze             2,3   g ZDJĘCIA Z PLANU Jak Wam się podoba przepis

Sylwetka Od Kuchni
Świąteczne pierożki 150

jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny(...)Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania