tłuszcz - 4436 przepisów (strona:24/296)

Keks w czekoladzie. 142

mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej(...)wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować  tłuszczem. Wlać ciasto do formy ,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka - amoniaczki. 140

smarowania 10 dkg cukru kryształu   - do posypania Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier puder, amoniak, margarynę. Wymieszać z mąką , tłuszcz posiekać nożem. Dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i tyle mleka aby ciasto dało się zagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce(...)około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 140

cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy(...)długi prostokąt o grubości około 2 cm. Kroimy ciasto w wąskie paski o szerokości około 1,5 cm. Skręcamy za pomocą dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka

Przepisy i porady kulinarne
Psrtąg smażony. 162

mąki sól tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Rybę poporcjować na kawałki, usunąć wszystkie ości. Następnie kawałki pstrąga posolić, obtoczyć cienko w mące i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu w patelni. Smażyć, aż ryba będzie krucha. Gorącą rybę podawać z ziemniakami i surówką. Smakuje wyśmienicie ! Polecam !  Doskonale nadaje się także na wigilijny stół

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na pączki z marmoladą. 114

Składniki : 1/2 l mleka 20 dkg cukru 5 żółtek 7 dkg świeżych drożdży 1 kg mąki 15 dkg margaryny szczypta soli cukier wanilinowy szczypta kurkumy tłuszcz do smażenia marmolada do nadziewania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Drożdże wymieszać w małej ilości ciepłego mleka z dwoma łyżkami cukru. Następnie wlać resztę mleka, dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość(...)resztę mąki. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada : Aby pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 86

kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
To nie jest sałatka cezara 310

kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo tłuszcz i wyjmujemy na ręcznik papierowy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy tortillę do zrumienia.Układamy w miseczkach sałatę, boczek, tortillę, jajka obrane i pokrojone w ćwiartki. Solidnie pieprzymy i solimy. Posypujemy szczypiorkiem i startym parmezanem (obficie).Wszystkie składniki

W kuchni wieczorem
Pizza Calezone z Biedronki 196

pizzy jest bardzo mała. Zawiera znikomą ilość sera i kurczaka(15%)  a stosunkową dużą ilość sosu(25%) . Plusem pizzy jest to że zawiera mała ilość Tłuszczów w całej pizzy tylko 23,4 g i przyzwoitą ilośc kcal jak na takie danie . Pizze oceniam pozytywnie jest masz akurat Cheat Day możesz sobie pozwolić

Sylwetka Od Kuchni
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 191

Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami.składniki1 kaczka ok 2,7 kg2 główki czosnku - obranesól 3 łyżki majerankukwaśne jabłkobutelka piwa ( np Perła Chmielowa + piwo na miodzie gryczanym)przygotowanieKaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przyprawy podzielić mniej więcej na 2 połowy. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem, solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem

Stare Gary
Chrusty 138

środku nacinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden z końców ciasta.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu - około 160-170`C - ja smażę na oleju rzepakowym, w rondelku albo frytkownicy, tak aby tłuszcz zakrywał wrzuconego faworka. Na końcu obsypujemy grubo cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 127

imbiru kandyzowanego,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku z cytryny,50 g wiórków kokosowych,50 g pistacji,50 g mieszanki kandyzowanych skórek owoców,ponadto:mąka do posypywania,tłuszcz do smarowania formy,50 g galaretki jabłkowej,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy(...)płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 - 12 równych kawałków.Plastry ustawiamy  na posmarowanej tłuszczem tortownicy, delikatnie dociskamy dłonią posypujemy pistacjami. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie

Moniki Smakołyki
Bigos 196

zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu. Włożyć (razem z tłuszczem) do dużego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do wieprzowiny.Następnie dodać obie kapusty. Zalać wodą, tak aby pokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe,  i ziele angielskie

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania