tłuszcz - 4436 przepisów (strona:26/296)

Kurczak w soli na butelce 327

kurczaka nie była zbyt słona. Sól powoduje, że skórka staje się chrupiąca i złocista, a mięso soczyste. Jednak zamiast soli można użyć ulubionych przypraw.Do formy/naczynia żaroodpornego ścieka tłuszcz z pieczonego kurczaka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 160

białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników.Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego

Gospodyni Miejska
Kaczka w ziołach z jabłkami 125

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie.Składniki:ok. 2 kg kaczka1 łyżka estragonu2 łyżki majeranku3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłkasólpieprz Dobrym dodatkiem do kaczki będzie również żurawina. Przyprawy i dodatki znajdzie u sprawdzonego sprzedawcy(...)rozgrzać do 220 C,  rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu można odlać podczas pieczenia. 4. Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy dwa jabłka, wycinamy gniazda nasienne, a zostawiamy łupiny

Apetyczna babeczka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 322

zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec

Zgrabne Gotowanie
Pączki. 186

przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy(...)oprószony mąką do kolejnego wyrośnięcia. Kiedy zaczną podwajać swoją objętość i są bardzo dobrze napuszone smażymy je na rozgrzanym oleju. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.  Jeżeli nie nadziewaliście pączków robimy to teraz, używając szprycy, lub worka cukierniczego zaopatrzonego w specjalną tylkę. Nie pozostaje mi  nic innego, jak tylko życzyć smacznego

Malinowe Pocałunki
Szarlotka / Apple Pie 129

żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy

Projekty ze smakiem
Kurczę pieczone na piwie 319

pionowej pozycji. Puszkę z kurczakiem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.  Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas(...)powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy 1,5 kg pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając by co ok 10 minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję

Taste Of My Day
Kotlet de volaille'a 37073

skórką Kotlet de volaille'a SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 szt podwójna masło -12,5 dag jajko -1 szt bułka tarta -3 łyżki mąka -2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem.  Następnie obsypać filety solą i pieprzem.  Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki(...)spiąć wykałaczkami . Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.  Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce.  Smażyć de volaille'a  w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 196

pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut). Wiemy już(...)żelazo, potas, magnes, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E). - oliwki : niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działanie przeciwdepresyjne. - śledzie : pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia kwasy nienasycone. Idealne

Wypisz Wymaluj
Weekendowe comfort food, czyli pyszny i zdrowy omlet bananowy 268

znać tutaj . Wkrótce zapraszam również po przepisy z nowymi produktami oraz recenzje. A teraz powrót do konkretów. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka , 6,1g tłuszczu , 20,3g węglowodanów oraz 16,3g błonnika . Dla porcji ze zdjęcia, wzbogaconej o dodatki, wartości prezentują się następująco: 487,4kcal , 37,7g białka , 17,8g tłuszczu , 40,4g węglowodanów(...)Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować  Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem Po około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze około 1 minuty Później pozostaje dodać ulubione dodatki i nieziemsko pyszny i puszysty

peanutbuttermonster
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami 189

kurczaka - 1 szt żurawina suszona - 12 łyżeczek migdały tarte - 4 łyżeczki sól i pieprz bułka tarta do obtoczenia mąka do obtoczenia koperek pokrojony - 4 łyżeczki jajko - 1 szt tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.  Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć(...)łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.  Posypać koperkiem, zwinąć roladki.  Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.  Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Prosty bigos ze świeżej kapusty 178

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut mieszając aby się nie przypaliło

Monia miesza i gotuje
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1064

budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem  SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka -1 kg masło -1 łyżka cukier puder(...)stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.  Następnie dodawać po jednym żółtku.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.  Piec około 30 minut w 175 stop.  Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.  MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych

Kuchnia Danusi
Cebulowa przekąska. 127

mąką z przyprawami. Starając się zasypać każdy listek i znów zanurzamy w jajku. Panierujemy w bułce tartej również bardzo dokładnie. Posypując nią każdą przestrzeń. Panierowaną cebulę smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie wykrawamy środek wstawiamy kieliszek wypełniony Dipem. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu. Można wykonać(...)wersję light i zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu upiec w piekarniku w 180 stopniach do zbrązowienia. Obie wersję są pyszne, tylko ta z oleju jest bardziej chrupka. Gorąco polecam. Mając delikatny problem z aparatem wstawiam zdjęcie tzn jego kawałek z innego portalu. Chodzi mi tylko o pokazanie na czym dokładnie polega krojenie cebuli, aby uzyskać taki właśnie efekt

Malinowe Pocałunki
Żeberka w sosie własnym. 353

papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu  Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy

Malinowe Pocałunki