kiedy piekna pogoda i szkoda czasu na gotowanie! Składniki: - 50 dag wątróbki drobiowej - 3-4 duże cebule - 1-2 kwaśne, twarde jabłka - sól, pieprz, natka pietruszki - tłuszcz do smazenia Wykonanie: Wątróbkę oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie , sprawdzic(...)jeszcze zolci ...osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki, jabłka na mniejsze kawałki (u mnie kostka, ale mogą to być też np. cienkie plasterki). Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę *UWAGA wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż cebula będzie szklista
Z Kuchni Do Kuchnicałych orzechów laskowych 100 ml mleka 20 dkg masła 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml kawy 2 kopiaste łyżeczki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej szczypta soli tłuszcz do smarowania formy 1 torebka polewy czekoladowej Sposób przygotowania: Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia(...)pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne). Babkę piec około
Z Kuchni Do Kuchnizimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu frytki są smażone? pan bez zająknięcia rzecze, że na roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź(...)otrzymujemy my. Więc teraz pytanie – pan ma magiczną frytkownicę, która zamienia gatunek tłuszczu, czy jest zwykłym bucem chcącym zarobić? Sytuacja powtórzyła się w dwóch miejscach . Gdzieś musi być piekło dla takich jak oni. Podsumowując , bawiłam się świetnie do czasu. Niektórym przydałby się krótki wykład z tego czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość
ladykitchenpół szklanki cukru 2 czubate łyżki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych) kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon) tłuszcz do wysmarowania formy duża filiżanka dżemu morelowego cukier puder po posypania Wykonanie: Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą(...)dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym
Gorący kąsekelegancki design, solidne wykonanie, długo utrzymuje ciepło po zestawieniu z palnika, nie zawiera związków niklu, metali ciężkich oraz PFOA, powłoka Keravis - odporna na uszkodzenia, możliwość smażenia, opiekania bez tłuszczu, bezproblemowe czyszczenie - wystarczy miękka strona myjki, możliwość zapiekania potrawy w piekarniku do 160 stopni bez uszczerbku na naczyniu, Kurcze, mogłabym tak wymieniać, wymieniać bez końca. Z PRZYMRUŻENIEM OKA - PLUSY OKIEM(...)ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa? Tu widzicie, że jeśli posiadamy tą patelnię grillową możemy odpuścić sobie kupno opiekacza elektrycznego. Bez dodatku tłuszczu, beż żadnego problemu opiekałam burrito. Cóż więcej mogę napisać
Blondynka Gotujejajka 10 dag bezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek) tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy
Gorący kąsekdyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać(...)smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kulinarne przygody Gatitytłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas. Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami. W misce mieszamy
Kulinarne przygody Gatitytylko utrzeć razem wszystkie składniki. Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się nam samo. Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia Kasia , która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z Kasią(...)wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem
Kulinarne przygody Gatityobtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem. Smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyłyżka masła - koniecznie 1/2 szklanki kwaśnej śmietany około 1/2 kg mąki Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem z mąką i proszkiem,dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić na 2 równe części Blaszkę wysmarować
Proste Potrawypiekarskich, świeżych 1 duża cebula 2 jajka szczypta kostki rosołowej pieprz, sól do smaku, ulubione zioła tłuszcz do smażenia szczypiorek Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy drobno i przesmażamy na tłuszczu, dodajemy pokruszoną szczyptę kostki rosołowej - mieszamy Drożdże kruszymy drobno i dodajemy do cebuli , mieszamy długo by wszystko się połączyło, a drożdże dobrze przesmażyły ( KONIECZNIE ! ) Gdy już to osiągniemy wbijamy
Proste Potrawyprzed smażeniem Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu stron na rumiano. Danie szybkie i na pewno smaczne, do tego surówka, choćby z białej kapusty i obiad gotowy. Smacznego
Proste Potrawyprzepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy(...)ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek Wszystkie składniki połączyłam w misce
Proste Potrawysama. Warto zrobić tez sos, przepis na jego przyrządzenie znajdziecie dalej. Składniki : szynka z dzika papryka konserwowa plastry wędzonego, gotowanego boczku tłuszcz do smażenia sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski cebula, kwaśne mleko lub serwatka Przygotowanie: Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym mleku przez dzień(...)skruszeje układamy na nim wąskie paseczki papryki i plasterki boczku oraz przesmażoną, a wpierw pokrojoną w piórka i lekko posoloną cebulę Zawijamy każdy plaster w rulon i smażymy na tłuszczu Usmażone przekładamy do garnuszka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy do dziczyzny. Można dodać wina czerwonego, wytrawnego, liścia laurowego, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą , ewentualnie szczyptą cynamonu
Proste Potrawy