łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy w lodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę. Wyjmujemy z lodówki, jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego
SMYKWKUCHNIdo wysmarowania formy WYKONANIE: Mocno schłodzone masło zagniatamy z w/w składnikami. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Schładzamy 30 minut w lodówce. Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut. W dużej misce roztrzep jajka, mąkę, dodaj sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych
SMYKWKUCHNIprzywrócić żywności barwę. Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach. Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach. Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku(...)Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna
Truskawkowa Fiestaprodukty przyśpieszają przemianę materii w organizmie. Właśnie one sprawiają nam kluczową rolę, dzięki nim tracimy zbędne kilogramy, a dodatkowo wzbogacamy się w witaminy, mikroelementy.i makroelementy. Poniżej przedstawię najskuteczniejsze spalacze tłuszczu. Jogurt naturalny Dzięki swoim właściwością, które posiada m.in bakterie mlekowe przyspiesza proces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko.. Papryczka chili Jej ostry smak, który powoduje(...)właściwości hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza również do wydzielina soków trawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu. Chude mięso Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny. Jajka Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura
Truskawkowa Fiestarówno rozlać na całej powierzchni patelni. Smażyć aż będzie widoczne od spodu lekkie przyrumienienie, dopiero wówczas przełożyć naleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same, bez dodatków. I było
Smaczne Zdrowewskazaną na diecie. Każda z tych teorii ma w sobie trochę racji. Masło orzechowe faktycznie jest dość kaloryczne i składa się prawie z samego tłuszczu. Jednakże jest to zdrowy tłuszcz roślinny. Oprócz tego masło orzechowe jest źródłem witamin i minerałów. Dlatego uważam, że warto po nie sięgnąć w codziennej diecie. Ze względu na kaloryczność masła, nie powinniśmy jeść
Zgrabne Gotowaniekrążki i rozdzielamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Gdy już się usmażą wykładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Obieramy ziemniaki ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy masło pokrojone z kostkę i mleko - łączymy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek z dymki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wykładamy
Brzuszki Łakomczuszkipomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy makaron lasagne 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę(...)czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: sos beszamelowy makaron lasagne sos pomidorowy ser sos beszamelowy makaron lasagne sos pomidorowy ser sos beszamelowy makaron lasagne i całość kończymy sosem beszamelowym
Mango Papajapapryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych lub cebulowych 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę(...)czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: sos beszamelowy krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy krakersy i całość kończymy sosem beszamelowym oraz serem Oczywiście ilość warstw jest
Mango Papajapieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąsiekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie, bezpośrednio na dnie.) Mięso staramy się podsmażyć równomiernie(...)jakby maślano-cukrowy syrop, delikatnie solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe. Mięsa oczywiście pilnujemy
Ratunku obiadgodziny. Pięknie wyrosło! Zamieszałam delikatnie i przystąpiłam do smażenia, z tym, że 3 bliny usmażyłam tak jak naleśniki, czyli na patelni tylko muśniętej olejem, a jeden usmażyłam na tłuszczu, tak jak placki ziemniaczane. Dodatek gryki nadał im specyficzny smak, mnie on bardzo spasował:) Wczoraj jedliśmy je rodzinnie (oczywiście zrobiłam ich więcej) i w 3 wersjach: z kwaśną śmietaną, musem(...)śmietany oraz autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową i serkiem z ziołami (z przewagą bazylii) i obie wersje były tym razem pierwsza klasa!!! Różnica natomiast między wersją smażoną w tłuszczu i bez jest minimalna, choć chyba bardziej jednak smakowała mi ta lżejsza, bez tłuszczu. Debiut blinowy, choć w dwóch etapach, uważam za wielce udany:) Tutaj wersja smażona w oleju
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki
Zdrowa Kuchnia Sowyznaleźć możemy również papier do pieczenie, smażenia, gotowania na parze. SAGA to wysokiej jakości produkty skierowane dla klientów indywidualnych i profesjonalistów na całym świecie. Marka SAGA to wielofunkcyjne, nieprzepuszczające tłuszczu papiery do gotowania oraz pieczenia, torebki do gotowania na parze, jak i inne produkty, które sprawiają, że gotowanie oraz pieczenie staje się łatwe i przyjemne. Tak o papierze pisze(...)papier jest dystrybuowany bardziej pod kontem profesjonalistów,a raczej nie ujrzycie go w markecie :( Z użyciem papieru SAGA możliwe jest pieczenie potraw i ciast bez zbędnego tłuszczu. Natomiast parowanie potraw w papierze SAGA pozwala zachować ich witaminy i sole mineralne. Biorąc pod uwagę jeszcze higieniczne walory papieru SAGA , można z powodzeniem
kolorowotorcikowołyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - masło i olej. Cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy. Cebulkę wykładamy do miseczki. Grzyby oczyszczamy, kroimy., smażymy na tłuszczu po cebuli. Do podsmażonych grzybów dodajemy cebulkę. Wlewamy 1/3 szkl. wody. Dusimy. Pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku. Placuszki gryczano-ziemniaczane układamy na sałacie, polewamy sosem
kolorowotorcikowo