drugiej misce mieszamy mąki. W woku (garnku lub na patelni) rozgrzewamy olej. Każdy filet najpierw moczymy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajałyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Przygotowanie Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę pokroiłem ze skórką. Na patelni
R'n'G Kitchenkolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal, Białko – 0,8g,Tłuszcz – 0,9g,Węglowodany – 1,6g, IG – 30 300g grzybów suszonych (można dodać grzyby leśne mrożone) 2 średnie marchewki 2 średnia cebule 1-2 ząbki czosnku 2 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylkoprawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajko, połączyć z mokrymi
Apetyczna babeczkapieczenia.Dobrze wszystko połączyć ze sobą,zawinąć w folię i odstawić na ok 30 min do lodówki.Po tym czasie rozwałkować i dokładnie wylepić foremki na babeczki,wcześniej nasmarowane tłuszczem.Ponownie schłodzić w lodówce,ok 30 min.Piec ok 10-15 min w 180stC. Farsz pieczarkowy: 50 dag pieczarek 1 duża cebula żółty ser mozzarella sól,pieprz Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu.Dodać pokrojone pieczarki,wymiesza i chwilę dusić,doprawiając solą i pieprzem.Ser żółty zetrzeć na grubej tarce,mozzarelle pokroić w małą kostkę.Do wystudzonego farszu dodać trochę żółtego sera,wymieszać.Gotowym farszem napełniać upieczone babeczki,wierzch obficie posypać serem żółtym i mozzarellą.Zapiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Zainspirowała mnie s Anastazja
Niespełnione zdolności kulinarneorzechową. Warstwa orzechowa Orzechy siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem (ja lubię jak są grubsze wyczuwalne dobrze fragmenty orzechów niż sieczka z maszyny) W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz i co jakiś czas mieszamy. Dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy, aby orzechy były całe obklejone masą. Orzechy wykładamy na jeden z blatów. Krem Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją
Mieszam w Garnkusumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30 4 marchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy
Przepysznik - BLW i nie tylkoWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki
fitolarun.blogspot.comKLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka
Przepysznik - BLW i nie tylkotypach - czym różnią się od siebie i do czego najlepiej daną mąkę wykorzystać. Solidne informacje o jajkach - rozmiarach i wagach, itp. Poza tym całe mnóstwo informacji o tłuszczach, cukrach, miodach, syropach, orzechach i bakaliach. Są jeszcze informacje o mleku i maślance, dostępnych spulchniaczach, aromatach i potrzebnych oraz przydatnych sprzętach kuchennych. Kolejny dział to przepisy podstawowe i są to faktycznie
Plate of Joysól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie
Uwaga Babcia Piecze Chlebwszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie
Uwaga Babcia Piecze Chlebrozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam
Uwaga Babcia Piecze Chlebsól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam
Uwaga Babcia Piecze Chlebsól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam
Uwaga Babcia Piecze Chleb