Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem. 6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 340 kcal 10 g 13,5 g 50,7 g 11,5 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieherbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie, naturalne metody na zdrowie i ładny wygląd - książką z pewnością Wam się spodoba! ________________________________________________________ Mamy dla Was jeden egzemplarz książki do rozdania
Plate of Joygęsta i zawiesista. Wyłączamy gaz. Kurczaka natartego suchymi przyprawami rozkładamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego
Karo in the Kitchenmiski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz(...)wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni. Na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie
Moja pasja smakugolonka jest tuz zimna dokładnie osuszyć ją papierowymi ręcznikami lub suszarką. Dokładnie osuszoną naciąć na skórze w rąby. Pomiędzy rąby wetrzeć sól gruboziarnistą. będzie ona chłonąć wytapiający się tłuszcz. Aby zapobiec zbytniemu spaleniu się kości owinąć ją folią aluminiową, ale nie jest to konieczne. to czysto estetyczny zabieg by kość nie "zjarała" się za bardzo. Ok. szklankę piwa wymieszać
Sztuka gotowania w/g SamiryMoże to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 mm lub jeszcze cieniej. Im cieniej tym lepiej. Pociąć
moj przepis nazetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić tłuszcz. W śmietanie wymieszać 1 łyżkę mąki, dodać łyżkę szpinaku, dodać 3/4 jajka, wymieszać żeby nie było grudek, wlać to do szpinaku. Wymieszać, podgotować, tak żeby zgęstniało i się zagotowało, pogotować 2 minuty
moj przepis naupieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby(...)móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować, aby nie okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka
moj przepis nałyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić
moj przepis nabarwnik, pamiętajmy że kolor musi być bardzo intensywny, ponieważ rozjaśni się podczas dodawania ubitych białek. W misie miksera umieścić białka (60 gr). Misa musi być czysta, sucha, bez śladów tłuszczu. Przygotować 35 gr cukru. W małym garnuszku umieścić 150 gr cukru i 50 gr wody. W garnuszku umocować termometr cukierniczy. Gotować na dość dużej mocy palniki aż mieszanka osiągnie temp(...)pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowanie bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier, to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec
moj przepis nabarwnik, pamiętajmy, że kolor musi być bardzo intensywny, ponieważ rozjaśni się podczas dodawania ubitych białek. W misie miksera umieścić białka (60 gr). Misa musi być czysta, sucha, bez śladów tłuszczu. Przygotować 35 gr cukru. W małym garnuszku umieścić 150 gr cukru i 50 gr wody. W garnuszku umocować termometr cukierniczy. Gotować na dość dużej mocy palniki aż mieszanka osiągnie temp(...)orzechowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga, warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowaniem bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec
moj przepis namojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek. Nie zawierają orzechów, a elementem łączącym są banany. Serniczki są słodkie, dość zbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.* Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez kakao Bez tłuszczu
moj przepis napodłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki(...)listonic_content='Biszkopt: 3 duże jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja
moj przepis naopakowaniu (moczenie dzień wcześniej i gotowanie ok godziny). Możemy tez użyć soi z puszki i tym sposobem unikniemy długiego procesu przygotowywania soi. Cebulę kroimy drobno i smażymy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itp) w głębokim naczyniu (typu patelnia, rondel, wok). Ja tym razem użyłam oleju kokosowego. Zainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej(...)Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej
Pyza i Surówka