tłuszcz - 4436 przepisów (strona:57/296)

Awokado - jak kupować, jak jeść? 186

Awokado jest przez wiele osób postrzegane jako tłusty, a więc niezdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Awokado obfituje bowiem w zdrowe tłuszcze, których nie należy unikać. Nie dość, że nie zawiera cholesterolu, to jeszcze obniża jego poziom (frakcja LDL). Awokado może pochwalić się całą gamą substancji wpływających pozytywnie na: wzrok (luteina), rozwój ciąży (kwas foliowy), serce (kwasy nienasycone), mózg (kwasy

Powiedz dietom nie
Zupa gulaszowa z wolnowaru 245

opcjonalnie) ok 1.2 - 1,5 l bulionu przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie z instrukcją. W głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na  tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć wołowinę do miski. Na patelnię wrzucić drobno

Stare Gary
Makaron penne z chorizo i jarmużem 202

wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć do kiełbasy (w międzyczasie powinien wytopić się z niej aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy).  Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone bataty z greckim sosem 192

batatów jest pełnowartościowe. Ponadto wysoka zawartość błonnika pokarmowego (ok. 3%) ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Nie tylko przyspiesza wydalanie mas kałowych, ale także zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Bataty bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i β-karoten. Swoją dietę w słodkie ziemniaki powinny wzbogacić osoby cierpiące na zaćmę oraz zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi(...)potasu. Pierwiastek ten reguluje gospodarkę wody i elektrolitów w organizmie. Jedna porcja pieczonych batatów z sosem greckim dostarcza około 380 kcal, 9,6 g białka, 15 g tłuszczu, 53 g węglowodanów i 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Pieczone bataty: dwa słodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego

W kuchni Katie
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 366

garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek(...)papierem do góry) i smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA SZPINAKOWA Z KAWIOREM, OLIWKAMI, ANANASEM I... 175

pióra, ananasa, paprykę i mozzarellę w kostkę, oliwki w pierścienie. Olej/oliwę, majonez, przyprawy mieszamy z kawiorem.  Wszystko razem dokładnie mieszamy. Vademecum Sałatkowe: Oliwka:  - bogata w tłuszcze -  nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają rozwojowi i wspomagają leczenie wielu chorób (miażdżyca, stwardnienie rozsiane, alergia, atopowe zapalenie skóry).  - obfita w witaminę E, która opóźnia proces

Wypisz Wymaluj
Żeberka w sosie własnym 115

pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, cebulę pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, smażyć jeszcze około 10 min. następnie zalać wodą, włożyć liście laurowe i ziarna pieprzu

Kuchnia Beaty
Soczysta karkówka. 119

pieprz, do smaku   3 łyżki oleju lub 2 łyżki margaryny WYKONANIE: Umyte i osuszone mięso lekko rozbijamy, panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny

Kuchnia Beaty
Gulasz z piersi kurczaka. 4090

pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką,  dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem,  sos powinien

Kuchnia Beaty
Kapusta z grzybami 144

świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości

Kuchnia Beaty
Bitki wieprzowe z farszem 121

piórka , posolić, przemieszać i odstawić na chwilę, Na patelni  rozgrzać mocno 2 łyżki masła klarowanego,zrumienić mięso z każdej strony, Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła, Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe

Kuchnia Beaty
Młoda zasmażana kapusta. 146

KAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna  tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości (przepis

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 258

szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania