tłuszcz - 4436 przepisów (strona:25/296)

Ciasto z serem i malinami 355

pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny(...)dekoracjiBlacha: 30x40 Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z patelni bardzo warzywny 167

pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka

Bon Appetit Małgorzaty
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 217

się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich stron, tak aby ładnie się zbrązowiły. Przełożyć obsmażone nogi do misy wolnowaru. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu, pozostawiając łyżkę lub dwie, dodać cebulę i mieszając, smażyć ok 5 min aż zacznie się brązowić. Posypać mąką i stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Dodać

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona w majeranku 135

się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 205

gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo  przecedzić przez sito

Stare Gary
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 208

posypania mięsaryż lub makaron do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki

Stare Gary
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 617

zawiera ok. 98 kalorii, 21 gramów białka i 0,8 grama tłuszczu. Tak więc jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej w tłuszcz. Poza tym w takiej porcji możemy znaleźć: 11,4 mg niacyny; 2,4 mikrograma witaminy B12; 155 IU witaminy D; 0,4 mg witaminy B6 oraz 140 mg fosforu.Tortilla

Kulinarne Przeboje
Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami 167

przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest wyśmienite,śmiem twierdzić -  lepszego i nie jadłam i nie robiłam.Gorąco polecam,bo i połączenie smakowe jest idealne.Sliwki i kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego(...)szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę wmieszać na małych obrota mikseraciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy,wyrównać łopatką.Dachówkowato ,skórkami do dołu ulożyć połowki sliwekstudzić na kratce.Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka gospodarska 176

Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:- połowę ziemniaków- połowę startego żółtego sera- połowę podsmażonej cebuli- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę podsmażonej cebuli- resztę ziemniaków- resztę pokrojonej

Świat Domowej Kuchni
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 185

temperaturze pokojowej):Mąka - powinna być przesianaDrożdże: świeże bądź suche (ja jednak wolę te świeże)Płyn: woda lub mleko w temperaturze nie większej niż 40 stopni.CukierJajko (przeważnie używam samych żółtek)Tłuszcz roztopiony i letni (ja używam masła roślinnego)Aromaty, skórki, i inne dodatki zależy od gustu i upodobań1. Drożdże (świeże) kruszymy palcami do miski, następnie dodać szklankę letniego mleka(...)urośnie. Najlepiej jak podwoi swoją świętość jakieś 30-40 min.3. Po tym czasie z ciasto tworzymy bułeczki, ciasta, rogale i co nam się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze

Moje pyszne gotowanie
Kruche paszteciki 162

części każdą rozwałkować i pokroić je w prostokąty (wielkość wedle uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy.Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem).Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Pieczemy 30 minut.Smacznego :)*idealne do czerwonego barszczyku

Moje pyszne gotowanie
Oponki serowe 141

szklanki i  kieliszka.Smażymy tak jak pączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia.Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z boczkiem i jajkiem 171

średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły.Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 190

się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie: Mąkę przesiać(...)kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne

W poszukiwaniu inspiracji