tłuszcz - 4436 przepisów (strona:21/296)

Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 140

alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej do smażenia Jeśli mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy na kawałki(...)plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami, pilawem, lub z czym kto lubi :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Oponki, krążki, pączki serowe 109

kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i pieczemy obustronnie, na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po kilku minutach przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście najlepsze są od razu po upieczeniu :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Pleśniak z jabłkami 316

500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte jabłka, wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił

Smakowy Raj
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo 129

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i letnim mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do dużego naczynia wsypujemy 4 ½ szklanki mąki, robimy dołek, do którego dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz, serek, olejek waniliowy, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto(...)posypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie.   Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (dużej). *Ja moją babkę splotłam w warkocz, ale poza zabawą nie zmieniło to wiele wyglądu babki. Jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na 3 lub 4 części

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z kruszonką 146

rozpuszczą, a następnie pozostawiamy na kilka minut, by drożdże się podniosły. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło(...)ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta możemy posypać płatkami migdałowymi (można, ale nie trzeba :), a następnie pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, by się lekko poruszyło, po czym

Smakowy Raj
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką 171

wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty

Smakowy Raj
Wielkanocna babka pomarańczowa 235

pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy.  W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.  Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.   Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 180

illettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego  domowego pieczonego  na zakwasie.  Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego  i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje.  Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki:  Pierś gęsi(...)kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry  prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli morskiej, 2 łyżki  brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć

SzczyptaSmaQ
Galaretkowiec 364

lekkie ciasto biszkoptowe. Galaretkowiec  SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka olej - 1 łyżeczka ocet - 1 łyżeczka sól- szczypta tłuszcz do formy PIANKA 2 opak śmietanki śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka 0,5 l wrzącej wody DODATKOWO galaretka zielona - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak(...)dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić. PIANKA Każdą galaretkę  rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej

Kuchnia Danusi
Pączki z ajerkoniakiem 133

łyżki cukry. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, solą, cukrem, jajkami i alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około(...)ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ser żółty w cieście naleśnikowym, Cron-o-meter 178

jest ciepłe, dużo traci na smaku) .  CRON-O-Meter   to ciekawe narzędzie on-line, które liczy spożyte kalorie, sprawdza, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Program prosty w obsłudze i bardzo intuicyjny.  Źródło grafiki: http://www.110pounds.com/?p=28265 Najpierw trzeba ustawić wagę, wzrost, cel prowadzenia dziennika żywieniowego (np. utrzymanie wagi, zrzucenie(...)kilku kilogramów, itp.) oraz typ diety (np. strefowa, paleo, można też ustawić własną wybierając „custom” i wpisując proporcje spożywanych białek, węglowodanów i tłuszczów; zalecanym standardem dla dorosłego człowieka są odpowiednio: 10-15%, 55-65% i 25-30%). Język programu to angielski. Można również ustawić francuski. Świetna okazja do przypomnienia lub poszerzenia słownictwa dotyczącego jedzenia. Jeszcze ważna uwaga: ustawiając w „Profile

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 131

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz majeranek, zioła prowansalskie bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (masło lub olej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką.  Szalone nożyczki w reż. Marcina Sławińskiego Niekontrolowane wybuchy śmiechu aktorów i widzów, cięte riposty i zawrotne

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowe tortille ze smalczykiem 135

spolszczone tortille są z  chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem  smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie do tej pory używana była oliwa, margaryna lub tradycyjny smalec. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem(...)równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który

Jadło i czytadło
Kotlety mielone z włoskimi orzechami 179

pyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną  cebulą i namoczoną wcześniej(...)odciśniętą czerstwą bułką posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I KAPARAMI 137

pszennej  3/4 kostki masła  1 całe jajko  szczypta soli  oraz :  300 g wędzonego łososia  mały słoiczek kaparów  sos holenderski przepis  tu tłuszcz do wysmarowania formy   Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać(...)pokrojone w małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania