gulasz - 5976 przepisów (strona:67/399)

Gulasz czeski na piwie 40

temu wybraliśmy się na wycieczkę do Pragi. Będąc w Czechach nie można nie zjeść gulaszu z knedlikami. Jest to jedno z niewielu dań, które lubię z kuchni czeskiej, więc postanowiłam sama odtworzyć ten smak w mojej kuchni, ale w wersji tym razem wieprzowej.  Do zrobienia gulaszu potrzebujemy: 1 kg łopatki wieprzowej  2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)Gotujemy około 2h do miękkości mięsa na niewielkiej mocy palnika. Jeśli piwo i woda odparują uzupełniamy płyny. Na koniec gotowania mieszamy mąkę ze 100 ml zimnej wody i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe :) Można podać z pyzami / parowańcami / kluskami na parze / ziemniakami / kaszą i surówką / ogórkami kiszonymi.  Smacznego

Emskie Smaki
Gulasz z zielonych warzyw 42

Wiosna tuż, tuż. Aby ją przyspieszyć jeszcze bardziej proponuję zielony gulasz. Od razu zrobi się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: ? 1 cukinia ? 1/2 bakłażana ? 1 papryka zielona ? 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 1/2 opakowania mrożonego bobu ? 4 brykiety szpinaku mrożonego ? 10 sztuk oliwek(...)czosnek, podsmażyć. ? Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. ? Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. ? Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. ? Przesmażyć kaszę na maśle. ? Zalać chłodnym bulionem lub wodą w proporcji 1:2 i gotować, aż wchłonie płyn. ? Gulasz podawać

To co kocham
Gulasz pieczarkowy z kaszą gryczaną 35

Lekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany 30% ? 1 łyżka mąki pszennej ? natka pietruszki ? 2 łyżki oleju ? 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. ? Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju(...)dodać pieczarki, sos sojowy, sól, pieprz i poddusić 5 minut. ? Dolać śmietankę i gotować aż płyn trochę się zredukuje. ? Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gulasz. ? Na koniec dodać natkę pietruszki. ? Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. ? Podawać kaszę gryczaną polaną pieczarkowym gulaszem

To co kocham
Gulasz z dyni 35

zdrowotnych i smakowych dyni. Teraz to się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo i wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: ? 1 kg dyni ? po 1 papryce(...)zeszklić na oleju. ? Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć. ? Zalać 3 szklankami wody, dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę, przyprawy i zioła. ? Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. ? Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. ? Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu, gdy dynia nie będzie już twarda

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 34

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: ? 500 g boczniaków ? 1 cebula ? 1 cukinia ? kilka pomidorów suszonych ? sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie ? natka pietruszki ? 4 łyżki oliwy ? po 1 łyżeczce siemienia(...)cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. ? Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. ? Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać natką pietruszki. ? Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną

To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 32

Zaczynam poniedziałek podrobami, czyli gulaszem z żołądków indyczych. Nie wszystkim niestety dobrze się kojarzą, bo większość moich znajomych, nawet blogerów kulinarnych, nie jada takich potraw. Mimo że podroby nie są objęte nazwą ?mięso?, mają podobną budowę zbliżoną do tkanki mięśniowej i podobny skład chemiczny. Jednak słowo ?podroby?, inaczej zwierzęce lub ptasie wnętrzności, w Polsce ma jeszcze pejoratywne zabarwienie i przywodzi(...)płucek i całej reszty, i chyba nie zanosi się na takie gotowanie w mojej kuchni. Hmm… czy ozorki to podroby? Bo te bardzo lubię. A tymczasem zapraszam na gulasz z żołądków. Składniki: ? 6 sztuk żołądków indyczych ? 2 cebule ? 2 ząbki czosnku ? 4 marchewki ? 1 szklanka mrożonego groszku zielonego ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku, papryka słodka, majeranek

To co kocham
Łatwy gulasz na winie ze szpeclami 43

Gulasz na bazie mięsa z dnia poprzedniego przygotowany z dodatkiem cebuli, pieczarek i świeżej papryki doprawiony mieloną papryką. GULASZ NA WINIE SKŁADNIKI około 200 gramów mięsa z obiadu dnia poprzedniego, chętnie z sosem; 200 gramów pieczarek; mała czerwona papryka; kawałek zielonej papryki; mała czerwona cebula; mielona słodka papryka; szczypiorek; paczka szpecli; prażona cebulka; sól, pieprz;... Artykuł Łatwy gulasz na winie

Kuchnia Tomka
Gulasz włoski w pomidorach z polentą podany 41

Różnego rodzaju mięsiwa duszone z drobno krojonymi warzywami w sosie pomidorowym. GULASZ WŁOSKI SKŁADNIKI około 1,5 kg różnego rodzaju mięsa; 2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; 1 spora cebula; 2-3 ząbki czosnku; szklanka czerwonego, włoskiego wina; 600 ml passaty pomidorowej; sól, pieprz; przepis na gulasz włoski w pomidorach Artykuł Gulasz włoski w pomidorach z polentą podany pochodzi

Kuchnia Tomka
Gulasz wegański ze słonecznej Krety 39

Krojone w nieduże kawałki różnorodne warzywa duszone w pomidorach i oliwie. GULASZ WEGAŃSKI SKŁADNIKI 3 duże pomidory; 3 duże ziemniaki; 4 duże pieczarki; duża garść zielonej fasolki; 3-4 nieduże papryki; 1 duża czerwona cebula; 1-2 cytryny; pęczek natki kopru włoskiego lub koperku; dymka; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na gulasz wegański ze słonecznej Krety Artykuł Gulasz wegański

Kuchnia Tomka
Gulasz cielęcy z kurkami 39

Pokrojona w kostkę cielęcina duszona w sosie paprykowym a następnie z grzybami, na koniec doprawiona śmietaną. GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI SKŁADNIKI 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej; 300 gramów świeżych kurek; 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki; 1 cebula; masło klarowane; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany; sól, pieprz; przepis na gulasz cielęcy... Artykuł Gulasz cielęcy z kurkami

Kuchnia Tomka
Gulasz węgierski z golonki wieprzowej 44

Golonka wieprzowa pokrojona w kostkę i powoli duszona w sosie z mieloną papryką. GULASZ WĘGIERSKI SKŁADNIKI 2 kilogramy golonki przedniej z kością i skórą; dwie duże cebule; około 40 gramów wędzonej słoniny; słodka mielona papryka; ostra mielona papryka; gęsi smalec; sól; przepis na gulasz węgierski z golonki wieprzowej Artykuł Gulasz węgierski z golonki wieprzowej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gulasz z łopatki cielęcej 37

GULASZ Z ŁOPATKI CIELĘCEJ SKŁADNIKI kilogram łopatki cielęcej pokrojonej w duże kawałki 1 duża cebula słodka papryka mielona wędzona papryka mielona mąka pszenna sól, pieprz przepis na gulasz z łopatki cielęcej Artykuł Gulasz z łopatki cielęcej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi 42

GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI 500 gramów wołowiny; 300-400 gramów świeżych prawdziwków; 3-4 kapelusze suszonych podgrzybków; 1 cebula; świeży tymianek; kwaśna, gęsta 18% śmietana; mąka; natka pietruszki; przepis na gulasz wołowy z grzybami leśnymi Artykuł Gulasz wołowy z grzybami leśnymi pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gulasz wieprzowy z fasolką szpargową 67

Choć lubię gulasz w wersji tradycyjnej, lubię również eksperymentować. Zamiast gotować fasolkę osobno dodałam ją do gulaszu. Wyszło smacznie! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 marchewki 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plastry lub półplastry(...)przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę.  dania obiadowe, szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, gulasz, obiad, zdrowy obiad, fasolka szparagowa, dieta, dietetyczny obiad, fit obiad, zdrowo

Szefowa kuchni