Uwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a’la roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny(...)boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się
Kulinarna PatilogiaWołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) Wołowina po marokańsku (tagine) to przepyszny gulasz wołowy w aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie. Jest rozgrzewający i zupełnie wyjątkowy w smaku. Zobacz przygotowanie tagine na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Wołowy tagine jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jednak sporej ilości marokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso(...)powinno dusić się przynajmniej 2 godziny, by było mięciutkie i delikatne. Do marokańskiego gulaszu wołowego dodajemy garść suszonych owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką
Lekcje w kuchniGulasz rybny z dorsza Szybki i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Soczyste kawałki rybki duszone w smacznych i kolorowych warzywach, to fajna i lekka alternatywa dla typowego gulaszu mięsnego. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe, możemy je podać z ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam! Składniki: 1 duży płat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g(...)PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz rybny z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJedliście kiedyś placki ziemniaczane z gulaszem curry pachnącym Indiami? Nie? To musicie koniecznie zrobić. Same placki ziemniaczane to po prostu placki, tymczasem gdy połączymy je z gulaszem ze wschodnimi przyprawami zyskują całkiem inny smak i świetnie się razem komponują. Więc następnym razem zamiast jeść je z tradycyjnym gulaszem po węgiersku zróbcie je z curry. Zapewniam że będzie wam smakowało. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz z indyka z marchewką i makaronem to pyszne, zdrowe danie, które przygotujemy dosłownie w 20 minut. Jeśli dobrze przygotujemy mięso z indyka to będzie w smaku delikatne, soczyste, a dzięki przyprawom bardzo aromatyczne. Dodatek marchewki i ajwaru podkręci jego smak. Aby danie było smaczne i zdrowe, warto poszukać i kupić dobrej jakości mięso z indyka. Kupmy już gotowe zmielone(...)mięsa mielonego z indyka 1 cebula 3-4 marchewki 3 łyżki ajwaru szczypta majeranku olej do smażenia pieprz ziołowy szczypta soli odrobina oregano 1 ząbek czosnku 1/2 kulki mozzarelli Gulasz z indyka z marchewką i makaronem – przepis Na dużą, rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju. Następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Po ok. 1 minucie, kiedy cebula zacznie być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wątróbka a la strogonow to szybki przepis na gulasz z wątróbki drobiowej wzorowany na klasycznym strogonowie. Takie danie jest bardzo smaczne i sycące, a wątróbka wychodzi bardzo delikatna i mięciutka. Jeśli lubicie wątróbkę, a znudziła wam się w standardowej wersji czyli smażona z cebulą, to musicie wypróbować ten przepis. A jeśli nie jesteście jej zwolennikami to może w tej wersji(...)dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, śmietanę i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut. Wątróbka a’la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej Zobacz inne przepisy na wątróbkę drobiową: Wątróbka w sosie pomidorowym Spaghetti bolognese z wątróbką Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad Zapiekanka z wątróbką
e-PrzepisyKulinarneprzygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych! Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny. W Polsce przyjęło się, że gulasz, to sposób przyrządzania mięsa, niezależnie
Kuchnia Na WypasieZima za oknem a mi zebrało się na tęsknotę za węgierską kuchnią... ach pyszne gulasze, porkolty, langosze i oczywiście wino, dlatego zrobiłam na obiad węgierski gulasz, ale z nutą grecką wg zasady zerowaste, bo z tego co było w lodówce i zamrażalniku. A tam znalazło się mięso wołowe dawno kupione na gulasz i zachomikowane w odmętach zamrażalnika, warzywa, czyli wiadomo
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsty przepis na pyszny delikatny, aromatyczny gulasz z indyka z cukinią. Taki gulasz to świetna alternatywa dla gulaszu wieprzowego czy wołowego. Doskonale smakuje z wszelkimi kaszami, makaronem jak również z kromką chleba. Składniki: 600 g mięsa z indyka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej olej do smażenia
magiczna kuchnia KasiProsty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą . Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. Czytaj więcej: Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą The post Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaKolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. “superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne dla wegan. Czytaj więcej: Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą The post Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaGęsty, aromatyczny i uwodzący smakiem gulasz z suszonych grzybów z kaszą gryczaną niepaloną Gulasz – składniki 100 g suszonych grzybów (namoczyć najlepiej wieczorem) przyprawy – papryka czerwona słodka, kumi Artykuł Gulasz z suszonych grzybów z kaszą gryczaną pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!