Gulasz wołowy z warzywami 207Moim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka(...)pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka. Mięso pokrojone w kostkę również podsmażyć i wrzucić do garnka
Jadło i czytadło
Gulasz z serc indyczych 213Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Gulasz z serc indyczych to jedna z tych potraw, którą albo się kocha albo nienawidzi. Większość ludzi odstręcza jednak wizja zajmowania się podrobami. Tymczasem nie dość, że to bardzo delikatny rodzaj(...)produktu, to jednocześnie stosunkowo tani i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) GULASZ Z SERC INDYCZYCH Składniki: - 700 gramów serc indyczych - 50 mililitrów śmietany kwaśnej 18% - 1 łyżka mąki - pół pęczka pietruszki - 3-4 liście laurowe - 4-5 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól Przygotowanie: Serca płuczemy, oczyszczamy z niepożądanych błon i tym podobnych, a następnie kroimy w grubsze plastry
Życie zamknięte w smaku
Gulasz czeski na ciemnym piwie 208Zobacz jak łatwo robi się ten gulasz :) Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 2-2.5 h Ilość porcji(...)Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy. Po obsmażeniu ze wszystkich stron, dodajemy 1 szklankę wody i połowę piwa , zostawiamy gulasz na małym ogniu i po około 30 minutach dodajemy r esztę wody i piwa . Gotujemy do miękkości, jeszcze ok 1,5-2 godzin. Tu gulasz podany z sałatą rzymską
Bazując na smaku
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 203dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym(...)półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim (4 porcje) Składniki: 400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części) 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu
karmelowy
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 250szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy! Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić czy i jak wyjdą placki, do przygotowania których użyłem zmiksowanych ziemniaków. Dodatkowo do masy ziemniaczanej dodałem(...)oddzielać od wody, a co najgorsze - utleniać i ciemnieć. Aby uzyskać w miarę identyczny i okrągły kształt placków ziemniaczano-jarmużowych użyłem pierścienia cukierniczego , który położyłem na rozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę
Right Behind The Kitchen
Gulasz z miodem i musztardą 288będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleń
Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew 252Szczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie(...)mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z kurczakiem i warzywami (4 porcje) Składniki
karmelowy
Kluski śląskie z gulaszem 212obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko(...)mąka ziemniaczana 1/4 części sól Sposób przygotowania: gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać
Kuchnia Danusi
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 245cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik z bloga Mops z kuchni Gulasz z chorizo i ciecierzycą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Hiszpański(...)gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety schabowe z pomarańczami - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Soczewica z kiełbasą chorizo - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Udka kurczaka po hiszpańsku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Dania z owocami morza: Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki - Dorota z bloga Dorcia w kuchni Paella z owocami morza - Mirabelka
Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z indyka z marynowaną papryką 192Gulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany
na moim stole...
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 201Lodówka po brzegi zapchana wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować. Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała(...)wrzucam przepłukaną kaszę. Płomień ustawiam na najmniejszy i gotuję 15 min. Powinna wyjść na sypko. Lubie dodać do niej dodatkowo posiekana natkę pietruszki. Dla delikatnych podniebień polecam na gulaszu położyć łyżkę gęstego jogurtu. Jak zwykle jedzenia wyszło dla całej armii. Na szczęście wpadli znajomi :) Smacznego
Jemy Pijemy
Gulasz a'la Strogonow 196Oryginalny przepis na ten gulasz pochodzi z kuchni rosyjskiej. Wersji tego dania jest bardzo dużo. A ja chcę się z Wami podzielić przepisem, który najbardziej lubię. Jest to bardzo dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej. Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można(...)Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz
Passion of Cooking
Gulasz po węgiersku 246kilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory Składniki: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek(...)obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę i przyprawiamy. Gulasz musimy pilnować aby papryka nam się nie rozgotowała. Gotowy gulasz można podać z pieczywem jak my gdzie upiekliśmy do niego gryczane bułeczki lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Wołowina Michoacan 196Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny(...)mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego
Kuchenne Wariacje