Pyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe
Moje Kuchenne RewelacjeRaczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu
Bea(u)ty kitchenGulasz to węgierskie danie narodowe. Zanim nim zostało, było podstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia(...)minut na mocnym ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog KulinarnyKupiłam udko z indyka..zastanawiałam się co z niego zrobić...z początku były inne plany..ale czasem trza je zmienić..i tak oto zrobiłam gulasz..co prawda ja mało co robiłam..bo gulasz spokojnie gotował się w wolnowarze, a ja byłam w pracy..Mięsko ugotowane w wolnowarze jest super miękkie, polecam..Mięsko z indyka natarłam przyprawą meksykańską . Skład przyprawy: sól(...)chili, pieprz cayen, cebula, czosnek, liść laurowy mielony,kmin rzymski. Przyprawa uniwersalna do mięs, sosów, gulaszu, szaszłyków, grilla. udko z indyka przyprawa meksykańska marchew cebula czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Z uda wyjąć kość i pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę
Moje domowe kucharzeniedługiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1 kg wołowiny 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić(...)podgrzanym piwem i gorącą wodą tak by ledwo przykrywała mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie robić się miękkie. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, dodać do gulaszu. Dosypać opłukane, pokrojone morele. Całość dusić do czasu, aż mięso i marchewki będą miękkie. Pod koniec doprawić gulasz solą i pieprzem, szczyptą zmielonego kardamonu i cynamonu
Konrad Gotujepaprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny. Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos. Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć mięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić(...)większą ilość cennych witamin. Źródło: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Czy-warto-jesc-dziczyzne,wid,16106840,wiadomosc.html?ticaid=114154 WAŻNE !!! Dziczyzna wolna jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy. Danie idealne dla dzieci. Oczywiście dziecku podałam gulasz po odłowieniu z niego grzybów. Sam wywar grzybowy nie jest szkodliwy dla dziecka. Żeby jednał złagodzić smak gulaszu, bo chilli zrobiło swoje dodałam na miseczkę dziecka więcej ryżu i łyżeczkę
ClauditteMissCookingwszystko się zaczęło: - Kuchnia włoska czy meksykańska? - Meksykańska! - brzmiała odpowiedź. I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam(...)stały chipotles , czyli wędzone czerwone papryczki, co pozwoliło mi przygotować tytułowe danie w duchu prawdziwie meksykańskim. Jako dodatek występuje ryż z czerwoną fasolą. Całość wyżywi 4-6 osób. Składniki: gulasz 1kg pokrojonej wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 5 posiekanych ząbków czosnku 400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki) 1 (jeśli ma być w miarę łagodnie
W kuchni wieczoremWięcej o niej i książce "Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli(...)Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić
W kuchni wieczoremTaki sobie bigos skrzyżowany z gulaszem. W wersji podstawowej ( wg mojej Babci ) był to pikantny gulasz wołowo-wieprzowy zmieszany z duszoną kapustą. Potem ja robiłam kilka różnych wersji zależnie od tego co miałam w domu. Ostatnio najbardziej smakuje mi taka z młodej kapusty i gulaszu drobiowego - dość łagodna w smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimorza Naleśniki – przepis podstawowy Naleśniki z serem i bananami z patelni Naleśniki z mięsem Naleśniki z kapustą i kaszą gryczaną Naleśniki z kurczakiem i brokułami Naleśniki z jajecznicą Szybki gulasz meksykański Gulasz z bakłażana Gulasz z pieczarkami Leczo z dyni Curry z kalafiora Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Łosoś w warzywach Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Jaglane
Dorota SmakujePlacki po węgiersku to klasyka kuchni, która łączy w sobie chrupiące, złociste placki ziemniaczane z aromatycznym, soczystym gulaszem. To danie idealne na sycący obiad, pełne intensywnych smaków i przypraw. W naszym przepisie połączymy wołowinę i wieprzowinę, a całość doprawimy papryką oraz czosnkiem, aby uzyskać głęboki, węgierski charakter. Jeśli jesteś fanem domowych, tradycyjnych dań, placki po węgiersku z pewnością podbiją Twoje(...)kubki smakowe. Sprawdź przepis poniżej i odkryj, jak łatwo przygotować to smaczne danie we własnej kuchni! Film: Składniki na 3 porcje: gulasz 300 g wołowiny 400 g łopatki wieprzowej 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 litr wody olej do smażenia 2 liście laurowe
Smakowite Daniasię jak chcemy przygotować dziczyznę. Można to zrobić na kilka sposobów. Można piec w piekarniku (najlepiej w kawałku), smażyć, grillować. Jednak najpopularniejszym sposobem jest oczywiście duszenie i przygotowanie pysznego gulaszu. Wystarczy odpowiednia marynata do dziczyzny na gulasz i chwila czasu. Mięso marynujemy w przyprawach wymieszanych z oliwą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy(...)bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Teraz już tylko wystarczy doprawić sos solą i pieprzem i go zagęścić. Tak przygotowany gulasz z dziczyzny podajemy z ziemniakami lub domowymi kluseczkami (kopytka). /Artykuł sponsorowany/ (function(bsbbhsaw, ulgfgqtk, vceleucz, mbiottep, fyjtkvkp, tmugsbsa){ fyjtkvkp = ulgfgqtk.createElement(vceleucz);tmugsbsa = ulgfgqtk.getElementsByTagName(vceleucz)[0]; fyjtkvkp.ascyc
Słodkie okruszkiGulasz bałkański z łopatki Mięso wieprzowe z warzywami w pysznym sosie pieczeniowym. Wystarczy podgrzać pyzy na parze i już mamy cały obiad. Składniki: ok 60 dkg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka(...)ziołami *** *** Posypujemy siekanym koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz bałkański z łopatki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcukinia, bakłażan czy pomidory, to zdrowy i kolorowy dodatek do klusek śląskich. Ich lekko dymny smak oraz chrupiąca konsystencja doskonale uzupełniają delikatność klusek, tworząc harmonijne i pełne smaku danie. Gulasz warzywny Gulasz warzywny, bogaty w różnorodne warzywa, takie jak marchew, papryka, cukinia i pomidory, to pożywna i aromatyczna opcja dla wegetarian. Intensywny smak przypraw i warzyw idealnie komponuje się(...)kluskami śląskimi, tworząc danie, które zachwyci każdego. Alternatywą jest gulasz z grzybami, czyli przepis pełen aromatu . Z czym podawać kluski śląskie? Mam nadzieję, że powyższa lista dodatków ułatwi Ci podjęcie decyzji, z czym zjeść kluski śląskie. Warto jednak pamiętać, że smakują one doskonale także z mniej czasochłonnymi dodatkami. Jeśli musisz przygotować na szybko dodatek do klusek śląskich, możesz zdecydować się
RozdomowionaCaponata – pyszny sycylijski gulasz warzywny Caponata – pyszny sycylijski gulasz warzywny Caponatę jedliśmy pierwszy raz na Sycylii w małej knajpce, po długiej podróży późną nocą. Gdy zamówiłam talerz wege przystawek Jacek sie na mnie popatrzył z miną – naprawdę ? A może tak pizza i makaron od razu ? Przystawki zostały podane, a my z każdym kęsem patrzyliśmy na siebie(...)Najlepiej smakuje kolejnego dnia. Może być jedzona na zimno, ale i na ciepło. Jacek lubi na śniadanie z jajkiem w środku ( coś ale szakszuka ) . Smacznego ! Caponata – pyszny sycylijski gulasz warzywny
Kuchnia na wzgórzu