gulasz - 5976 przepisów (strona:81/399)

Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą 139

razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną. Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Podajemy z kaszą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Placek po węgiersku 82

jarzynowej tarce. Smażę je wtedy w takiej ilości tłuszczu aby lekko się zatopiły i po wyjęciu, przekładam na chwilę na papierowy ręcznik. Dzisiaj zapraszam na placek z gulaszem mięsnym. Danie dość popularne i myślę ,że choć raz udało się go już skosztować. To tyle wstępu a teraz zachęcam do skorzystania z mojego przepisu:) Składniki Gulasz 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego(...)etapie, zagęścić według uznania. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych proporcji. Placki przygotować według przepisu placki. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego. Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki. Gotowe. Smacznego:)     Artykuł Placek po węgiersku pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Gulasz cury z kaniami i karkówką 80

Jesienny gulasz z sowami. Rozgrzewający, sycący pełen pysznych smaków i aromatu. Grzybki sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie. 30 dkg karkówki 1 cebula 1 kawałek pora biała 1 papryka czerwona 2 marchewki 7 grzybów kani 1 łyżeczka curry 200 ml pasaty pomidorowej olej rzepakowy natka pietruszki tymianek, oregano świeże sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję w paski. Ogonki wyrzucam. Przesmażam na drugiej patelni. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką świeżą

wesoła kuchnia
Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą 114

Magda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni

Smaczna Strona
Gulasz mięsno grzybowy 137

Grzybowo-mięsna uczta. Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków.  Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy. Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych(...)szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5  szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego oregano Szczypta pieprzu

Wanilia i Kardamon
Gulasz wołowy z dynią i chilli 89

moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie,  dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Papryczkę chilli oczyściłam z nasion i pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry - dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego

Pieprzyć z Fantazją
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 288

natomiast przekazać Ci praktyczne informacje, które będziesz mógł/a zastosować w swojej kuchni.   Mam nadzieję, że od teraz kasza nie będzie kojarzyła Ci się tylko i wyłącznie z gulaszem. Ile czasu i w jakiej proporcji gotować poszczególne rodzaje kaszy lub ryżu? Rodzaj kaszy/ryżu Czas gotowania Proporcja kaszy do wody* Kasza jęczmienna 15 minut 1:2 Kasza gryczana palona(...)duszone śliwki z odrobiną cynamonu. Jeżeli nie lubisz tego palonego smaku wypróbuj jej wersję niepaloną. Zarówno jedna, jak i druga, pasuje do różnych warzyw i mięs/tofu, a także gulaszy. Moim odkryciem są gołąbki z kaszy gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako moja stała pozycja do lunchboxa. Czy wiesz, że z kaszy gryczanej niepalonej

Fabryka pomysłów
Gulasz grzybowy 161

Kolejny przepis na gulasz. Takie dania robi się bardzo łatwo, a do  tego można je podać na przykład z kaszą, ryżem, ziemniakami lub jak w tym wypadku z makaronem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz grzybowy  składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki garść suszonych pomidorów 200 ml bulionu 2 papryki spiczaste 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku Gulasz grzybowy wykonanie: Grzyby moczymy we wrzątku przez pół godziny. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Grzyby odsączamy, zostawiamy wodę i kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa, razem z wodą. Kolejno dodajemy sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy

Delusional Trine
Gulasz. 128

normalnego życia :) Pogoda się zmieniła, zrobiło się chłodno. Powiem nawet, że zbyt chłodno. Mam nadzieję, że szybko się ociepli. W końcu mamy lato. Na rozgrzewkę, mam dla Was gulasz. Do gulaszu zrobiłam knedliki , bo mąż bardzo lubi. Do tego suróweczka i pyszny obiad gotowy. Składniki: 1 kg. szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 3 szklanki gorącej wody(...)lubczyk. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Przykryć i dusić 60-70 minut. Wyłączyć gaz. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do gorącego gulaszu, mieszając żeby nie było grudek

Agusiowe smakołyki
Mięso - jakie wybierać i co warto o nim wiedzieć? 121

chowanego kurczaka. Odkryłam niefaszerowanego kurczaka, którego można kupić np. w Selgrosie (przepis na soczystego kurczaka z czosnkiem i chili już niedługo pojawi się na naszej stronie). Mięso z indyka (gulasz, filet, udziec) smakiem podobne jest do mięsa z kurczaka, ponieważ jest tym samym rodzajem mięsa - mięsem chudym. Zawsze może stanowić miłą odmianę w naszej diecie. MIĘSO CZERWONE CZYLI WOŁOWINA, WIEPRZOWINA(...)Jeśli przyzwyczaiłeś się do diety niekowęglowodanowej, to pewnie tak jak nam, już nie przeszkadza Ci tłuszcz, a nawet go lubisz… My tak mamy i wolimy mięso tłuściejsze. :) Wołowina (np. gulasz) Jest przepyszna, ale niestety droga i bardzo długo trzeba ją dusić, jeśli chcemy, aby nasze zęby pozostały w stanie nienaruszonym. ;) Pamiętaj, że w Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne

Keto Przepisy
Pomidorowy gulasz z drobiowymi klopsikami 122

Magda Muszę się pochwalić jaki przepis na pyszny obiad wymyśliłam – gulasz pomidorowy gotowany razem z młodymi ziemniakami, z soczystymi kuleczkami z kurczaka i cukiniowym dodatkiem dokładany był kilka razy na talerze i niby przyrządzony na dwa dni, zniknął w ciągu jednego popołudnia. To rekomendacja sama w sobie, cmokanie i zachwyty męża także. Prosty, pyszny, prawie jednogarnkowy i w sumie(...)mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, jakieś 10 minut.   W tym czasie na patelni po kurczaku obsmażamy cukinię, aż dobrze się przyrumieni. Upieczoną cukinię dodajemy do gulaszu, całość mieszamy, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i miodem.   Gulasz podajemy gorący, możemy udekorować go świeżymy listkami oregano.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Delikatny gulasz z młodych ziemniaków i indyka 134

mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry)  25 dag pieczarek 1 pęczek natki pietruszki 5 młodych ziemniaków  500 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki przyprawy do gulaszu  2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody  Przygotowanie:  Mięso(...)myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki,przyprawę do gulaszu oraz olej.Mieszam.  Patelnię rozgrzewam ,przekładam mięso. Smażę na rumiano. Wyłączam palnik pod patelnią. Mięso przekładam do garnka.  Pieczarki myję i kroję w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, smażymy na rumiano pieczarki. Przekładamy do mięsa.  Ziemniaki myjemy,obieramy,kroimy

Gotowanie Patki
Boeuf Strogonow 158

przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym w Polsce często używa się nazwy skróconej „Stroganow” lub „Strogonow„ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strogonow to nic innego jak pewnego rodzaju gulasz z wołowiny, którego głównym składnikiem jest polędwica, którą kroi się w paski. Obowiązkowo pojawia się tutaj także cebula u pieczarki, a w co niektórych przepisach ogórki kiszone (u mnie również(...)ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) opcjonalnie: gęsta kwaśna śmietana 18% do zabielenia gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Boeuf Strogonow: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien w paseczki. Zobacz wpis: Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? Cebulę obrać, pokroić

Kulinarne Przeboje
Gulasz z indyka z suszonym pomidorem, kukurydzą i marchewką 90

Dzień dobry :-) Oprócz placków przed świętami i w trakcie trzeba coś jeszcze jeść :-) Bardzo fajną i smaczną propozycją jest gulasz. Moi panowie bardzo lubią, więc co jakiś czas robię i mam ich z głowy dwa dni jeśli chodzi o obiady oczywiście ;-) Tym razem gulasz z indyka z marchewką, kukurydzą i suszonym pomidorem. Wyszedł pyszny, delikatny i treściwy. Polecam i miłego(...)zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę, mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe.  Jak podczas gotowania odparowało by nam za dużo płynu, możemy dolać szklankę wody, tak samo jak nasz gulasz byłby za gęsty. Jeśli lubimy bardziej pomidorowy smak, możemy dodać passatę. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Smacznego

kruche babeczki
Gulasz wołowy z zieloną soczewicą 110

nadal zdarzają się chłodniejsze dni, gdy dmucha zimny wiatr a niebo zasnuwają ciężkie chmury. Wtedy warto zjeść na obiad coś konkretnego, sycącego i rozgrzewającego. Takim daniem jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą. Można go podać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża(...)przyprawy, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli odparuje zbyt dużo wody, można ją w międzyczasie uzupełnić). Gulasz podawać na ciepło, posypany natką pietruszki

Simply Food