gulasz - 5976 przepisów (strona:90/399)

Pęczak po staropolsku 163

ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem. Do szczęścia dołożyłam tu jeszcze kilka buraczków w occie(...)Jeszcze gorący doprawić masłem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Dorzucić pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kotletów czy tak jak u mnie - Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Smacznego

Grunt to przepis!
Gulasz węgierski 147

Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy(...)warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości -  należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach 90

wszystkiego. Uwielbiamy je, gdyż podawać je można ze wszystkim, z czym tylko sobie wymarzymy. Z racji tego, że nie marnujemy jedzenia, to powstał ten oto przepis, na makaron z gulaszem w pomidorach.    Składniki 300 g makaronu fusilli 500 g szynki wieprzowej 3 pomidory 2 cebule 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 100 m wytrawnego czerwonego wina(...)pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody. W tym czasie gotujemy makaron. Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 218

Dania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania następnego dnia. Dziś pyszny gulasz, który chodził za mną od kilku dni. Opcja podania dowolna... U nas podany z pieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też(...)będzie pyszną kompozycją.  Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie  Składniki : 800 g schabu bez kości  1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona.  natka pietruszki olej kokosowy  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosty gulasz wołowy 153

Gulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny(...)marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np  kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek, liśc laurowy koncentrat pomidorowy (niekonieczny) Jak robimy? Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu

Snejkusiowe Przepisy
Wiosenny gulasz z kurczaka i młodej marchewki 429

końcu to już czas nowalijek, nieco później w tym roku, bo późno zrobiło się słonecznie i ciepło. Teraz przyroda nadrabia straty. Kupiłam więc też swojską rzodkiewkę, pieczarki i zrobiłam gulasz. A szczypiorek to mój, z balkonu :) Wyszło przepysznie. Podałam z kaszą kuskus. Ale kiedy zajrzałam po nią do szafki na kilka minut przed planowanym podaniem obiadu, gdy mi i Zuzi(...)kiszki marsza grały, ups! Miałam ledwo 2 łyżki suchej kaszy! No cóż, przygotowałam kaszę i zjadłyśmy gulasz z kaszą, zamiast kaszę z gulaszem. Potem poszłam kupić, żeby móc wieczorem podać mężusiowi. I o dziwo Zuzia dużo zjadła, a jak już mówiłam, obiady je rzadko w takiej ilości, by można było uznać, że się najadła. Ten wcinała, aż jej się uszy

Anioszek w kuchni
Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią (z boczku) 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Sos robi się podobnie jak do spaghetti bolognese, które w moim domu jest bardzo lubiane.  Jednak odkąd zrobiłam ten gulasz... Cóż, jednym słowem jest pyszny i świetnie połączony smakowo! Zawsze kiedy robię dania z pomidorami - musi być w nich bazylia. Nieważne świeża, czy suszona, ale jej dodatek jest obowiązkowy. Dlatego(...)gulaszu jest ona akcentem podkreślającym całokształt potrawy. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego (drobiowe też się nadaje). 500g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki posiekanej bazylii (świeżej) 5 ziarenek pieprz 1 listek laurowy sól Dodatkowo: olej Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością

Di gotuje
Gulasz z warzywami chińskimi. 161

Pyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska. Zapraszam :) Składniki: 300 g mięsa ( szynki ) 300 g karkówki 1 łyżka bazylii 1 łyżka ziół prowansalski 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska(...)dolejcie więcej bulionu lub wody. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem a może nawet chili jeśli lubicie ostre dania.  Na talerz nakładamy porcję gulaszu i po kilka konserwowych pieczarek. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z warzywami i kaszą pęczak 153

Gulasz w tej odsłonie nie tylko jest bardzo syty i aromatyczny ale przede wszystkim bardzo smaczny! Kasza pęczak wspaniale współgra z różnorodnością warzyw, jednocześnie nie przyćmiewając akcentu mięsnego ;) Zapraszam! Gulasz z kaszą pęczak Składniki: 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona mała puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 200g pieczarek 500g mięsa gulaszowego 2 małe cebule 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz(...)czasie zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z 3 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gorący gulasz wykładamy na kaszę. Smacznego

Tagebuch po polsku
Gulasz z warzywami 151

Gulasz z warzywami to  moje danie z dzieciństwa. Moja mama nazywała to gulasz "śmietnik". :) A dlaczego? Bo można do niego dodać warzywa jakie tylko chcemy i zawsze będzie smaczny. Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g  szynki(...)podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, i paprykami. gulasz z warzywami

O kuchni z uczuciem
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 212

ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków(...)jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze. Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English version Portugese gizzard stew (4-6 servings) Ingredients: 450 g chicken gizzard, cleaned and chopped

karmelowy
Gulasz cielęcy z papryką na blinach 143

Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa. Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki. Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce. Gulasz cielęcy z papryką na blinach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz wieprzowy 114

Gulasz wieprzowy Na 8 porcji: 1,2 kg mięsa wieprzowego 3 małe cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 słoik warzyw (ok 300g) 1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g) 1 garść posiekanej zielonej części pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu sól pieprz rozmaryn 2-3 łyżki mąki Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu(...)obrane ze skóry) 2 ząbki czosnku przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę Należy wtedy najpierw lekko podsmażyć warzywa z zeszkloną cebulą i dodać trochę więcej bulionu - około 2 szklanki. Gulasz wieprzowy SMACZNEGO

peggiwkuchni
gulasz z karkówki z garam masala... 158

Składniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek cały 1/2 łyżeczki GULASZ: olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 średnie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 600 ml, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka(...)ogniu około 40-45 minut mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęstnienia, natkę pietruszki drobno posiekać, ja rozdrobniłam w rozdrabniaczu i wsypać do gulaszu gulasz jest syty, aromatyczny, smaczny, można podać z kaszą gryczaną lub z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykański gulasz z wołowiną 242

Kiedy przygotowuję imprezę dla bliskich zawsze mam problem co przygotować tak podzielnego a zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które(...)godzinie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Całość gotuję kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, passatę, koncentrat, kukurydzę oraz fasolę. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty dodaję więcej bulionu, tak by mógł się swobodnie gotować. Gulasz gotuję na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. Po tym czasie doprawiam go solą, pieprzem oraz

Mango Papaja