Pulpety chlebowe z gulaszem 220Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka(...)krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu
kgwjanczewo
Pomidorowy gulasz wieprzowy 253Gulasz wieprzowy na pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia. Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 191Zapraszam dzisiaj na nietypowy gulasz. Dlaczego nietypowy? bo się przeważnie przyzwyczaili wszyscy że gulasz robimy albo z łopatki, albo szynki wiperzowej lub też z drobiu. Pora więc przyzwyczaić swoje kubki smakowe do nowego doznania jakim niewątpliwie jest ten gulasz. Podałam go na ostatnim pokazie kulinarnym w moim mieście i zrobił on duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego
Z Majeczką w kuchni
Gulasz wieprzowy z karczochem 231Gulasz wieprzowy z dodatkiem karczocha to danie mięsne , które należy do moich ulubionych i nie może go zabraknąć w sezonie . Niestety sezon na karczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian karczochy z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe(...)dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos. -Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu. -Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem
Zakamarki mojej kuchni
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 210Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest(...)gulasz z gęsich żołądków . W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem. Leopold Kozłowski - ostatni żyjący przedstawiciel autentycznych przedwojennych klezmerów w Polsce, zwany ostatnim klezmerem Galicji, uważa, że jednak gęsie pipki to galicyjsko – krakowski gulasz z żołądków. zastawa
królestwo garów
Zapomniana mini - szyneczka pieczona, czyli pyszna i zdrowa wędlina domowa bez chemii jako bonus do gulaszu wieprzowego 169zebrało się na porządki blogowe. Trzeba dokończyć myśli, uzupełnić stare wpisy i napisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach to nic innego(...)wypełniających odświeżaczy ;( Często jest tak, że sama nie wiem co kupić i dlatego gdy tylko mam pod ręką odpowiednie mięsko sama przygotowuję wędlinę. Tak się złożyło, że szynka na gulasz była dość pokaźna. Aby nie jeść gulaszu przez tydzień podzieliłam mięso na dwie części Składniki (kilka dni kanapek): 0,5 - 0,7 kg chudej szynki wieprzowej (ja tym razem użyłam
Kuchnia po mojemu
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 302podała karty. Karty były po czesku i po polsku :) Zamówiliśmy po wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad. Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak(...)się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była zaskakująca. Obsługa
Codzienna kuchnia niecodzienna
Diabelski gulasz z knedliczkami 153Dziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: 1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól(...)solą i dodać rozrobiony sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około 1,5 centymetrowi. Knedliczki podajemy z gulaszem wołowym przyozdobionymi krążkami cebuli i na przykład ogórkiem korniszony. Chutné
MarciochaKucharzy
Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania 151Gulasz to jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście(...)razy. Wlać 5-6 szklanek wody i gotować ok. 40 minut. Potem zostawić na ok. 2 godz. pod przykryciem. Niedogotowana ciecierzyca sama dojdzie. Część chłodnej ciecierzycy zmiksować dla zagęszczenia gulaszu. Obrać warzywa. Seler i marchew pokroić na kawałki wielkości ziaren ciecierzycy. Pietruszkę po ugotowaniu wyrzucam, więc kroję ją na pół lub na trzy kawałki. Wrzucić do ciecierzycy i włączyć palnik
Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z karkówki (danie z szybkowaru) 379się w ustach kawałki mięsa wieprzowego polane ciemnym, pieczeniowym sosem. Danie idealne do podania z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem szybkowara. Poniższy gulasz przygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść suszonych grzybów(...)para (stałym strumieniem!). Gotować 20-25* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowany gulasz można lekko zagęścić (do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki; wymieszać je z wodą i przygotowaną zalewę wlać do sosu, który należy gotować jeszcze kilka minut). Tak powinien wyglądać
Ugotować
Gulasz z zielonym groszkiem i pieczarkami 217Smakowity gulasz z wołowiną , pieczarkami i zielonym groszkiem to odmiana naszego klasycznego gulaszu , wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie ale równie smaczna a może nawet lepsza . składniki na 4 porcje 40 dag wołowiny 1 cebula 15 dag pieczarek 2-3 łyżki oleju 1,2 puszki groszku konserwowego mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość doprawiamy solą i pieprzem . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie . Na koniec gotowania dodajemy zielony groszek .Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką
Smakowite Dania
Gulasz piwny + film 143Smakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku(...)wszystko jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy kminek wlewamy połowę piwa i wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45minut od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie do gulaszu wlewamy drugą połowę piwa wrzucamy pokruszony miąższ z bułki, gulasz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem i całość mieszamy na końcu wlewamy wodę i wszystko gotujemy jeszcze około
Smakowite Dania
Gulasz z serc drobiowych 226Gulasz z serc jest, czymś akurat dla amatorów tzw. „podrobów”, ja szczerze mówiąc takim amatorem nie jestem (przyznaję bez bicia :) ale wiem, dwie rzeczy: 1. podroby są zdrowe, 2. wszystko da się zjeść, byle było dobrze przyrządzone i przyprawione (takie moje motto życiowe :) No w każdym razie, przepis na serca pochodzi od mojej Teściowej i gdy je zrobiłam, to stwierdziłam(...)nawet smaczne danie tak, więc i Wam polecam wypróbowanie, tego dość nietypowego gulaszu. Składniki na porcje dla 4 osób: 1kg serc drobiowych 50g margaryny 250ml wywaru drobiowego lub 1 kostka rosołowa + 250ml wody 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól Pieprz 1 czubata łyżka mąki ( + ½ szklanki wody) 2 łyżki słodkiej śmietany Surowe serca drobiowe kilka razy przepłukujemy zimną wodą
Smakowy Raj
Zupa gulaszowa 229cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa do gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy(...)kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut. 3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy
Szefowa kuchni
Placki po węgiersku 194trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili 1/3 szklanki przecieru(...)cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego
Gosia gotuje