gulasz - 5976 przepisów (strona:96/399)

Zupa gulaszowa 69

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego(...)mały koncentrat pomidorowy ? 100 ml keczupu ? oregano, bazylia, lubczyk, sól czosnkowa, chili do smaku ? ewentualnie Fix Knorr do gulaszu Wykonanie: ? Warzywa pokroić na drobne kawałki, zalać 1,5 l wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Zmiksować. ? Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. ? Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut

To co kocham
Gulasz z cieciorki 64

Jarskie danie dietetyczne, czyli gulasz z cieciorki z papryką i brokułami. Cieciorka znana jest również jako ciecierzyca , mi osobiście smakuje jak groch o lekko orzechowej nucie. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Składniki: ? 300 g cieciorki ? 1 duża cebula ? 1 papryka żółta ? 1 papryka czerwona(...)paski. ? Wrzucić cieciorkę. ? Dodać pomidory, wywar warzywny i gotować ok. 20-30 minut. Doprawić do smaku, wymieszać z natką pietruszki. ? Brokuła ugotować w wodzie z solą i cukrem. ? Podawać gulasz z różyczkami brokuła. Danie pochodzi z warsztatów Polska Gotuje – Dania Fit{jcomments

To co kocham
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą 56

kawałek mięsa. Ja upolowałam łopatkę wieprzową, nie byle jaką bo ze świnki rasy puławskiej, podobno najlepszą. Rzeczywiście mięso jest kruchutkie i rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była zachwycona! Składniki: ? 1 kg łopatki wieprzowej ? 1 cebula ? 1 łyżka papryki słodkiej ? 1/2 łyżeczki papryki ostrej ? sól(...)mięso. ? Dodać przyprawy, posolić do smaku i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny. ? Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zagęścić nią gulasz. ? Dodać odcedzoną fasolę. ? Podawać z kaszą lub kluseczkami. My jedliśmy z galuszką

To co kocham
Gulasz kukurydziany 62

Uwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania.   Składniki: ? 3 kolby kukurydzy ? 2 czerwone papryki ? 1 zielona papryka ? 3 duże ziemniaki ? 2 marchewki ? 1 średnia cukinia ? 2 czerwone cebule

To co kocham
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 70

Warzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni

To co kocham
Dyniowe leczo 69

zeszklić na oleju. ? Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć. ? Zalać 3 szklankami wody, dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę, przyprawy i zioła. ? Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. ? Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. ? Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu, gdy dynia nie będzie już twarda

To co kocham
Gulasz z wątróbki z papryką z plackami ziemniaczanymi 100

mąż uwielbia wątróbkę drobiową. Dlatego staram się często mu ją robić, ale żeby nie powtarzać ciągle jednej i tej samej potrawy staram się wymyślać nowe. I tak postanowiłam zrobić gulasz z wątróbki z papryką, podany z plackami ziemniaczanymi. Wyszło (wg niego) bardzo dobry obiad. Poprosił by robić go częściej. Polecam, bo jak widzicie gulasz można zrobić także z podrobów. Oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz cygański z kurczaka 67

Piersi z kurczaka duszone w sosie paprykowym wzbogacone pod koniec miksowanymi warzywami i kwaśną śmietaną. GULASZ CYGAŃSKI SKŁADNIKI 250 gramów piersi z kurczaka; 150 gramów groszku cukrowego; 100 gramów papryki czerwonej; 3 ogórki kiszone; 1 cebula; gęsta, kwaśna śmietana; mąka pszenna; słodka mielona papryka; słodka mielona, wędzona papryka; wędzona słonina; gęsi lub wieprzowy smalec; natka... Artykuł Gulasz cygański z kurczaka

Kuchnia Tomka
Gulasz wiedeński saftgulasch 76

Kawałki wołowiny duszone z dużą ilością cebuli z dodatkiem mielonej papryki doprawiony na końcu kwaśną śmietaną. GULASZ WIEDEŃSKI SKŁADNIKI 1 kilogram wołowiny (w oryginale chudej, np. udziec, u mnie przerośnięta plecówka); 750 gramów cebuli; 100 gramów smalcu wieprzowego, najlepiej z mangalicy; 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego; 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki; 2 ząbki czosnku; 1... Artykuł Gulasz wiedeński saftgulasch pochodzi

Kuchnia Tomka
Gulasz drobiowy z warzywami 76

Mięso kurczaka pokrojone na małe kawałki, oryginalnie przyprawione a następnie duszone z pieczarkami i fasolką. GULASZ DROBIOWY SKŁADNIKI 500 gramów mięsa z udek kurczaka bez skóry; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej; 250 gramów brązowych pieczarek; 1 duża cebula; dymka; mieszanka przypraw suchych: kolendra, czosnek, tymianek, rozmaryn, chilli; mielona kurkuma; 150 ml słodkiej śmietanki; sól, pieprz;... Artykuł Gulasz drobiowy z warzywami

Kuchnia Tomka
Gulasz wieprzowy z warzywami 72

Pokrojone w kostkę mięso wieprzowe duszone wraz z warzywami w sosie paprykowym. GULASZ WIEPRZOWY SKŁADNIKI 500 gramów szynki wieprzowej; 1 czerwona papryka; 150 gramów groszku cukrowego; 1 mała cukinia; 2-3 ziemniaki; 1 cebula; 1 czerwona papryczka chilli; 20 gramów słoniny z mangalicy; mielona słodka papryka; słodka mielona papryka wędzona; gęsi smalec; gęsta, kwaśna śmietana; Twoja... Artykuł Gulasz wieprzowy

Kuchnia Tomka
Wiosenny gulasz cielęcy ze szparagami 77

Cielęcina krojona w kostkę a następnie duszona z szynką, marchewką i szparagami na koniec doprawiona słodką śmietanką. GULASZ CIELĘCY ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 450 gramów cielęciny; pęczek zielonych szparagów; 2 młode marchewki; 60 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 2-3 szalotki; świeży tymianek; słodka śmietanka 30%; masło; mały kieliszek białego, wytrwanego wina; 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (opcja); sól, pieprz;... Artykuł Wiosenny gulasz cielęcy

Kuchnia Tomka
Gulasz cielęcy z warzywami 67

Cielęcina pokrojona w kostkę duszona z cebulkami perłowymi, pieczarkami i papryką. GULASZ CIELĘCY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny; 1 czerwona papryka; 4-6 sztuk cebulek perłowych; 200 gramów małych, brązowych pieczarek; natka pietruszki; 1-2 ząbki czosnku; 1 zielona papryczka chilli; 1 liść laurowy; kilka płatków suszonego czosnku; suszone chilli; kawałek kory cynamonu; kilka ziaren ziela... Artykuł Gulasz cielęcy

Kuchnia Tomka
Gulasz wołowy po toskańsku 64

Mięso wołowe wolno pieczone w winie razem z aromatycznymi ziołami oraz dużą ilością czarnego pieprzu. GULASZ WOŁOWY SKŁADNIKI 2 kg pręgi wołowej; 1 spora kość (tutaj z giczy cielęcej); 2-3 gałązki świeżego rozmarynu; 20-30 ząbków czosnku (w zależności od wielkości); 2-3 łyżki mielonego, czarnego pieprzu; 2 liście laurowe; 1 butelka wytrawnego, czerwonego wina (najlepiej chianti);... Artykuł Gulasz

Kuchnia Tomka
Gulasz warzywny z kiełbasą 69

Krojone warzywa i kiełbasa duszone w sosie ze startych pomidorów doprawione suszonym oregano. GULASZ WARZYWNY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów); 3 duże pomidory; 2-3 ziemniaki; 1 por; 3 duże białe (lub zwykłe) cebule; 1 papryka ostra; mała bulwa fenkuła; pęczek koperku; pęczek natki pietruszki; suszone oregano; pół szklanki oliwy; sól;... Artykuł Gulasz warzywny

Kuchnia Tomka