Placek po cygańsku 304jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek(...)mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody ). Gdy mięso będzie miękkie odlewamy część sosu, dodajemy ( do odlanej części ) śmietanę i mąkę, całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy ). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest
Smaki Ewy
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 209okazyjnej cenie Kulinarne Wyprawy Jamiego i nie dziwię się tak wielu pozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na cukinie, jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni(...)greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver - przepisy z podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :) Składniki (4 porcje)*: - oliwa
Corner With Recipes
Gulasz z dynią 174dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz(...)konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki. Smacznego
Moja Galeria Smaku
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 194Gulasze to moja specjalność:) Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków. Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK) 50-60 dag mięsa z udźca indyka Marynata: sól przyprawa czerwona
Takie tam pichcenie
Gulasz barani w wolnowarze 257Bardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :) inspiracja tutaj składniki
Stare Gary
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 249liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 spore gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżeczka ulubionych ziół (majeranek, cząber lub mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko(...)dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, doprawiamy przyprawą do gulaszu, zagotowujemy i sos gotowy
Rozpustne gotowanie
Polska zupa gulaszowa. 157cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz papryka słodka 3-4 łyżki mąki 150 ml słodkiej śmietany Mięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy(...)mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, tymianek, łyżeczkę papryki słodkiej i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona
Rozpustne gotowanie
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 253zrobić :) Nie zawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka(...)czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany , słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem
Kto ugości moich gości?
Gulasz czeski zwyczajny 223nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej(...)mięso zmięknie. Może to potrwać od 45-u minut do 1,5 h. 4. Mąkę rozrób z 1/3 szklanki wody i szczyptą soli, wlej do gotującego się gulaszu, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 2 -3 minuty. Gotowe! Gulasz najlepiej smakuje z knedlikiem; na zdjęciu widzicie mój knedlik bawarski, z pieczywa ługowego, czyli z precli. ;) Przepis na ten wyjątkowy
Kuchnia Prezydentowej
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 256dzieciństwa nie pamięta tego smaku i zapachu kiedy wracało się do domu po szkole, a tu czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się
ChilliJemy
Węgierski gulasz wołowy 265Jest kilka potraw, których nigdy nie zamawiam w restauracjach. Jedną z nich jest właśnie gulasz węgierski, który jeszcze ani razu w żadnej mi nie zasmakował. Pewnie dlatego, że za czasów mojego dzieciństwa, moja mama gotowała go perfekcyjnie i jakim go zapamiętałam, taki obecnie robię sama. Prosty + pikantny = najlepszy. Składniki podzieliłam na te podstawowe oraz przyprawy, by na pierwszy rzut(...)Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy w sporą, równą kostkę i podsmażamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką 186ziarno które lubicie czy nie koniecznie? Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi. Dziś zajęłam się kaszą jęczmienną, idealnie pasuje do gulaszu z biodrówki. Zapraszam na moją, pyszną wersję kaszy z gulaszem przygotowana w szybkowarze. Kasza jęczmienna z gulaszem z papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny i soczysty gulasz 267Zostałam zainspirowana Pomysłem na soczysty gulasz , który dostałam z paczkomatów o Winiary, oddałam go mojej mamie, która przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa gulaszowa 273pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się ją w dużych garnkach. Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś(...)polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny i ziemniaków powoduje, że jest ona jeszcze bardziej aromatyczna i pożywna od oryginału. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusa
Cow Pie (krowi placek) 258Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem
My Culinary Art