gulasz - 6125 przepisów (strona:94/409)

Placek po cygańsku 304

jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek(...)mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody ). Gdy mięso będzie miękkie odlewamy część sosu, dodajemy ( do odlanej części ) śmietanę i mąkę, całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy ). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest

Smaki Ewy
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 209

okazyjnej cenie Kulinarne Wyprawy Jamiego i nie dziwię się tak wielu pozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na cukinie, jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni(...)greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver - przepisy z podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :)  Składniki (4 porcje)*: - oliwa

Corner With Recipes
Gulasz z dynią 174

dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz(...)konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 194

Gulasze to moja specjalność:) Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków.  Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK)   50-60 dag mięsa z udźca indyka  Marynata:  sól  przyprawa czerwona

Takie tam pichcenie
Gulasz barani w wolnowarze 257

Bardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i  smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki

Stare Gary
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 249

liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 spore gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżeczka ulubionych ziół (majeranek, cząber lub mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej      Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko(...)dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, doprawiamy przyprawą do gulaszu, zagotowujemy i sos gotowy

Rozpustne gotowanie
Polska zupa gulaszowa. 157

cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz papryka słodka 3-4 łyżki mąki 150 ml słodkiej śmietany      Mięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy(...)mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, tymianek, łyżeczkę papryki słodkiej i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona

Rozpustne gotowanie
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 253

zrobić :) Nie zawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka(...)czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany , słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem

Kto ugości moich gości?
Gulasz czeski zwyczajny 223

nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej(...)mięso zmięknie. Może to potrwać od 45-u minut do 1,5 h.  4. Mąkę rozrób z 1/3 szklanki wody i szczyptą soli, wlej do gotującego się gulaszu, dobrze wymieszaj i gotuj  jeszcze 2 -3 minuty. Gotowe! Gulasz najlepiej smakuje z knedlikiem; na zdjęciu widzicie mój knedlik bawarski, z pieczywa ługowego, czyli z precli. ;) Przepis na ten wyjątkowy

Kuchnia Prezydentowej
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 256

dzieciństwa nie pamięta tego smaku i zapachu kiedy wracało się do domu po szkole, a tu czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się

ChilliJemy
Węgierski gulasz wołowy 265

Jest kilka potraw, których nigdy nie zamawiam w restauracjach. Jedną z nich jest właśnie gulasz węgierski, który jeszcze ani razu w żadnej mi nie zasmakował. Pewnie dlatego, że za czasów mojego dzieciństwa, moja mama gotowała go perfekcyjnie i jakim go zapamiętałam, taki obecnie robię sama. Prosty + pikantny = najlepszy. Składniki podzieliłam na te podstawowe oraz przyprawy, by na pierwszy rzut(...)Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa  sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy w sporą, równą kostkę i podsmażamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką 186

ziarno które lubicie czy nie koniecznie? Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi. Dziś zajęłam się kaszą jęczmienną, idealnie pasuje do gulaszu z biodrówki. Zapraszam na moją, pyszną wersję kaszy z gulaszem przygotowana w szybkowarze. Kasza jęczmienna z gulaszem z papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny i soczysty gulasz 267

Zostałam zainspirowana Pomysłem na soczysty gulasz , który dostałam z paczkomatów o Winiary, oddałam go mojej mamie, która przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa gulaszowa 273

pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się ją w dużych garnkach. Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś(...)polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny i ziemniaków powoduje, że jest ona jeszcze bardziej aromatyczna i pożywna od oryginału. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Cow Pie (krowi placek) 258

Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania