gulasz - 5976 przepisów (strona:92/399)

Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 168

gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo bogaty w białko. Pomarańcza i użyte przyprawy dodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu(...)przykrycia, około 15-30 minut, aż odparuje 1/4 płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszny podany z kaszką kuskus, bulgurem, kaszą jaglaną lub grillowanymi chlebkami naan. Ten gulasz jest bardzo lekki i orzeźwiający. Lekko słodki i korzenny. Każdy widelec wciąga, a kasza lub pieczywo idealnie wchłaniają sos. SKŁADNIKI 500g wołowiny na gulasz 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 cała puszka

Karo in the Kitchen
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 143

Wyborna propozycja obiadowa dla całej rodziny: gulasz wołowy na dziko podany z kluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą lub bulionem. Gdy mięso jest już miękkie (po ok. 1,5-2 godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy

MyCookBook.pl
Gulasz z indyka 151

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.  Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka(...)paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się. Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania. Gulasz jest

Kuchcik gotuje
Gulasz węgierski 160

Jakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry. W poniedziałek Mama dodała do niego sobotniej ugotowanej szparagówki i smakował jeszcze lepiej - dlatego też postanowiłam dodać go do akcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest(...)karkówki wieprzowej - smakował równie dobrze. Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory * 1 strąk czerwonej papryki - dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz z serc indyczych 169

Pewnie są  w naszym gronie miłośnicy podrobów i ich przeciwnicy. Ja należę do tej pierwszej grupy. Lubię wątróbkę, żołądki  czy serca. Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis) , a dzisiaj gulasz z serc indyczych. Składniki 500 g serc indyczych 2 szklanki rosołu drobiowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta płatków(...)serca będą miękkie doprawić solą, pieprzem , płatkami chilli  i majerankiem. Pogotować 2 minuty. Sos zagęścić rozpuszczając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody. Całość zagotować. Podałam z ziemniakami. gulasz z serc indyczych

O kuchni z uczuciem
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 223

Wegetariański 'gulasz' z białej fasoli, pieczarek i marchewki, podlany bulionem oraz białym winem, z dodatkiem koncentratu z pomidorów- gęsty, pełny smaku i aromatu, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może(...)tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża

Kraina Miodem Płynąca
gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem 149

przygotowanie potrzeba jednie pół godziny. Kuskus co prawda można zastąpić inną kaszą lub ryżem, ale kuskus jest gotowy w 5 minut i ma delikatny smak, który pasuje do drobiowego gulaszu. Łatwo i ekspresowo.  Składniki: 700 g mięsa drobiowego gulaszowego cebula szklanka marchewki z groszkiem (z mrożonki) kilka różyczek kalafiora (mogą być mrożone) szklanka kuskusu łyżka mąki 2 łyżki oleju(...)Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem około kwadransa. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić gulasz, przyprawić. Kaszę kuskus posolić i zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut, jeśli trzeba to odcedzić. Gulasz podawać z kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 192

Dzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam!    GULASZ(...)przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Leśny gulasz z jelenia 147

Dziś przedstawiam iście leśny gulasz z jelenia z dodatkiem borowików i owoców jałowca. Mięso z jelenia jest dość specyficzne w smaku i raczej nie podobne do niczego, co jadamy na co dzień, ale naprawdę baardzo smaczne i warte wypróbowania (a do tego bardzo zdrowe!). Aktualnie trwa sezon na dziczyznę, więc ceny nie powalą Was na kolana :)  Ja swojego jelenia(...)ogórkiem kiszonym, ale równie dobrze sprawdzą się kluski śląskie i buraczki zasmażane. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 800 g mięsa z jelenia na gulasz (do kupienia m.in. w Biedronce, Tesco) 1 cebula, posiekana z grubsza 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 20 g suszonych borowików 300 ml letniej wody 200 ml czerwonego wytrawnego wina 13 owoców

My Culinary Art
Gulasz warzywny 147

Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne

Szefowa kuchni
31 dań jednogarnkowych 5572

Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z szynki z pomidorową nutą 197

zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;)  Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu. 1 kg chudej szynki wieprzowej  Marynata:   Przyprawa czerwona do mięs  Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia  Pomidory

Takie tam pichcenie
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 132

minut. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem gotowania (około 15 minut). Gulasz zaprawić mąką - odebrać do szklanki około 120 ml sosu, dokładnie rozetrzeć w nim mąkę i wlać cienkim strumieniem do gulaszu stale mieszając. Chwilę pogotować. Gulasz posypać zieleniną. Podawać z pieczywem

Nie tylko w kuchni
Gulasz wieprzowy 224

przepis może stanowić podstawę różnych pysznych wariacji - można np. dodać do gulaszu pieczarki lub w sezonie leśne grzyby. Pyszny, treściwy, lekko pikantny gulasz. Dzięki podsmażonej na patelni papryce po pierwsze smakuje doskonale, a po drugie ma fenomenalny kolor - cały sekret tego koloru tkwi właśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam

Kraina Tysiąca Smaków
Placki ziemniaczane po węgiersku. 150

żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy(...)ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania