gulasz - 5883 przepisów (strona:98/393)

Gulasz z szynki 107

pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy do gulaszu zawiesinę z wody (ok. 100ml) i mąki ziemniaczanej, mieszamy. Gulasz podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Gulasz z tofu 80

powodować reakcje uczuleniowe, dlatego alergicy powinni szczególnie ostrożnie sięgać po ten produkt. Ponadto, podobnie jak inne produkty sojowe, tofu w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Gulasz z tofu - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować: puszkę mleka kokosowego, papryczkę chili, 3 łyżki suszonych pomidorów, kostkę tofu, 3 pomidory, pół szklanki ciecierzycy, ząbek czosnku

Z notatnika dietetyka
Gulasz wieprzowy 136

Gulasz wieprzowy Gulasz wieprzowy tą potrawę zna chyba każdy. Ja przygotowałam go z łopatki podałam z kaszą pęczak oraz oczywiście z ogórkiem kiszonym. Składniki / 4 porcje 1,2 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 400 gr pieczarek pokrojonych w plastry po 1 papryce zielonej, czerwonej i żółtej pokrojonej w kostkę 1 cebule pokrojoną również w kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego

Monka gotuje
Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym 83

Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 2 marchewki 1 cebula(...)połączyć z mięsem.   Dodać  pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.   Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym.   Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.   W przepisie użyłam

Di gotuje
Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym 130

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem. Ogólnie warto docenić walory smakowe mięsa z indyka, ponieważ oprócz tego indyk jest niskokaloryczny oraz zawiera sporo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka. Polecam! 400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe) papryka(...)mięsem.   Dodać  pokrojone marchewki z pietruszką, listki laurowe oraz ziele angielskie.   Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ale u mnie praktycznie zawsze wychodzi

Di gotuje
Gulasz węgierski 79

Podawać ten gulasz z dowolną kaszą lub ziemniakami. Smacznego. Mięso oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i chili. Obsypać mąką i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć co jakiś czas mieszając aż mięsko lekko się przyrumieni. Obraną cebulkę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z szynki 119

razem, wrzucając usmażone mięso z dodatkami do garnka. Na patelni z tłuszczem przypalamy łyżkę papryki w proszku i zalewamy wywarem z garnka. Mieszamy chwilę i wlewamy do gotującego się gulaszu. -- Żeby zagęścić (chociaż można pominąć ten krok).. śmietanę 18% solimy 1/4 łyżeczki soli, do  słoika nalewamy trochę wywaru z garnka i do tego dodajemy śmietanę i łyżkę czubatą mąki

chleba naszego
Gulasz warzywno-mięsny z makaronem 78

pomysłu nie macie co na obiad zrobić, zróbcie to, co my. Wrzućcie wszystko do gara, powstanie pyszny gulasz ;) W zasadzie sam się robi, makaron też i danie gotowe ;) Składniki: 400 g karkówki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka pieprzu białowieskiego(...)białowieski. Gotujemy 30 min na średnim ogniu. Groszek osączamy z zalewy. Dodajemy do dania z fasolą i jej zalewą. Gotujemy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do gulaszu, zagotowujemy. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa 111

Prawie w każdy piątek siadam z kartką i mówię: - SŁUCHAM. Słucham waszych propozycji na weekendowe obiady.  I słyszę: - pizza - ryż z truskawkami - gulasz! Dla odmiany więc zupa gulaszowa. Takie danie jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży(...)zjedzenia pączków w Tłusty Czwartek, ukręcenia ciasta na margarynie, użycia cukru waniliowego, bo zaraz ktoś wyłapie, że to wanilina a nie żadna wanilia. Po "złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą. A magicznym składnikiem jest mielony kminek. Ja, wróg kminku, sypię go w wersji mielonej bez opamiętania. Im więcej, tym lepiej. Dzieci

bistro mama
Gulasz zagęszczony czerwoną soczewicą 107

podlewamy odrobinę tluszcz i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i od czasu do czasu mieszamy, w mędzyczasie kroimy resztę warzyw i pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu. Przyprawiamy solą ziołową i ziołami. Smażymy tak ok 15 min, następnie dodajemy pomidory rozdrobnione z puszki i podlewamy wodą, ok 2 szkl. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę i dodajemy(...)czerwoną soczewicę. Teraz mieszamy od czasu do czasu aż soczewica zniknie nam z oczu a gulasz ładnie się zagęści. Można dodać jeszcze 2-3 łyżki śmietany dla ładniejszej konsystencji. (ja dodaję

Gotowanie jest łatwe
Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną) 145

gulaszu szegedyńskim z pewnością wszyscy słyszeli. Jeden z najbardziej znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Szeged. Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki) -2 duże cebule -600 g kiszonej kapusty -0,5 l bulionu -2 łyżki masła -słodka papryka -kminek -ziele

Zielona Kuchnia
Gulasz z szynki z papryką 206

Dziś przepis na aromatyczny gulasz z  szynki wieprzowej z czerwoną papryką. Gulasz podałam z kaszą i buraczkami . Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego słodka czerwona papryka papryka wędzona kiminek mielony majeranek sol, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić

magiczna kuchnia Kasi