gulasz - 5976 przepisów (strona:86/399)

Chrupiące kopytka z papryką 296

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest(...)gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!   Składniki

Zasmakuj Kuchni
Koreański gulasz z tofu i kimchi 180

Tradycyjny koreański gulasz z tofu składa się z wieprzowiny ugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! Składniki: Bulion: 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody(...)Gulasz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka suszone grzyby shitake lub mung (około 30-50 g) 1/2 ciasno upakowanej szklanki pokrojonego kimchi (150 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 1 szklanka bulionu z wodorostów (lub wywaru z warzyw z tego przepisu) 350 g aksamitnego tofu

Lamarida.pl
Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka 364

sklepach można już kupić przez cały rok. Jednak o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia! Gulasz: 400 g mięsa z piersi indyka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku(...)ziół do pizzy, sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego kopiata łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku olej do smażenia Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie

Czerwień i błękit
Kanie faszerowane gulaszem i kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą 143

nierozwiniętych kapeluszy kani - czubajka kania . Już brakło mi pomysłów co z nimi zrobić oprócz marynowania w occie, suszenia, smażenia jak schabowe i faszerowania serem. Pomysł napatoczył się przypadkiem. Miałam gulasz z dnia poprzedniego i kaszę, wiedziałam że danie będzie pyszne. Możecie spróbować ze swoim ulubionym gulaszem i ulubioną kaszą, my wielbimy gryczaną paloną. Najedliśmy się do syta i ciut więcej(...)polecam tak przyrządzić czubajkę kanię. Można również nierozwinięte kapelusze wsadzić do szklanki z wodą a rozwiną się po upływie 24 godzin. Kanie faszerowane gulaszem z kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PLACEK PO ZBÓJNICKU 160

Pyszny,sycący placek ziemniaczany  z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki  ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę(...)ok.20-30 min. Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól

Mała w garnku miesza
Chrupiące kopytka z papryką 365

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami(...)Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji

Zasmakuj Kuchni
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH I SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH 186

Wracając do domu z urlopu w Polsce dostałam dość sporo grzybów suszonych, które uwielbiam i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. I w ten właśnie sposób powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków.  Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :) Składniki: * 1/2 kg żołądków drobiowych * solidna garść suszonych grzybów(...)liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki słodkiej papryki * szczypta ostrej papryki * pół łyżeczki przyprawy do gulaszu * 1-2 łyżki mąki Wykonanie: Żołądki oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać pod zimną wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, dodać suszone grzyby, przyprawy, sól i pieprz, ziele

Zrób to smacznie
Gulasz z indyka z kurkami 150

sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały. Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają. Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyczego(...)zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia podawać z kaszą, ryżem lub kluskami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki po węgiersku 141

trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia(...)cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.  Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładając je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej śmietany i posypać słodką papryką. Smacznego

Gosia gotuje
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 166

Kurki obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie:). Gulasz z kurkami był więc pozycją obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej(...)Dusimy pod przykryciem przez godzinę. 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy kolejne 30 minut. 4. Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem 195

względem wiele się nie zmienia. Dzisiaj zapraszam na pyszne ziemniaczane placki z dodatkiem cebuli i czosnku (takie też uwielbiam najbardziej), które podałam z dość pikantnym wieprzowym gulaszem.  Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem Składniki : placki ziemniaczane : około 1 - 1,2 kg ziemniaków 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku tłuszcz(...)smażenia  gulasz : 800 g łopatki papryka wędzona ostra do smaku sól, pieprz ziele angielski liść laurowy  2 łyżki oleju mąka do zagęszczenia woda dodatkowo do podania : ogórki konserwowe natka pietruszki  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placek po węgiersku 182

Placek po węgiersku Składniki : Gulasz : łopatka b/k - 500 g papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt sól pieprz papryka ostra liście laurowe - 2 szt ziele angielskie cebula - 1 szt mąka do zaprawy Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrane - 1,20 kg cebula - 1 szt jajko - 1 szt sól pieprz wegeta mąka - 2,5 łyżki Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając

Kuchnia Danusi
Gulasz węgierski 180

liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy ok. 1 godzinę i 15 minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 15 minut. 5. Do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, szczyptę soli, pieprzu i całość dusimy ok. 5-10 min. 6. Gulasz podajemy z kaszą. Gulasz węgierski jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 127

Najlepsze są spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Miałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze(...)dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad? Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą  / 2 porcje Składniki: 200 g młodych ziemniaków 400 ml pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku 2 garście żółtej fasolki szparagowej 1/4 szklanki

Moja smaczna kuchnia
PLACKI Z KALAFIORA BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 252

Jeśli brakuje Wam placków ziemniaczanych to dzisiaj prezentuję jeden ze stosowanych przeze mnie zamienników, czyli placki z kalafiora które doskonale smakują na ciepło z różnego rodzaju gulaszami, jak i na zimno z dipami lub zastępują „pieczywo” w kanapkach Składniki: 450 g kalafiora 1 jajko 1 ząbek czosnku 30 g cebuli sól himalajska pieprz ulubione zioła, przyprawy lub świeży(...)masy kalafiorowej formować cienkie płaskie placki. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół) pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Podawać na ciepło z gulaszami (foto gulasz lub na zimno jako lunch, przystawki z różnego rodzaju dipami lub jako pieczywo do kanapek. Smacznego! — BTW całości (same placki bez dodatków): 545 g, 193 kcal

Ola la LCHF