gulasz - 5883 przepisów (strona:80/393)

Boeuf Strogonow 143

przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym w Polsce często używa się nazwy skróconej „Stroganow” lub „Strogonow„ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strogonow to nic innego jak pewnego rodzaju gulasz z wołowiny, którego głównym składnikiem jest polędwica, którą kroi się w paski. Obowiązkowo pojawia się tutaj także cebula u pieczarki, a w co niektórych przepisach ogórki kiszone (u mnie również(...)ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) opcjonalnie: gęsta kwaśna śmietana 18% do zabielenia gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Boeuf Strogonow: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien w paseczki. Zobacz wpis: Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? Cebulę obrać, pokroić

Kulinarne Przeboje
Gulasz z indyka z suszonym pomidorem, kukurydzą i marchewką 80

Dzień dobry :-) Oprócz placków przed świętami i w trakcie trzeba coś jeszcze jeść :-) Bardzo fajną i smaczną propozycją jest gulasz. Moi panowie bardzo lubią, więc co jakiś czas robię i mam ich z głowy dwa dni jeśli chodzi o obiady oczywiście ;-) Tym razem gulasz z indyka z marchewką, kukurydzą i suszonym pomidorem. Wyszedł pyszny, delikatny i treściwy. Polecam i miłego(...)zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę, mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe.  Jak podczas gotowania odparowało by nam za dużo płynu, możemy dolać szklankę wody, tak samo jak nasz gulasz byłby za gęsty. Jeśli lubimy bardziej pomidorowy smak, możemy dodać passatę. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Smacznego

kruche babeczki
Gulasz wołowy z zieloną soczewicą 104

nadal zdarzają się chłodniejsze dni, gdy dmucha zimny wiatr a niebo zasnuwają ciężkie chmury. Wtedy warto zjeść na obiad coś konkretnego, sycącego i rozgrzewającego. Takim daniem jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą. Można go podać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża(...)przyprawy, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli odparuje zbyt dużo wody, można ją w międzyczasie uzupełnić). Gulasz podawać na ciepło, posypany natką pietruszki

Simply Food
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 128

GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo wypełni smak(...)mięso jest już nieco miękkie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, dorzucamy kminek i dusimy do miękkości mięsa. Porcja dla 3 osób.   Artykuł GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Złociste placki ziemniaczane 215

Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to bardzo „tani” obiad. Lista składników, jak również przepis znajdziecie poniżej. Składniki 3-4 duże ziemniaki 4 łyżki mąki sól pieprz jajko cebula olej do smażenia Dodatkowo przepis na GULASZ śmietana cukier Przepis(...)złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną i cukrem, albo w wersji wytrawnej z gulaszem. Artykuł Złociste placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indyka z brukselką, papryką i pieczarkami 192

Aromatyczny gulasz z kawałkami indyka, pieczarkami, papryką i brukselką. Mięso w takim zestawieniu jest przepyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wszystko za sprawą mieszanki przypraw, którą bardzo polecam. Dania niczym dodatkowym nie musiałam przyprawiać, a Vegeta w swoim składzie ma same naturalne składniki. 1 kg udźca z indyka 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do mięs 2 łyżki oliwy z oliwek(...)się przyrumienią. Włożyć do brytfanki. Wszystko zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i dodać surową do gulaszu. Dusić jeszcze przez ok 15 min. Jeżeli woda znacząco odparowała, należy ją uzupełnić. Przygotować sos rozpuszczając na patelni masło. Połączyć dokładnie z mąką i smażyć ok 2 minuty nie dopuszczając

https:KKuchniaMniam
Cielęcina z grzybami zapiekana pod ciastem francuskim (Spezzatino di vitello e funghi in gabbia di sfoglia) 102

Delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim, n iby zwykłe  danie, a jakże zaskakujące smakiem i wyglądem. Może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny a podany w pojedynczych kokilkach zyskuje bardziej elegancki wygląd.  **** Lo spezzatino di vitello con funghi champignon in gabbia di pasta sfoglia, è un piatto semplice ma allo stesso tempo sorprendente(...)posiekane 2 ząbki. Całość podduszamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.   Na patelnię z pieczarkami wrzucamy podsmażone mięso, 1 gałązkę rozmarynu, następnie wlewamy ciepły bulion. Gulasz gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowany gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotowujemy 6 małych

La grande e la piccola cuoca
Gulasz wołowy z kluskami 93

syte z pewnością naszym gościom zasmakuje. Wołowinę wybierajmy dobrej jakości, nie przerośniętą, żylastą itp. Najlepiej kupować w sprawdzonych mniejszych sklepikach. Cały sekret w tym jakiego mięsa użyjemy do przygotowania gulaszu. Składniki Gulasz 500 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę 1 … Czytaj dalej Gulasz wołowy z kluskami

gotuj ze mną
Gulasz z indyka z jabłkami i dynią 86

swetry, grube skarpety i aromatyczne świece, ale i rozgrzewające od środka jedzenie, które na długo utrzyma nas w cieple. Mam dla Was propozycję na pyszny jesienno – zimowy aromatyczny gulasz z indyka z jabłkami i dynią. To Read More Artykuł Gulasz z indyka z jabłkami i dynią pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Klasyczny Boeuf Strogonow 619

Klasyczny Boeuf Strogonow Rozgrzewający, pożywny i przepyszny gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i kiszonymi ogórkami. Pyszny obiad Polecam!     Składniki: 0,5 kg wołowiny 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 2,5 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe(...)minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie *** *** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut *** *** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty *** *** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
17 przepisów na lunch do pracy 109

pracy zabieram pyszne dania przygotowane w domu, nie jestem głodna, ale najedzona i szczęśliwa!  Sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i fetą Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką Gulasz z cukinii z ziemniakami i fasolą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą

Moja smaczna kuchnia
Czas na babie lato w kuchni – dynia! 127

upichcić i co dobrego niosą dla naszego organizmu. Dzisiejszy post będzie o królowej jesieni, czyli dynia w roli głównej! Dynia – mistrzyni dopasowania! Z dyni można zrobić wszystko! Ciasto, gulasz , zup ę, koktajl, frytki i wiele innych. To od nas zależy jak podejdziemy do tego warzywa i co z niego wyczarujemy dodając najrozmaitsze przyprawy. Oprócz tego, że z dyni możemy(...)stosować do wielu różnych dań, pozwala nam: dbać o odporność dbać o wzrok dbać o piękną skórę dbać o prawidłowy poziom ciśnienia krwi Co upichcimy? Od siebie polecam wegański gulasz. Z całą pewnością, będzie to danie, które będzie wartościowe i zdrowe. Przepis jest przygotowany na ok. 4 porcje, łączna kaloryczność przygotowanego gulaszu zgodnie z tym PRZEPISEM , to zaledwie 1080 kcal

Cookery.pl
Placek po węgiersku 106

Placek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki i od tego czasu przygotowuje je często na obiad. Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj . Składniki na gulasz(...)dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone. Mmm pycha

Na moim talerzu
Boeuf Strogonow 121

dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pieczarki – obsmażamy je na rumiany kolor – około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Obsmażone, wrzucamy do bulgoczącego gulaszu.   Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy śmietankę – do śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy

Smaczna Strona