Najlepsze obiady do przygotowania w styczniu. Są pierogi, zapiekanki, pizza i inne, rozgrzewające dania dla całej rodziny! Korzystajcie i koniecznie dajcie znać, jak wyszło i czy smakowało! Na zdrowie! Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano(...)czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami
Moja smaczna kuchniaDzisiaj zapraszam Was do przygotowania delikatnego, aromatycznego gulaszu z indyka wraz z dodatkiem cebuli, pora oraz papryki. Prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Poniższy gulasz podałam z mieszanką kasz z dodatkiem czerwonego ryżu. Dodatkowo przed podaniem, całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Składniki na 6 porcji: 1 kg udźca z indyka 1 duży por (biała część) 1 duża, czerwona papryka(...)godziny). Na sam koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową!) i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie sos zagęścić (np. mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody). Gulasz podawać z kaszą lub ryżem
Ugotowaćkminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną w kostkę oraz przyprawy angielskie ziele liść laurowy pieprz sól. Odcedzamy. BIGOS Mieszamy podgrzane składniki tj kapustę kiszoną(...)kapustę białą, żeberka i gulasz z łopatki. Odstawiamy do ostygnięcia. Odgrzewamy na drugi dzień i doprawiamy przyprawami do smaku. Jeśli bigos jest zbyt suchy to można dolać część tłuszczu z gulaszu Powtarzamy czynność w następnym dniu
Moje Kuchenne RewelacjeJakie macie pomysły na obiad? A może jeszcze nie wiecie? To chętnie Wam pomogę w decyzji :). Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną. Jedne z moich ulubionych dań! Mniam! Składniki: (na 3-4 osoby) 500 g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz papryka słodka papryka ostra przyprawa do gulaszu 2 torebki kaszy gryczanej(...)Przygotowanie: Szynkę wieprzową opłukujemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gulaszu. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażone mięso umieszczamy w garnku. Na tej samej patelni z pozostałością przypraw przesmażamy startą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy do garnka
Gotuj z MąkąKolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni. Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście(...)już miękkie dodać grzyby i dusić dalej. Jeśli dodacie grzyby mrożone to należy często mieszać bo całość może się bardzo łatwo przypalić. Grzyby świeże lub mrożone mocno zagęszczą gulasz. Jeśli dodacie grzyby suszone należy je dzień wcześniej namoczyć i obgotować, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość
Ze smakiem bez glutenuSzybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami. Taki gulasz jest również idealny do placków ziemniaczanych
AniaGotuje.plkotlet schabowy – schabowy inaczej – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami PLACEK PO WĘGIERSKU Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 1 h 50 minut Składniki: – 300 g wołowiny na gulasz – 1 cebula – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – woda – 0,5 kg ziemniaków(...)łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia – 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję – natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Cebulę posiekaj w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa
nietylkopasta.plSzybka, łatwa i jednogarnkowa propozycja obiadowa àla gulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się
Kraina Miodem Płynącamoże być coś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty(...)odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej starty parmezan lub grana padano 1/2 cukinii 1 łyżka czerwonej, słodkie wędzonej papryki w proszku 1 szczypta
Moja smaczna kuchniamiłośnikami tego mięsa. Jednak czasem zdarza mi się coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże cebule 2 czerwone papryki(...)odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze aż papryka zmięknie. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować albo zagęścić jeszcze odrobiną mąki. Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna i ogórki w zalewie gyros
Monia miesza i gotujeGulasz z grzybami to dość powszechne danie, ale mało kto robi go z maślakami. Ja pokochałam te grzyby. Mój gulasz jest z indyka, więc jego przygotowanie nie zajmuje mi zbyt dużo czasu. Mięso jest mięciutkie, a maślaki dodają bardzo delikatnego smaku. Sezon grzybowy pełną parą, więc wykorzystajmy go w pełni. :) Składniki : • maślaki 250g • płatki z indyka ( lub po prostu gulasz
Keto PrzepisyPrzepis zaczerpnięty z gazetki Biedronka smakuje domem kuchnia polska . Dziczyzna mnie zainspirowała. Warto od czasu do czasu zaszaleć. Składniki na gulasz z dzika z borowikami (2 porcje): (Błagam nie patrzcie na białe wino. Otworzyliśmy z rozpędu myśląc, że to czerwone). mięso na gulasz z dzika 300 g mrożone całe borowiki 300 g 4 cebule 4 ząbki czosnku 2 l wody(...)wodą (ja dałam ok. 1.7 l), dodać miód, sól, pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Gruszkę zarumienić na maśle i dodać tymianek. Gruszkę z tymiankiem dodać do gulaszu. Ziarna pieprzu bywają uporczywe, tak więc zastanówcie się czy nie preferujecie czasem świeżo przemielonego pieprzu :) W gazetach jak się domyślacie możecie spotkać to pierwsze zdjęcie. Drugie jest robione przy sztucznym
Karola gotujeŻołądki to podroby, które się kocha albo nienawidzi 😋 Nie będę ukrywać, że kiedyś omijałam je wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom taki gulasz nie jest zbyt trudny czy też czasochłonny w przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowaną kaszą, np. gryczaną. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 3 szklanki wody(...)cała para i odblokuje się pokrywa. Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, podsmażone pieczarki z cebulką i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką
Ugotowaćsię pojawiają i wtedy to człowiek nie ma ochoty na nic. Przepisów mam sporo dla Was, więc postaram się częściej coś smacznego publikować :) Dzisiaj zapraszam na pyszny, soczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki. Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:) 1 kg gulaszowego z indyka(...)Następnie do garnka z mięsem dodaję kawałki cukinii, dolewam wodę, aby zakryła cukinię i gotuję jeszcze 15 -20 minut, aby zmiękła, ale się nie rozgotowała. Na koniec gulasz przyprawiam do smaku i zagęszczam. smacznego
Takie tam pichcenieDomowy gulasz z delikatnym mięsem cielęciną i moimi ulubionymi grzybami kaniami potocznie nazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika. 4 grzyby kanie 2 marchewki 30 dkg cielęciny 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 6 pomidorków koktajlowych 1 papryka zielona 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki śmietany 30 % sól, pieprz estragon świeży, bazylia świeża 1 łyżeczka mąki pszennej olej rzepakowy Grzyby kanie(...)cienkie, paprykę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa, dosypuje przyprawę curry i duszę dalej około 15 minut. Pod koniec dodaję pokrojone pomidorki. Mąkę rozrabiam w śmietanie i dodaję do gulaszu, doprawiam estragonem i bazylią świeżą. Gulasz zagotowuję
wesoła kuchnia