pyszne dania z kuchni węgierskiej połączyłam razem w jeden idealny, przepyszny i sycący obiad. To gulasz, mocno paprykowy oraz węgierskie, drożdżowe placki czyli langosze. Gulasz do którego dodałam pieczoną paprykę, dużo różnej papryki sypkiej oraz w paście świetnie smakował na chrupiącym, soczystym placku. Uwielbiamy langosze odkąd pierwszy raz je spróbowaliśmy na Węgrzech i często robi je masz na obiad(...)zazwyczaj jemy je ze śmietaną i serem. Tym razem postanowiłam dodać je gulaszu, bo trakcyjne ziemniaki czy placki ziemniaczane już nam sie znudziły. Całość wyszła niesamowicie smacznie mimo, że jest to dość kaloryczne połączenie, ale przecież raz na jakiś czas można sie skusić. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedno i to samo danie, ale…bo zawsze jest jakieś, w każdym regionie Włoch inaczej się nazywa, czy też inaczej wymawia. Ten akurat przepyszny przepis na letni gulasz, z sezonowych warzyw pochodzi z południa Włoch z regionu Basilicata i nosi nazwę Ciammotta. Ciammotta jest oczywiście podobna do francuskiego ratatouille, wolno gotowane śródziemnomorski warzywa. Gulasz może być bazą do innych(...)też pomidorów takich jak San Marzano na przykład. Smaki włoskich dań i potraw to minimum składników, maximum dobrej jakość składników, od i cała tajemnica. Na zakończenie, zapraszam na warzywny Gulasz Ciammotta z tostowaną kromka chleb 00. Składniki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Czerwona cebula, pokrojona w kostkę Czosnk 6 ząbków posiekanych Chili 0.5-1 sztuka Bakłażan 1 sztuka pokrojony
RafalCookUwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a’la roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny(...)boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się
Kulinarna PatilogiaWołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) Wołowina po marokańsku (tagine) to przepyszny gulasz wołowy w aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie. Jest rozgrzewający i zupełnie wyjątkowy w smaku. Zobacz przygotowanie tagine na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Wołowy tagine jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jednak sporej ilości marokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso(...)powinno dusić się przynajmniej 2 godziny, by było mięciutkie i delikatne. Do marokańskiego gulaszu wołowego dodajemy garść suszonych owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką
Lekcje w kuchniGulasz rybny z dorsza Szybki i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Soczyste kawałki rybki duszone w smacznych i kolorowych warzywach, to fajna i lekka alternatywa dla typowego gulaszu mięsnego. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe, możemy je podać z ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam! Składniki: 1 duży płat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g(...)PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz rybny z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJedliście kiedyś placki ziemniaczane z gulaszem curry pachnącym Indiami? Nie? To musicie koniecznie zrobić. Same placki ziemniaczane to po prostu placki, tymczasem gdy połączymy je z gulaszem ze wschodnimi przyprawami zyskują całkiem inny smak i świetnie się razem komponują. Więc następnym razem zamiast jeść je z tradycyjnym gulaszem po węgiersku zróbcie je z curry. Zapewniam że będzie wam smakowało. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz z indyka z marchewką i makaronem to pyszne, zdrowe danie, które przygotujemy dosłownie w 20 minut. Jeśli dobrze przygotujemy mięso z indyka to będzie w smaku delikatne, soczyste, a dzięki przyprawom bardzo aromatyczne. Dodatek marchewki i ajwaru podkręci jego smak. Aby danie było smaczne i zdrowe, warto poszukać i kupić dobrej jakości mięso z indyka. Kupmy już gotowe zmielone(...)mięsa mielonego z indyka 1 cebula 3-4 marchewki 3 łyżki ajwaru szczypta majeranku olej do smażenia pieprz ziołowy szczypta soli odrobina oregano 1 ząbek czosnku 1/2 kulki mozzarelli Gulasz z indyka z marchewką i makaronem – przepis Na dużą, rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju. Następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Po ok. 1 minucie, kiedy cebula zacznie być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wątróbka a la strogonow to szybki przepis na gulasz z wątróbki drobiowej wzorowany na klasycznym strogonowie. Takie danie jest bardzo smaczne i sycące, a wątróbka wychodzi bardzo delikatna i mięciutka. Jeśli lubicie wątróbkę, a znudziła wam się w standardowej wersji czyli smażona z cebulą, to musicie wypróbować ten przepis. A jeśli nie jesteście jej zwolennikami to może w tej wersji(...)dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, śmietanę i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut. Wątróbka a’la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej Zobacz inne przepisy na wątróbkę drobiową: Wątróbka w sosie pomidorowym Spaghetti bolognese z wątróbką Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad Zapiekanka z wątróbką
e-PrzepisyKulinarneprzygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych! Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny. W Polsce przyjęło się, że gulasz, to sposób przyrządzania mięsa, niezależnie
Kuchnia Na WypasieZima za oknem a mi zebrało się na tęsknotę za węgierską kuchnią... ach pyszne gulasze, porkolty, langosze i oczywiście wino, dlatego zrobiłam na obiad węgierski gulasz, ale z nutą grecką wg zasady zerowaste, bo z tego co było w lodówce i zamrażalniku. A tam znalazło się mięso wołowe dawno kupione na gulasz i zachomikowane w odmętach zamrażalnika, warzywa, czyli wiadomo
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsty przepis na pyszny delikatny, aromatyczny gulasz z indyka z cukinią. Taki gulasz to świetna alternatywa dla gulaszu wieprzowego czy wołowego. Doskonale smakuje z wszelkimi kaszami, makaronem jak również z kromką chleba. Składniki: 600 g mięsa z indyka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasi