Kiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej natki
Gotowanie jest łatwemianowicie o sercach indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci(...)sól i pieprz. Te proste przyprawy tylko podkreślają smak serc i warzyw. Pod koniec jak już warzywa są aldente zaprawiam mąką rozrobioną w 1/3 szklance wody. No jakoś ten gulasz muszę zagęścić. Nie wychodzi mi inaczej. Na sam koniec dodaję dużo majeranku. Serca lubią majeranek. Smakują z nim rewelacyjnie! To w sumie jedyne zioło, które dodaję do takiego gulaszu. Gorąco
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Oj dawno nie robiłam gulaszu z podrobów drobiowych. W końcu będąc na zakupach wpadły mi w oko przepiękne żołądki. Pomysł na obiad już miałam z głowy, pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy mam je zrobić w tradycyjny sposób czy zrobić je z dodatkami. Z dodatkami. Dobrałam kilka pieczarek i uciekłam ze sklepu, bo jeszcze coś jeszcze(...)ziela i 3 liście laurowe. Pieczarki pokroiłam drobno, cebulę również, ale w pół talarki. Dodałam pod koniec gotowania żołądków. Odrobinę posoliłam. Kiedy mięso i warzywa były miękkie zagęściłam gulasz łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Na koniec zahartowałam płynem z gulaszu śmietanę i wlałam do gotującej się jeszcze potrawy. Przyprawiłam roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiłam
Pieprzyć z FantazjąWitam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPlacki ziemniaczane to moje ulubione danie. Podaję je z pieczarkami, gulaszem mięsnym lub ze śmietaną. MG lubi po prostu z cukrem. Tym razem usmażyłam placki i podałam je z gulaszem warzywnym przygotowanym w 15 minut z mieszanki warzywnej "Hortex" . 12 minut to czas duszenia warzyw plus doprawienie dania i gotowe. To pyszne danie wegetariańskie, czyli na topie. Ostatnio moda(...)niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne trendy. Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym. 5 dużych startych ziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej mieszanka węgierska "Hortex" sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik
Gotuj Sam!Dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad. Gulasz warzywny z cieciorką i białą kiełbasą. Gulasz to świetny pomysł na rodzinny obiad, warto go przygotować więcej i nadmiar zamrozić w pojemniczkach, przyda się jako obiad w kryzysowej sytuacji. Do przygotowania gulaszu nie potrzeba zbyt dużej ilości składników, ważnym elementem dania jest cieciorka. Ja cieciorkę kupuje suchą i gotuje według instrukcji na opakowaniu(...)najpierw namaczamy przez noc potem godzinę gotujemy. Ale równie dobrze sprawdzi się cieciorka z puszki. PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIORKĄ: - 4 ząbki czosnku - 2 papryki czerwone - 1 cebula - 500 g cieciorki ugotowanej - 4 marchewki - 750 ml passaty pomidorowej lub dwie puszki z pomidorami - zioła takie jak: oregano, bazylia, - biała kiełbasa - olej - sól i pieprz Na oleju podsmaż
SMYKWKUCHNIZima. Mróz. I w końcu śnieeeeg :D Nareszcie doczekaliśmy się długo wyczekiwanych sanek :D Gulasz, który Wam dzisiaj prezentuje, świetnie nadaje się na zimowy obiad. Jest sycący, prosty i rozgrzewający. I wymaga użycia tylko jednego garnka. Nieco podobny do popularnego ostatnio na blogach Forszmaku, jednak jego etymologia jest nieco inna. Przepis w oryginale zawiera dziczyznę oraz grzyby, jednak w uboższej(...)pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski. Dorzucić do gulaszu wraz z kukurydzą. Gotować następne 10 minut na małym ogniu, aż smaki nieco się przegryzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Jeśli gulasz wydaje się nieco
My simple kitchenbyło grudek. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut). Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)Suszonych grzybów nie trzeba wcześniej namaczać w wodzie. Staną się miękkie dzięki długiemu duszeniu. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie. Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek. Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde. Przygotowany w ten sposób gulasz
Gospodyni Miejskaśredniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia Gulasz 1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej(...)warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak żeby powstały drobne wiórki, mniejsze
Ze smakiem bez glutenuGULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU Jak przyrządzić fantastyczny gulasz z kury po węgiersku - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na rozgrzewkę! 💓 Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie(...)mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! 👍👍👌 Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście! Ślicznie pozdrawiam Kasia 👄 SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina
Moja Książka KucharskaPanowie pokochają to danie. Wspaniały aromat suszonych prawdziwków lub podgrzybków plus treściwa szynka wieprzowa w zawiesistym gulaszu... Idealne danie na niedzielny obiad... na poniedziałkowy również 😋 Składn iki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej dwie garście suszonych grzybów - użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków 1 duża cebula 3 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany lub 2 ząbki czosnku świeżego(...)dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu całość należy przemieszać i ewentualnie dolać więcej wody. Duszenie mięsa zajmie minimum 1 godzinę. Gdy mięso zmięknie do gulaszu dodać posiekane grzyby, wymieszać i dusić dalej na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po dodaniu grzybów gulasz należy często mieszać bo łatwo może się przypalić. Gulasz mocno zgęstnieje więc
Ze smakiem bez glutenuDziś na obiad była dziczyzna, a dokładnie gulasz z dzika z grzybami. Jako że mięso z dzika można dostać bez problemu to podzielę się moim przepisem na pyszny gulasz. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :) Składniki: 600 g gulaszu z dzika 2 cebule
magiczna kuchnia KasiOstatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408 . I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło. Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki(...)Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu. Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj
Ala piecze i gotujeDzisiaj na obiad zagościł gulasz. :) Jest ostry i rozgrzewający . Idealny na jesienne i zimowe dni :) Idealne danie dla osób lubiących ostre potrawy :)) Składniki : 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 duża czerwona papryka 2 średnie cebule łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże ziemniaki sól, pieprz, vegeta 2 łyżki śmietana(...)mięsem . Przyprawiam ostrą i słodką papryką, vegetą, oraz dwiema łyżkami koncentratu . Duszę na wolnym ogniu ok 20 min ( by mięso zmiękło) . Obieram ziemniaki i kroję w kostkę . Dodaję do gulaszu i duszę jeszcze 15 min . Do szklanki wlewam 2 łyżki śmietany , 3 łyżki gorącego wywaru z gulaszu i łyżkę mąki, mieszam i zaklepuję by gulasz trochę zgęstniał :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyjednej z grup był przepis na Langosz:) Zaciekawił mnie, więc sama spróbowałam go zrobić :) Dodatkiem jest gulasz :) Składniki na Langosz : Składniki (4 porcje): 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250-300 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Składniki na gulasz : 40 dag mięsa gulaszowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki papryki(...)rękami formujemy na stolnicy placek o grubości ok. 1 cm . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. Smażymy na głębokim oleju . Może to być garnek lub duża patelnia :) Gulasz :. Mięso gulaszowe kroimy na średnie kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Gdy nam się przesmaży, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem , dodajemy
Domowa Kuchnia u Mamy