gulasz - 5976 przepisów (strona:57/399)

Gulasz wołowy z Guinnessem 76

czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się, nie ma szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa(...)czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. 30 min przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu obsmażone plasterki pieczarek i całość doprawiamy solą. W czasie

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z cydrem 64

Wiele razy łączyłam cydr z wieprzowiną i zawsze było to dobre połączenie. Nie jest więc niczym dziwnym, wykorzystanie go do gulaszu. My, będąc ostatnio obiektem drwin w naszej ekipie, doczekał się znowu solidnej porcji świni. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc(...)gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml cydru 200 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej

Kardamonovy
Gulasz wołowy z kociołka 73

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie ciemno i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać… no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Nie wiem kiedy będę miała znowu(...)wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas pieczenia dolewać wody.  Oczywiście na tej samej zasadzie zrobimy gulasz w domu. Piekarnik bierze się w obroty i już. Artykuł Gulasz wołowy

Kardamonovy
GULASZ Z SERC KURCZAKA Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ 69

Gulasz z serc kurczaka to pyszny obiad. Najczęściej podaję go z kaszą lub ryżem. A jeśli mam więcej czasu to pobawię się z kopytkami albo kluskami śląskimi. Serca drobiowe mają swoich zwolenników, ale też i przeciwników. Ja je uwielbiam i przyznam, że nawet takie gotowane tylko w osolonej wodzie mi smakują, a gulasz to już prawdziwy raj dla mojego podniebienia(...)olej. Podsmażyć cebulę razem z sercami. Następnie wsypać majeranek, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Kolejno dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz groszku konserwowego), wlać wodę, wszystko dobrze wymieszać i zagotować. Gdy gulasz zacznie się gotować zmniejszyć palnik grzewczy do minimum i tak wolno gotować gulasz około 30 minut (aż warzywa i mięso zmięknie). Na samym końcu dodać groszek, doprawić do smaku, wymieszać

Zrób to smacznie
Placki ziemniaczane z dodatkiem pęczaku z gulaszem 125

bardzo dobrze odcisnąć z wody, bo inaczej ciasto będzie za luźne i placki mogą rozłazić się podczas smażenia. Placki ziemniaczane super smakują z jogurtem, ale naprawdę pyszne są z gulaszem. My wykorzystaliśmy do zrobienia zupę gulaszową , którą mieliśmy na obiad dwa dni wcześniej. Odłożyliśmy niewielką porcję, którą przed podaniem z plackami, podgrzaliśmy, zagęszczać odrobiną mąki ziemniaczanej. Sos możesz zrobić(...)podstaw opierając się na naszym przepisie na gulasz węgierski. Dodaj tylko mniej bulionu/wody do warzyw. Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 1 cebula 1 jajko Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przełóż kaszę i pokrojoną z grubsza cebulę do misy miksera i zmiksuj na gładko. Wyjmij z miksera. Przełóż do misy. Krok 2 Umyj dokładnie ziemniaki i zetrzyj

Niedzielny kucharz
Kuchnia na trudne czasy 136

promocji w różnych sklepach. Można też chodzić na zakupy z listą potrzebnych rzeczy i zawsze wiedzieć, ile pieniędzy mamy jeszcze do dyspozycji. 2.Gotujcie dania na zapas, zupy, dania jednogarnkowe, gulasze, gołąbki, wykorzystujcie podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików(...)Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami – Gołąbki z ryżem i mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański Gulasz z kurkumą Faceta w Kuchni 118

Wegetariański Gulasz z kurkumą. Kurkuma jako aromatyczna roślina lecznicza była znana Hindusom od czasów starożytnych. Wielu historyków uważa, że Azja Południowa jest kolebką kurkumy, skąd mogła rozprzestrzenić się na kraje Azji Południowo-Wschodniej i wyspy Pacyfiku, na których uprawiana jest kurkuma. Odnotowano, że kurkuma była dziko uprawiana w leśnych regionach Jawy w Indonezji już w V wieku naszej ery. Istnieją(...)znana na całym świecie pod różnymi nazwami. Powszechnie wiadomo, że słowo kurkuma mogło pochodzić od łacińskiego słowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię. Zapraszam na pyszny, aromatyczny, zdrowy wegetariański Gulasz z kurkumą. 👥 – 4 ⏰ 45-60 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 puszki fasoli cannellini ✅ 2 marchewki pokrojonej w talarki ✅ 3-5 łyżki masła ✅ 3 cebule pokrojone w talarki ✅ 5 ząbków

RafalCook
Jaki wolnowar wybrać 123

się bardzo często. Z wolnowarów korzystam od niemalże 10 lat, na blogu znajdziesz też artykuł w którym dokładnie opisałam do czego służy wolnowar oraz film pokazujący, co oprócz zup, gulaszy i mięs można przygotować w wolnowarze . Jeśli jednak zdecydowałaś się już na zakup, ale nadal nie masz pewności, który model będzie dla Ciebie odpowiedni, ten przewodnik wyjaśni, co należy wziąć(...)Najbardziej popularne wolnowary występują w dwóch kształtach okrągłe - dostępne są urządzenia o pojemności od 2,4 litra do 6 litrów. Te modele są świetne do przyrządzania zup i gulaszy, szarpanej wieprzowiny (tzw. pulled pork) czy np. ciasta. owalne - mają zazwyczaj większą pojemność (od 3,5 litra  do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz w nich przyrządzić

Cztery Fajery
Gulasz curry z wołowiną i kwiatami cukinii 112

Syty gulasz z wołowiną, kwiatami cukinii, pieczarkami i bakłażanem. Taki kociołek rozmaitości. Tak fajnie się do niego podchodzi, bo tak pysznie smakuje. Bardzo lubię takie jednogarnkowe potrawy którymi naje się cała rodzina.   40 dkg wołowiny na gulasz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 10  kwiatów cukinii lub dyni 1 papryka zielona 1 bakłażan 700 g pomidorów(...)pieczarek 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej chili z młynka sól, pieprz przyprawa do gulaszu natka pietruszki  Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na patelni. Dodaję pokrojoną w kostkę wołowinę i przesmażam dalej około pięć minut mieszając. Przekładam mięso na talerz. Na tej samej patelni przesmażam

wesoła kuchnia
Gulasz z batatów 121

Gulasz z batatów Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się(...)razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie ( jak zrobić masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy . Jest rewelacyjny! Artykuł

Blendman
Gulasz z owocem chlebowca 104

Gulasz z owocem chlebowca Pomimo, że owoc chlebowca, czyli jackfruit, nie pochodzi z Polski, to posłużył mi do stworzenia prawdziwie polskiego gulaszu… No przynajmniej ja tak sobie wyobrażam typowy polski gulasz. Grzyby leśne, ziemniaki, wędzonka, masa aromatów… PETARDA 😅 Co w ogóle robi tutaj jackfruit? To proste, zastępuje mięso. Dzięki swojej włóknistej teksturze, świetnie się do tego nadaje. Przy(...)zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź. Artykuł Gulasz z owocem chlebowca pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami 119

Gulasz z serc indyczych z pieczarkami to pyszne podanie znienawidzonych przez wielu podrobów 🙂 Jak już kilka razy wspominałam w moich wpisach, moja rodzina uwielbia podroby wszelkiego rodzaju. Tym razem przygotowałam ubogacone smakowo serca z indyka. Często robię serduszka czy z kurczaka czy z indyka w wersji jak to mówię podstawowej, bez dodatkowych warzyw tylko … Czytaj dalej Gulasz z serc(...)indyczych z pieczarkami Artykuł Gulasz z serc indyczych z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz po węgiersku 200

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością papryki i pomidorów. Świetny do placków ziemniaczanych, klusek na parze, ziemniaków gotowanych lub z kaszą. 4-5 porcji 1 kg łopatki wieprzowej 3 średniej wielkości papryki użyłam kolorowych 250-300 gramów cebuli 1 mała puszka pomidorów krojonych sól 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej wegeta(...)się nie przypaliła. Mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy pomidory z puszki i szczyptę cukru. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę lub paski. Dodajemy do gulaszu i dalej całość dusimy od czasu do czasu mieszając aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulaszu nie ma potrzeby zagęszczać mąką jest naturalnie gęsty za sprawą dużej ilości cebuli

Andzia Pichci
Ćwiartka z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego 124

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pieczone udka i nóżki w towarzystwie gulaszu warzywnego – gwarantujemy smakuje to wyśmienicie. Żeby się przekonać musicie spróbować. Przepis na ćwiartkę z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego SKŁADNIKI KURCZAK: - 4 udka z kurczaka - 2 łyżki miodu - 2 łyżki oleju - mix przypraw węgierskich i gyros na ostro Kurczaka dokładnie myjemy(...)rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY - 500 g pieczarek - 3 cebule - 2 marchewki - 1 pietruszka - 0,5 l bulionu warzywnego - 3 ząbki czosnku - 90 g musztardy (w naszym przypadku musztardy czeskiej) - 90 g jogurtu naturalnego - 2 suszone papryczki piri

Związek na patelni
Bogracz 91

Przeglądając zeszyt z przepisami, naszą uwagę przykuł przepis na bogracz – rodzaj węgierskiego gulaszu gotowanego nad ogniskiem. W domowych warunkach można zrobić go na kuchence, używając brytfanny lub garnka o grubym dnie. Zupa gulaszowa nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, prosto się ją przygotowuje, jedynie trzeba mieć na uwadze to, że potrzebuje ponad dwóch godzin duszenia, ponieważ wołowina musi zmięknąć

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania