gulasz - 5976 przepisów (strona:61/399)

Grzybowy gulasz z pręgi wołowej 246

było grudek. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut). Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)Suszonych grzybów nie trzeba wcześniej namaczać w wodzie. Staną się miękkie dzięki długiemu duszeniu. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie. Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek. Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde. Przygotowany w ten sposób gulasz

Gospodyni Miejska
Lekki placek zbójnicki 160

średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia  Gulasz 1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej(...)warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak żeby powstały drobne wiórki, mniejsze

Ze smakiem bez glutenu
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 359

GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU Jak przyrządzić fantastyczny gulasz z kury po węgiersku - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na rozgrzewkę! 💓 Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie(...)mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny.  Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! 👍👍👌 Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście! Ślicznie pozdrawiam Kasia 👄  SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina

Moja Książka Kucharska
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 127

Panowie pokochają to danie.  Wspaniały aromat suszonych prawdziwków lub podgrzybków plus treściwa szynka wieprzowa w zawiesistym gulaszu...  Idealne danie na niedzielny obiad... na poniedziałkowy również 😋 Składn iki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej dwie garście suszonych grzybów - użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków 1 duża cebula 3 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany lub 2 ząbki czosnku świeżego(...)dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu całość należy przemieszać i ewentualnie dolać więcej wody. Duszenie mięsa zajmie minimum 1 godzinę. Gdy mięso zmięknie do gulaszu dodać posiekane grzyby, wymieszać i dusić dalej na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po dodaniu grzybów gulasz należy często mieszać bo łatwo może się przypalić. Gulasz mocno zgęstnieje więc

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z dzika z grzybami 307

Dziś na obiad była dziczyzna, a dokładnie gulasz z dzika z grzybami. Jako że mięso z dzika można dostać  bez problemu to podzielę się moim  przepisem  na pyszny gulasz. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.  Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :) Składniki: 600 g gulaszu z dzika 2 cebule

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz drobiowy z papryką z multicookera 733

Ostatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408 . I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło.  Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki(...)Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu. Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj

Ala piecze i gotuje
Gulasz na ostro 141

Dzisiaj na obiad zagościł gulasz. :) Jest ostry i rozgrzewający . Idealny na jesienne i zimowe dni :) Idealne danie dla osób lubiących ostre potrawy :)) Składniki : 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 duża czerwona papryka 2 średnie cebule łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże ziemniaki sól, pieprz, vegeta 2 łyżki śmietana(...)mięsem . Przyprawiam ostrą i słodką papryką, vegetą, oraz dwiema łyżkami koncentratu . Duszę na wolnym ogniu ok 20 min ( by mięso zmiękło) . Obieram ziemniaki i kroję w kostkę . Dodaję do gulaszu i duszę jeszcze 15 min . Do szklanki wlewam 2 łyżki śmietany , 3 łyżki gorącego wywaru z gulaszu i łyżkę mąki, mieszam i zaklepuję by gulasz trochę zgęstniał :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Ala' Langosz z gulaszem 163

jednej z grup był przepis na  Langosz:) Zaciekawił mnie, więc sama spróbowałam go zrobić :) Dodatkiem jest gulasz :) Składniki na Langosz : Składniki (4 porcje): 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250-300 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Składniki na gulasz : 40 dag mięsa gulaszowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki papryki(...)rękami formujemy na stolnicy placek o grubości ok. 1 cm . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. Smażymy na głębokim oleju . Może to być garnek lub duża patelnia :) Gulasz :. Mięso gulaszowe kroimy na średnie kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.  Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Gdy nam się przesmaży, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem , dodajemy

Domowa Kuchnia u Mamy
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 135

ciasto już jest, teraz więc czas na obiad, konkretny na dodatek, bo i pogoda się popsuła i co tu dużo mówić... trzeba dobrze zjeść i się zagrzać :)  Ja gulasze uwielbiam- choć z tymi z podrobów mam problem i jakąś taką wewnętrzną niechęć, by się w ogóle przełamać i spróbować, ale wszelkie wieprzowe z szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę(...)pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!  Składniki: 1 kg szynki

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z jagnięciny 166

Gulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Chwilkę smażyć, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Mięso pokroić na małe kawałki, odciąć wszystkie żyłki i tłuszcz. Wrzucić mięso na patelnię, dodać sól, pieprz, paprykę, chilli. Smażyć mieszając co chwilkę(...)wody. Zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu. Do śmietany wlać trochę sosu, wymieszać i dopiero wtedy wlać do gulaszu. Podawać z mieniakami lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z batatów 116

Gulasz z batatów Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się(...)razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie ( jak zrobić masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy . Jest rewelacyjny! Artykuł

Blendman
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 137

Należę do osób, które lubią podroby. A gulasz z żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek(...)cebulę w kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni po żołądkach, a gdy zmiękną dodać do garnka z mięsem. Pogotować przez 15 minut, doprawić i zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Artykuł GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ CIELĘCY 158

Gulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną(...)wieprzowiną. Będzie równie smaczny! GULASZ CIELĘCY 700 g cielęciny 2-3 marchewki 2 cebule ( u mnie kilka małych cebul rodzinnych) 2 papryki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy i papryka ostra mąka i woda do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dodać olej

Pieguskowa Kuchnia
Gulasz i kuchnia węgierka 131

Gulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Podczas krótkiego wypadu na Węgry miałam okazję spróbować wielu znakomitych dań kuchni węgierskiej - gulaszu, paprykarza, zupy rybnej halaszle i moich ulubionych langoszy.  Jeśli akurat będziecie w Budapeszcie, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Hungarikum Bisztro. Pyszne jedzenie, ogromne porcje i przesympatyczna obsługa. Polecam zrobić wcześniej

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 199

Poniższy gulasz skradł moje serce, ponieważ jest gęsty, sycący, lekko pikantny i bardzo smaczny! Przygotowałam go w szybkowarze, aby przyspieszyć czas gotowania. Jeżeli nie macie szybkowaru to przygotujcie go w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg łopatki 1 duża czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula(...)czosnkiem. Następnie dodać pokrojone mięso. Całość chwilę ze sobą smażyć. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień

Ugotować

Proponowane wyszukiwania