Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam! Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy na skwarę). Dodajemy mięso
Brzuszki ŁakomczuszkiKażdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSApora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę. Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni
kolorowotorcikowobyć 2,3 rodzaje) - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się
Smaczne Zdroweróżnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet
Smaczne Zdroweżółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz - wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie - ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować
Smakołyki Berenikiziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku. Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia
W kuchennym oknie Ewywarzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują(...)WSTĘPNE PODSMAŻANIE (10 min): > mięso odsączamy z marynaty i smażymy na oleju na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką w plasterki i cebulę w piórka. 3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę
Nerds Kitchencienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem i bazylią. Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie
Moje Kuchenne Rewelacjewodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce
Moje Kuchenne Rewelacjefeta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu
Moje Kuchenne Rewelacjepodsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili. Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię z patelni. Kiedy już usmażymy wszystkie plastry, kładziemy na pozostały tłuszcz makaron i dokładamy cukinię. Mieszamy razem i podsmażamy przez 2-3 minuty. Przekładamy na talerze i posypujemy obficie serem. Pyszne tagliatelle z cukinią gotowe
Moje Kuchenne Rewelacjepapki, która następnie podlewamy sokiem z cytryny (banany nam nie sczernieją) i mieszamy. Dorzucamy całość do miski z jajkami i cukrem. Podlewamy łyżką alkoholu (wtedy pączki nie opiją się tłuszczem). Mieszamy całość trzepaczką. 3. MĄKA + WIÓRKI KOKOSOWE +PROSZEK DO PIECZENIA + SÓL (1 min): do mokrych składników dorzucamy teraz suche, czyli: 1 i 1/5 szklanki mąki (najlepiej przesianej przez sitko(...)więcej oleju będziecie potrzebować do smażenia) wlewamy ok. 1,5 -2 szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy) tak, aby wypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru
Nerds Kitchengorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy (ale wtedy stracimy też nieco smaku
Nerds Kitchen