sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę pokroić w kosteczkę Tymianek umyć, osuszyć i drobno pokroić Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę W garnku rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę , czosnek, usmażyć na szklisto Dodać do tego dżem, keczup i tymianek, doprowadzić do wrzenia, po chwili zdjąć z ognia Na patelni rozgrzać olej , usmażyć na nim oprószone
Proste PotrawyWszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie
Proste Potrawyblogerek kulinarnych. Każda z uczestniczek bierze udział w programie Fabryka Zdrowia, którego inicjatorem jest firma Oleofram. Celem tego programu jest propagowanie zdrowego odżywiania oraz wprowadzenie do diety zdrowych tłuszczów, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miejscem spotkania był andel's Hotel Łódź. Restauracja tego hotelu została zaproszona przez firmę Oleofarm do Dietetycznych Rewolucji ze względu na swoją kuchnie, która stawia(...)możliwość skosztowania olejów firmy Oleofarm , bo gama ich jest duża, wybór trudny, ale zawsze smaczny. Mnie pasował olej z orzechów włoskich, spróbujcie proszę, nie kojarzy się tylko z tłuszczem, ale ma swój specyficzny, właśnie orzechowy aromat. W swoim składzie ma potas, fosfor i magnez, działa korzystnie na układ nerwowy. Można stosować go do sałatek owocowych. Wszystkie przygotowane przez blogerki sałatki
Proste Potrawyktórej listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę z czerstwego chleba wykonujemy a potem z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj
Proste PotrawySkładniki: banany miód i masło Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni, banany obieramy, kroimy i wrzucamy na tłuszcz, mieszamy Gdy banany lekko zmiękną, dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy Przekładamy do miseczek, ale uwaga - to deser prosty i szybki, ale bardzo, bardzo słodki
Proste Potrawyoliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć je na wierzchu Mięso z grzybami umieściłam w miseczce, dodałam wino, czosnek, tłuszcze, ziemniaki pokrojone w plastry Dodałam świeży tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp
Proste Potrawyszklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet
Proste Potrawysuchej fasoli - u mnie piękny Jaś puszka pomidorów krojonych - 390 g 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz, estragon, majeranek, cząber 2 łyżeczki cukru, maggi w płynie tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu ( u mnie trwało to około 40 min) Ewentualny nadmiar wody odlać (ale niekoniecznie
Proste PotrawySkładniki : tacka boczniaków 25 dag mały podwójny filet z kurczaka cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, szczypta kminku Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół krążki, grzyby w paseczki Wpierw smażymy kurczaka (na rumiano), dopiero potem dokładamy i "szklimy" cebulę Pokrojone, umyte grzyby dokładamy do całości i przykrywamy patelnię pokrywką, gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników
Proste PotrawySkładniki na 1 porcję: 10 dag pieczarek, ewentualnie cebula 2-3 plastry boczku lub bekonu 2 jajka, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Umyte pieczarki i cebulę pokroić drobno i obsmażyć, by straciły surowiznę Bekon lub boczek drobno pokroić i obsmażyć na drugiej patelni Po usmażeniu boczku dołożyć do niego pieczarki, wymieszać składniki i wbić jajka Całośc delikatnie wymieszać
Proste Potrawyokoło 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków czosnku sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu Do garnuszka z ugotowaną fasolą dodać pomidory - wymieszać
Proste Potrawypotrawy" Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka Drożdże rosną w ciepłym miejscu, a my ucieramy
Proste PotrawySkładniki sosu : 2 duże jabłka 1 cebula cukier do smaku, szczypta soli olej Przygotowanie : Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie
Proste Potrawyjest również pektyna, która przyspiesza tempo trawienia, obniża poziom "złego" cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. W owocach obecne są tłuszcze, białko, cukry i węglowodany. A co ciekawe warto jeść świeże szypułki z wiśni, ponieważ zawierają związek zapobiegający powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych - dane te znalazłam w sieci
Proste Potrawyszklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy Obraną marchew i ziemniaka gotujemy
Proste Potrawy