tłuszcz - 4436 przepisów (strona:79/296)

Drobiowe mufinki 199

farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz

Praktyczna pl
1 dzień z Dietą 212

jasno powiedzieć   STOP dla pieczywa, ryżu, makaronów, i innych węglowodanów ...słodkiego alkoholu czyli darzonych przeze mnie wielką miłością piwa typu Radler ;( , ale ( okazjonalnie grzeszę )  no i oczywiście tłuszcze,niestety ale musiałam zrezygnować ze swojej wielkiej miłości czyli serów żółtych i pleśniowych na rzecz chudych twarogów, jogurtów naturalnych...  a co z owocami? otóż nigdy nie byłam

NaKońcuJęzyka
Ukryty wróg! 180

minutach  poziom cukru we krwi znacząco wzrasta, powodując zwiększenie wydzielania insuliny, która transportuje cukier z krwi do komórek. Przytłoczone nadmiarem cukru komórki starają się go zamienić w tłuszcz. Po mniej więcej 40 minutach  system trawienny wchłonął zawartą w napoju kofeinę. Źrenice się rozszerzają, a ciśnienie krwi wzrasta. Następuje zablokowanie receptorów adenozynowych w mózgu, przez co nie odczuwamy

NaKońcuJęzyka
Mordoklejki bezglutenowe 316

często mieszając do momentu az mleko będzie złotego koloru i będzie odchodziło od patelni... Po tym czasie dodajemy masło...i nadal trzymając patelnie na ogniu nadal mieszamy aż tłuszcz się rozpuści i wchłonie w masę... następnie przestudzoną  gotowa masę przekładamy do foremek dowolnego kształtu lub formujemy odpowiedni kształti wkładamy do lodówki na kilka godzin... Po tym czasie mordoklejki

NaKońcuJęzyka
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 205

dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości i biegunkę. * guma ksantanowa - Hydrokoloidy , zwane również gumami roślinnymi, są to wysokocząsteczkowe polisacharydy (wielocukry), zazwyczaj ze śladami substancji białkowej. W zasadzie nie zawierają tłuszczów.   j eżeli wchodzą w skład żywności, to powodują obniżenie jej wartości kalorycznej i są używane do produkcji żywności o obniżonej wartości kalorycznej.  Dzięki właściwości wiązania znacznych ilości wody(...)hydrokoloidy mogą być używane również jako zamiennik tłuszczu - jako roślinny zagęstnik,  stabilizator. Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha  * benzoesan sodu:   W sposób naturalne benzoesan sodu występuje w wielu owocach: borówkach, jagodach, żurawinach, a także w goździkach, cynamonie, grzybach, a nawet w produktach mlecznych (pojawia się wskutek fermentacji mlekowej).   Benzoesany ogółem stosuje

NaKońcuJęzyka
Łosoś z awokado 227

pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów

Smaki Edyty
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 219

świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni). 2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę

Malowane smakiem
Antonówka i węgierka w solonym karmelu 253

tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się!  Będzie szybko, tanio i słodko!  Solony karmel:  - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka  - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli

Sajkofanka smaku
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 462

każdej strony. Na koniec smażenia dodajemy na patelnię masło. W tym samym czasie smażymy kaczkę na suchej patelni na małym ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem

OstryKęs
Makaron z kurkami 274

oliwie, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minutę. Boczek kroimy w kostkę dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy jakieś 5 minut aż do wytopienia boczku, tłuszcz ze smażenia odlewamy, aby całość nie była za tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy je na patelnię i razem z pozostałymi składnikami smażymy około 5 minut

zjem to blog kulinarny
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 172

albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie:  W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać

Blondynka Gotuje
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 217

minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze

Gorący kąsek
Drodzy Państwo magia się dzieje! 282

Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam!  Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy na skwarę). Dodajemy mięso

Brzuszki Łakomczuszki
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 231

Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy  położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Kiełkujemy!!! 156

pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy