tłuszcz - 4436 przepisów (strona:93/296)

CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 334

żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka spirytusu - 250ml ciepłego mleka - szczypta soli + olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz). Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera ubić jajko i żółtka z ksylitolem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięty

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 289

wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość

Smaczne Zdrowe
SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ 187

pieprzem i oprószyć lekko mąką, strzepując jej nadmiar. Na każdym plastrze schabu ułożyć plaster wędzonej szynki oraz listek szałwii i śpiąć całość wykałaczką. W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 483

moje zmiksowałam dodatkowo blenderem, by były niewidoczne_nie wszyscy u nas je uwielbiają, smak im nie przeszkadza tylko ich widok ...) Na końcu dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Paruchy z truskawkami 183

szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić

Monia miesza i gotuje
Sernik nowojorski 298

śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie. Przekładamy masę serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię masy serowej. Przygotowanie polewy śmietankowej: Mieszamy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę. Piekarnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe 192

pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :)      Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko mała paczka rodzynek Na kruszonkę: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)nieco elastyczne.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.  Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i układamy bułeczki. Gdy będą gotowe odstawiamy na chwilę, żeby jeszcze nieco podrosły - około półgodziny maksymalnie.  Po tym czasie nie pozostało już nic innego jak posmarować rozkłóconym jajem i posypać

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 158

Zapraszam i życzę smacznego :)    Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim  Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki pszennej typ 500 - 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soli Farsz: - pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem - ząbek czosnku - łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny - pieprz, sól  Zalewa do farszu: - 1 jajo rozmiar(...)śmietany 30% - 50ml mleka 2,0% tłuszczu - pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz: Botwinkę myjemy

Sajkofanka smaku
Tort orzechowo kokosowy 24558

puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz  utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu; część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym druga część biszkoptu

Ala piecze i gotuje
Rogale marcińskie 240

soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne  masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić  na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 314

smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć

Ala piecze i gotuje
Zestaw czyszczący Electrolux 139

przypadku mleczka sprawa jest prosta. Wystarczy za pomocą ściereczki rozprowadzić mleczko na zimnej powierzchni piekarnika. Następnie podgrzać do temperatury 200-250 st, schłodzić i umyć piekarnik wodą. Mleczko rozpuszcza tłuszcz i przypalone resztki jedzenia. Możemy czyścić nie tylko piekarnik ale również grille i blachy do pieczenia. Trzecim produktem jest środek do czyszczenia lodówki, chłodziarki  i zamrażarki. Nie tylko

Ala piecze i gotuje
Czekoladowa pokusa 302

puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia

Ala piecze i gotuje
Filet z kurczaka w złocistej panierce 514

minut i wkładam do lodówki. Płatki kukurydziane przesypuję do woreczka, kładę na desce i ręcznie ugniatam co chwilę je mieszając ( można użyć wałka ) i przesypuję na talerz. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wyciągam filety z lodówki. Filety obtaczam tylko w rozdrobnionych płatkach i kładę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę kilka minut na piękny złocisty kolor panierki z jednej

Mechanik w kuchni
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 191

razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię