tłuszcz - 4436 przepisów (strona:100/296)

Mini babeczki wielkanocne ;) 407

dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy

Czerwona Porzeczka
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 169

formie i wyjąć z formy na deseczkę. Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną. Można też polać skwarkami . W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka

Gotowanie jest łatwe
Kotlety pożarskie 215

potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Di gotuje
Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu 138

grapefruit przegrywał z innymi cytrusami: pomarańczą, mandarynką czy cytryną, teraz grapefruit tryumfuje. Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo. Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 200

stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa drożdży instant (dwa opakowania po 7-8g) 300ml mleka lub pół na pół wody z mlekiem 50g masła 82% tłuszczu (1/4 kostki) 1,5 łyżki soku z cytryny opcjonalnie – jajko do posmarowania i sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Domowe masło orzechowe 152

Domowe masło orzechowe. Bez utrwadzanych tłuszczy. Domowe jest zdecydowanie najlepsze, bo wiemy co naprawde w nim jest. Świetna wysokobiałkowa przekąska dla aktywnych;) Składniki; 400 g prażonych orzechów ziemnych 400 g solonych, smażonych orzechów ziemnych Orzeszki blendowałam, około 10 minut z przerwami. Orzechów musi być na tyle dużo, żeby nie rozpierzchły sie po ściankach blednera

Anioły w kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem 128

nowy rok proponuje – Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych, zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). Składniki: 200 g pierś kurczaka wędzonego 140 g kukurydzy 150 g ananasa 1 łyżka majonezu 50 g cebuli lub mały kawałek pora   Przepis: Pierś kurczaka i ananasa

Gotowanie-uk
Leśny mech 166

olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier

Wrzosowa Polana
Różane ciasto ucierane z żurawiną 81

cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy

Wrzosowa Polana
Sernik z jogurtów greckich 398

cukry waniliowego 5 jajek 100g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli okrągłe biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy 1 galaretka owocowa Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Układamy biszkopty. Ucieramy żółtka z pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, nasionka wanilii.  W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno

Wrzosowa Polana
Chleb pełnoziarnisty 128

łyżki mąki, mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem 10 minut- końcówki haki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub formujemy bochenek i układamy na blasze wysmarowanej olejem. Po ponownym wyrośnieciu- ok. 15 minut pieczemy 40 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i migdałami 117

szklanka cukru 120g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju Dodatkowo: 250g śliwek 50g płatków migdałowych   Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gładkie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch lekko oprószamy mąką i wykładamy owoce. Posypujemy całość płatkami migdałowymi. Pieczemy godzinę w 180 stopniach

Wrzosowa Polana
Krokiety z pieczarkami i serem 189

panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć

O kuchni z uczuciem
Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół. 130

przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy

Słodkie okruszki
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 172

stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać . Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30 min (do suchego patyczka) 2. Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, gdy się rozpuści dodajemy słonecznik, mieszamy

Malowane smakiem