tłuszcz - 4436 przepisów (strona:100/296)

Tarta z kurczakiem i warzywami 197

miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania

Kubki smaku
Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 180

jest w potas, żelazo i kwas foliowy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.h   Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z  posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól

Kubki smaku
Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 139

solimy i odkładamy na około 30 min, po tym czasie płuczemy je zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso dokładnie podsmażyć można podlewać wodą- nie stosuje żadnych tłuszczów, dodać przyprawy i koncentrant. Przełożyć do miski. Na suchą patelnie wrzucamy drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, na wolnym ogniu podsmażamy do odparowania wody, która znajduje się

Kubki smaku
Filet z kurczaka w cieście jogurtowym 305

zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia

Kubki smaku
Oponki 104

pączuszki, jeśli jednak tego nie chcemy nadmiar ciasta wykorzystać do kolejnych oponek -ja tak zrobiłam. Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym, posypać obficie cukrem pudrem

Kubki smaku
Mazurek kajmakowo-czekoladowy 120

wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem

Kubki smaku
Kotlet Pożarskiego 169

panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle lub oleju na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Kubki smaku
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 171

która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżka ocet

Kubki smaku
Pancakes 136

czasem dwa serwuje w/w smakołyki. Dziś placki, które zasmakowały bardzo mojej starszej córce(młodsza jeszcze ich jeść  nie może). Pancakes są bardzo smaczne delikatne co ważne nie opływają tłuszczem.Polane sosem klonowym smakują wybornie ale z innymi dodatkami również. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Przepis z gazety składniki dostosowałam pod siebie zmieniając troszkę proporcje. Składniki dla 3- 4 osób

Kubki smaku
Deser truskawkowy z ricottą 170

ricotta jest bardzo fajny lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań. Składniki: 250 g sera ricotta ok. 1 łyżka cukru pudru 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka

Kubki smaku
Śmietanowiec na mleku skondensowanym 155

OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ  WIÓRKAMI KOKOSOWYMI Składniki: 2 duże łyżki masła 3 łyżki cukru 130 g wiórków kokosowych Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim ogniu. W czasie smażenia mieszać całość drewnianą łyżką, tak aby posypka równomiernie się zrumieniła.  Ciasto posypać uprażonym kokosem lekko wciskając

Kubki smaku
NALEŚNIKI SUZETTE 180

łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści-robimy to na małym ogniu

Kubki smaku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 183

pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej blaszce o takich samych wymiarach. Piec ok 25 minut w temp. 170 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Kubki smaku
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 133

sumie to wtedy też zrobiłam rewolucje w gotowaniu i z przyjemnością chłonęłam wiedze na temat kuchni lekkiej, bez małej  ilości tłuszczu i przede wszystkim zdrowej i smacznej.  Takie właśnie jest to danie aromatyczne, pełne smaków, a przy tym dające nam dużo energii  witalnej. Składniki:  1 duży bakłażan 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory

Kubki smaku
Nuggets - domowe kąski z kurczaka z sosem czosnkowym i musztardowo-miodowym 204

obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym sosami, ja proponuję czosnkowy i musztardowo-miodowy. Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 1/4 szklanki płynnego miodu  1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna