prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić
maniapieczeniabezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego wystarczy je odgrzać w piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków zamiast uszek. Dla poprawy walorów smakowych dodaj
Powiedz dietom niepozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką . Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
Uwaga Babcia Gotujeszczyptę ) . Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się wymieszały . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę
Uwaga Babcia Gotujedłoniach kotlety , Biorę trochę masy do dłoni formuję kulkę , delikatnie spłaszczam od góry i obtaczam z każdej strony w bułce tartej . Tak przygotowane kotlety sojowe smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor . Kotlety sojowe są gotowe , są smaczne na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewykładam na blat, ponieważ ciasto jest zbyt luźne. Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam . Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, górę ciasta wyrównuję (dłonią lub łyżką) . Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem
Uwaga Babcia Gotujerozgrzany olej nakładam po łyżce stołowej masy delikatnie ugniatam i smażę na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii są gotowe można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeminut. W tym czasie wydryluję umyte śliwki. Po około 30 minutach, końcowe przygotowanie ciasta kruchego ze śliwkami: Blaszkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem lub olejem. Większy kawałek ciasta wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość dna foremki. Następnie nawijam na wałek i przenoszę do foremki, poprawiam i wyklejam dokładnie dno. Po wyklejeniu
Uwaga Babcia Gotujenaszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu 500 g cieciorki konserwowej 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 łyżki
W kuchni Katiekosza, dorsze włożyć do kosza na folię i ustawić 12 minut, następnie ustawić 160 C i piec 10 minut dorsze są w środku upieczone, soczyste, delikatne i prawie bez tłuszczu............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dzwonka karpia oprószyć solą i skropić cytryną. Każde dzwonko obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i ponownie obtoczy ale teraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Smacznego. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmiód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym
Anioły w kuchnikakao. Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 70 minut (aż do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy
My simple kitchensłodka Mięso umyć,pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać pieprzem i papryką.Każdy kawałek przyprawionego mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu.Warzywa oczyścić,opłukać.Cebulę pokroić w krążki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.Mięso i warzywa przełożyć do dużego rondla,zalać przegotowaną wodą,dodać ziele angielskie,liść laurowy,dusić
Niespełnione zdolności kulinarne