tłuszcz - 4436 przepisów (strona:105/296)

Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie. 159

karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia.Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę). Foremki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 40 minut

Słodkie okruszki
Chleb pieczony w rzymskim garnku 94

dawna marzył mi się tzw. rzymski garnek, czyli taka gliniana brytwanka, w której piecze się bez dodatku tłuszczu, a dzięki temu, że naczynie moczy się w wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie

greenscarf
Cieniutkie naleśniki do krokietów... 222

szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy do miski i miksujemy do gładkiej masy... Smażymy bez tłuszczu. Olej zawarty w cieście powoduje, że ciasto nam nie przywiera

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowiec z masa cytrynową 114

Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem

Pobite gary Barbary
Kruche ciasteczka 144

cukier waniliowy.  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (do zrumienienia).   Smacznego

paapilotkaa
Babka pomarańczowo-czekoladowa 186

dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy

My simple kitchen
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 146

Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować  na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie

Domowa Cookierenka Agi
Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 147

robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże i dalej mieszam do momentu aż ciasto będzie gładkie dodaje przestudzone masło i olej i mieszam do wchłonięcia przez ciasto tłuszczu. Wyrobione ciasto przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40- 60 min. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyrzucam je na lekko podsypany mąką blat roluje

Piekielna Kuchnia Pati
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 140

próbowałam swoja obieraczką do ziemniaków otrzymać plasterki ale po próbie ich usmażenia okazały się za cienkie). Z burakami postępujemy analogicznie. Jeśli nie chcemy się bawić w smażenie na głębokim tłuszczu, a ja nie chce, to możemy użyć frytkownicy. Nagrzewamy ją do 180*C i smażymy najpierw pietruszkę ok 2 minut tak by miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik

Piekielna Kuchnia Pati
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 125

smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili posiekane na kawałki (bez nasionek). Dodajemy również gwiazdki anyżu, koncentrat, cukier

Kolizje Smaków
Watróbka drobiowa z jabłkiem 411

mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodajemy cukier- smażymy około 1 min, dodajemy jabłka. Smażymy około 2 min, dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając

Smaki Edyty
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 176

mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich pierniczków w gorzkiej czekoladzie (u mnie 70% zawartości kakao) dostarcza około 409 kalorii, 6,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 53,5 g węglowodanów oraz 4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku

W kuchni Katie
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 148

poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak się przyrumienił, podlać wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na ok 10-15 min. aby odpoczęło

Smakołyki Asi
Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem 197

równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie ( na jego szerszym końcu) kładziemy łyżeczkę masy makowej.  Rogaliki zwijamy dość luźno, aby nie popękały podczas pieczenia. Układamy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni. Słodkości Wam życzę

Nie tylko w kuchni
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 120

maku, mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na piórka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód

Nie tylko w kuchni