srebrnej, pstrągi od spodu nie przykleją się kratki kosza, pstrągi włożyć do kosza na folię i ustawić 18 minut pstrągi są w środku upieczone, soczyste, delikatne i prawie bez tłuszczu, szczerze polecam tak upieczone pstrągi osobom na różnych dietach............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl wody 1 łyżka cukru szczypta soli 10 g drożdży olej do smażenia na głębokim tłuszczu Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju
Gotowanie jest łatweDzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe
Gotowanie-ukpokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę
Di gotujeKruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich) 100 g zimnego masła (82% tłuszczu) 50 g cukru szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka
Moja Delicjanastępnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą. Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut. SMACZNEGO!!! ZOSTAWIAM WAM ZBIÓR ŚWIETNYCH PRZEPISÓW, ZERKNIJCIE
Takie tam pichcenienatka pietruszki czarny pieprz Dodatkowo: makaron sól do osolenia wody Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (we własnym tłuszczu). Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zarumienienia. W miseczce dokładnie rozmieszać jajka, żółtka, ser i pieprz. Odcedzony makaron połączyć z zawartością patelni. Całość zalać mieszanką jajeczną, wymieszać i posypać posiekaną
Di gotujejest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni ciężkiej doskonale. Z pasztetami jak z bigosem. Co gospodyni
ladykitchendokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
Kuchnia co dniabawić to zblenduj. Migdały również namocz i obierz ze skórki. Grzyby usmaż na chrupko- smaż około 3 minut z każdej strony nie ruszając patelnią po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu (wiem, że do sosu będziesz dodawać jeszcze oliwię, ale smażony olej nie nie jest to co misie lubią najbardziej). W misce połącz przetarte śliwki, sok z cytryny, pieprz, migdały
greenscarfłyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto
W kuchennym oknie Ewywaniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier
Prosto i Smacznie z Anetąsmaku - olej kokosowy (bezzapachowy) - masło klarowane Posolone ryby (gdy były przełożone cebulą, cebule zdejmujemy ok.1h wcześniej, rybę solimy i odstawiamy) oprószamy delikatnie mąką kukurydzianą i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej kokosowy razem z masłem klarowanym) i smażymy po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości kawałków, ja swoje smażę ok.5-10 minut, ale one są prawie
Smaczne ZdroweGładzica należy do rodziny flądrowatych. Występuje, między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety
mojewypiekiinietylkozimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze
Ania i Marcin gotują