tłuszcz - 4436 przepisów (strona:97/296)

Faworki 167

nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden na próbę , jeśli ładnie syczy :) to znak , że można wrzucać resztę. Na koniec posypujemy

Słodkości i nie tylko
Placki Ciamalaga 156

jeszcze łyzkę maggi. Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki sie nie przypiekły a w środku były upieczone . Po smażeniu położyc na ręczniku papierowym aby wciągnął ewentualny tłuszcz z placków . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 337

masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam

Słodkości i nie tylko
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 406

żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Czerwone oczka " 421

czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka

Słodkości i nie tylko
Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów 222

oczyśc, podziel na małe różyczki. Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto ze śliwką 282

szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol

Słodkości i nie tylko
Tort chałwowy 354

masła  250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać

Słodkości i nie tylko
Gęsi smalec dobrze doprawiony 182

trochę skrawków tłustej skóry i spora górka sadła. Zarabiając nieco później ciasto na chleb pomyślałam sobie, że taka pajda pachnącego, świeżego chleba doskonale będzie smakowała z dobrze przyprawionym smalczykiem. Tłuszcz gęsi nie jest tak niezdrowy jak ten z innych zwierząt a ponoć nawet ma właściwości lecznicze więc postanowiłam wytopić co się da. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babka marmurkowa 150

dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem

Zainspirowana w kuchni
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 191

smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć). Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 174

pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać(...)oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc. Następnego dnia: cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler 178

kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim. Kalafior w cieście hinduskim wg  Magdy Gessler Składniki: 1 kalafior olej do smażenia w głębokim tłuszczu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z cieciorki (besan) 1jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasta hinduskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki łagodnego curry woda Kalafior podzielić na różyczki, gotować(...)parze 5 minut,zostawić do osuszenia. Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany. Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli  - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg z patelni na maśle 247

ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię.  Rybę smażyć jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące pałeczki z kurczaka 616

mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki,  około 5 minut w 170 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała