tłuszcz - 4436 przepisów (strona:102/296)

Śmietanowiec na mleku skondensowanym 126

OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ  WIÓRKAMI KOKOSOWYMI Składniki: 2 duże łyżki masła 3 łyżki cukru 130 g wiórków kokosowych Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim ogniu. W czasie smażenia mieszać całość drewnianą łyżką, tak aby posypka równomiernie się zrumieniła.  Ciasto posypać uprażonym kokosem lekko wciskając

Kubki smaku
NALEŚNIKI SUZETTE 148

łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści-robimy to na małym ogniu

Kubki smaku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 153

pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej blaszce o takich samych wymiarach. Piec ok 25 minut w temp. 170 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Kubki smaku
Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą 97

sumie to wtedy też zrobiłam rewolucje w gotowaniu i z przyjemnością chłonęłam wiedze na temat kuchni lekkiej, bez małej  ilości tłuszczu i przede wszystkim zdrowej i smacznej.  Takie właśnie jest to danie aromatyczne, pełne smaków, a przy tym dające nam dużo energii  witalnej. Składniki:  1 duży bakłażan 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory

Kubki smaku
Nuggets - domowe kąski z kurczaka z sosem czosnkowym i musztardowo-miodowym 162

obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym sosami, ja proponuję czosnkowy i musztardowo-miodowy. Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 1/4 szklanki płynnego miodu  1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla z piersią z kurczaka i pieczarkami 151

170g), 125g startego sera żółtego, 3/4 łyżki przyprawy do gyrosa, 2-3 placki tortilli. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Lekko posolić, popieprzyć i podsmażyć w małej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać

W kuchni u Moniki
Domowe nachosy z dipem serowym 122

rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku papierowym . Podawać z dipem serowym.   Serek topiony rozpuścić w małym garnuszku i delikatnie rozrzedzić - dodając odrobinę mleka

Di gotuje
Pomarańczowa tarta z marakują 145

tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Pomarańczowe nadzienie z marakują: 6 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakuji 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 40 g gorzkiej czekolady

Moja Delicja
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 185

wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż

Fabryka pomysłów
Kurczak w kokosowej panierce 107

jednolitą masę. Dodać soli i pieprzu do smaku.  Do drugiej miseczki wsypać wiórki kokosowe. Skrzydełka zanurzamy w jajku i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Panierowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Lekka przekąska sylwestrowa. Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. 147

gdzie do wygrania m.in. jest paczka chrupiącego pieczywa od Piekarni Galicyjskiej. Prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna przekąska sylwestrowa. Idealna na tą cudowną noc... Składniki: naturalny serek homogenizowany 0% tłuszczu 140 g 2 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego 2 łyżki drobno posiekanego pora (około 0,5 cm) 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki
Pierś z kurczaka w panierce z sezamem 206

kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik królewski 534

masła 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 8 jajek ( oddzielnie żółtka) WYKONANIE : Przygotowanie ciasta:   Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem. Łączymy z  pozostałymi  składnikami i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny Przygotowanie masy serowej: Masło

W kuchennym oknie Ewy
Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową 125

suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony do momentu aż będzie mocno chrupiąca. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania