mielimy. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę. Po upieczeniu
Kulinarne przygody GatityPyszna alternatywa dla frytek nasiąkniętych tłuszczem! Odpowiednio mocno upieczone w mundurkach ziemniaki smakują prawie tak ja te, pieczone w ognisku. Polecam zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielny posiłek. Brązowa chrupiąca skórka i gorący, miękki miąższ w środku – rewelacja! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco
Za drzwiami kuchniczasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone wykładać na papier, by odsączyły się z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Pączki z marmoladą – łatwy przepis pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniWycinać szklanką koła a w środki nich dziurki kieliszkiem (bądź zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Donaty, oponki, pączki z dziurką pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnipowstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak
Za drzwiami kuchniłyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfsoli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourselfPiec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą. Smacznego! * jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką ** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut
CookYourselfminut. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć średniej wielkości placuszki. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Podawać razem ze schłodzoną śmietaną/jogurtem naturalnym. Smacznego
CookYourselfłyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourselfalternatywa dla chipsów, orzeszków. I do tego bardzo zdrowa. Polecam każdemu, kto jest uczulony na orzechy. Przepis ten jest bogaty w białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam. 'pieczona ciecierzyca' Składniki: - puszka ciecierzycy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka
CookYourselfsoli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Gofrownicę porządnie rozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję ciasta i piec wg wskazówek producenta (ok 4-5 minut). Upieczone gofry studzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem, syropem
CookYourself200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko Mąka - największą kruchość ciastu da mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką mam pod ręką. Masło - tylko prawdziwe, min 82% tłuszczu. Nie używajcie margaryny, mixów czy olejów. To nie będzie to. Warto zaopatrzyć się w prawdziwe masło, które da idealnie maślany smak ciasta po upieczeniu. Jajko - najlepiej prosto od kury
CookYourselfłyżki cukru pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowomasy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać
RAROSSA