tłuszcz - 4436 przepisów (strona:124/296)

Nie takie znowu zwykłe 111

Comfort 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki duża garść jeżyn pół tabliczki białej czekolady Jeżyny myjemy i osuszamy, białą czekoladę kroimy w kostkę. Okrągłą formę do ciasta nacieramy tłuszczem i osypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W misce miksujemy masło, całe jajko i cukier. Dodajemy mąkę i proszek

les mirabelles
Szybki boob 153

stary i duży jest). Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Można to zrobić wcześniej, np. rano. Plasterki szynki podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Kiedy są rumiane zdejmujemy z ognia i przestudzone miksujemy na drobno. Bób również miksujemy i mieszamy z szynką. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy mleko, i bób

les mirabelles
Nadziewany Burek 157

odsączenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajmy cebulę, czosnek i dobrze odsączoną cukinię. Dosmaczamy pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.  Arkusze ciasta filo nacieramy tłuszczem (oliwą lub rozpuszczonym masłem) i układamy jeden na drugim. Dzielimy na kwadraty (z naszego wyszło 12). Na każdym kwadracie układamy łyżkę nadzienia i składamy go na pół, żeby otrzymać trójkąt. Pieczemy

les mirabelles
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 184

przechować w lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec

les mirabelles
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 198

Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy

les mirabelles
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 299

winnego i 3 łyżki oliwy, całość bardzo dokładnie wymieszałem i pozostawiłem na 20 minut. Po tym czasie kurczaka delikatnie podsmażyłem na patelni przez okres około 4 minut, bez użycia tłuszczu, tak tylko aby mięso stało się białe z wierzchu i nie uległo zarumienieniu. Pod koniec smażenia dodałem do kurczaka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i pokrojoną w drobną kostkę

Wyprawy kulinarne
Humus idealny, Loveyo 192

swoje produkty firma Loveyo, sprzedająca głównie mrożone jogurty. O ile wierzyć temu, co jest napisane na stronie www, 100 g produktu (jogurtu naturalnego) zawiera 111 kcal (ciekawe ile tłuszczu?). Od razu przypomina mi się historia z kultowego serialu  Kroniki Seinfelda , a konkretnie odcinek  The non-fat yoghurt :)... I jeszcze fragment serialu: Wracając do Loveyo, najpierw napełniamy

Qlinarnie i Qlinarnie
Szwedzkie ziemniaki i VIII atak Morawian na Wiślan w Stobiernej 179

obieraj), układaj na drewnianej łyżce i nacinaj nożem w poprzek co 3 mm, ale nie przecinaj całkowicie. Nagrzej piekarnik do 190°C. W rondelku podgrzej oliwę. Dokładnie obtocz w tłuszczu każdego ziemniaka. Ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz około 70-90 minut.   VIII atak Morawian na Wiślan w Stobiernej Wydarzenie: rekonstrukcja ataku Morawian

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpety w sosie pomidorowym 292

przyprawy, naturalne aromaty drożdżowe, sól, świeży imbir, cukier. Firma: Primavika. Cena: ok. 7zł. Masa netto: 430 g. Produkt zawiera gluten, śladowe ilości gorczycy i selera oraz cukier. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy, sztucznych barwników, konserwantów ani glutaminianu sodu. Produkt typowo adresowany do wegetarian i wegan. Zawiera 2 porcje. Wystarczy podgrzać i gotowe. Naprawdę niska cena za bardzo dobrą

Qlinarnie i Qlinarnie
Faszerowana cukinia, 12. Multimedia Happy End Festiwal 171

smażenia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 małe cukinie ½ opakowania fety natka pietruszki sól, pieprz lubczyk, majeranek Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut). Grzyby podsmaż na tłuszczu. Drobno pokrój cebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ugotowane kasze z grzybami, cebulą, czosnkiem i drobno

Qlinarnie i Qlinarnie
Czekoladowe praliny, filmy Xaviera Dolana 183

zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody 1 tabliczka gorzkiej wegańskiej czekolady 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 3-4 łyżki płatków owsianych 1 ½ szklanki mleka w proszku (sojowego lub zwykłego 26% tłuszczu) do obtoczenia: kakao, sezam lub wiórki kokosowe Wymieszaj energicznie gorącą wodę z cukrem, kakao, siemieniem i połamaną czekoladą. Dodaj do ciecierzycy z płatkami owsianymi i zblenduj na gładką masę. Dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 169

brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu sok z cytryny sól, pieprz Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania

Qlinarnie i Qlinarnie
CIASTO JOGURTOWE 167

cytryny. Dodać jajka i zmiksować całość. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny. Można też zamiast lukru

Kuchnia w opałach
Faszerowane bakłażany FIT 206

upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli. 7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki. SMACZNEGO! 1 porcja   zawiera: 216 kcal; 17,8 g białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów;   5,4   g błonnika Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Powiedz dietom nie
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 2974

odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu: 1. kapustę 2. pomidory 3. pierś z kurczaka

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania