pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą oraz resztą tłuszczu od smażenia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 1,5 godziny, przez ostanie 30 minut bez przykrycia
Jadło i czytadłododajmy ser i śmietanę, podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia sera, ale nie zagotowania. Na samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizze. Wykładamy sos carbonara i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy
Jadło i czytadłowywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło, bułkę tartą, chrzan i gałkę muszkatałową. Masę dokładnie wymieszać, wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tarta. Piec przez godzinę w 170 stopniach
Jadło i czytadłoproporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej. Następnego dnia: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki
Jadło i czytadłołyżki cukru pudru cynamon do posypania Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesiane mąki i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wykładamy równo na blachę, delikatnie posypujemy cynamonem i pieczemy przez
Jadło i czytadłoSmakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że będąc wyłącznie tłuszczem roślinnym tak doskonale potrafi "udawać" smalec - będący smakiem dzieciństwa i wakacji u babci. Do tego jeszcze kawa zbożowa, ogórek kiszony i smakowity zestaw gotowy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Smakowita Pajda z wiejskich
Jadło i czytadłoentuzjazmu i nadziei na coś dobrego. No i się zdziwiłam. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Usmażona pietruszka nabrała słodkiego aromatu, zrobiła się chrupiąca i wcale nie opiła się tłuszczem w którym się smażyła. Do przygotowania takich chipsów potrzebna jest tylko pietruszka pokrojona w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Plasterki smażymy na oleju lub smalcu przez dosłownie
Jadło i czytadłoinaczej niż ziemniaczane uważam nawet, że są smaczniejsze, chociaż skórka nie zrobi się chrupiąca. Aby zrobić frytki należy t opinambury obrać ze skórki, pokroić w słupki i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Frytek z topinambura nie trzeba solić, gdyż mają już swój słodkawy, oryginalny, lekko słonecznikowy smak
Jadło i czytadłopomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki ma mieć tort - czyli ok. 40x25 cm. Blachę i obręcz wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, na końcu żółtka. Odłożyć mikser, i dodać połowę mąki przesianej wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatka
Jadło i czytadłonastępnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłodente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać
Jadło i czytadłoZachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy
Jadło i czytadłokońcu dodajemy olej i mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy w 170 C przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia proponuję wyłączyć dół piekarnika a wierzch ciasta przykryć
Jadło i czytadłogodziny do lodówki. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim skrzydełka z obu stron na złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości
Jadło i czytadłorozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę. Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy
Jadło i czytadło